Pages

20 Nisan 2012

Brokoli ve Karnabahar Salataları


Daha öncede bahsetmiştim. Bizim evde brokoli ve karnabahar tüketimi yüksektir. Bunlarda salata versiyonları
Öncelikle boyca derin olmayan ama ence geniş olan bir tencereye soğuk su atıyorum. İçine karnabaharları atıyorum . Tencerenin üstüne çelik süzgeç koyup üstlerine brokolileri diziyorum. Üstüne de kapakla kapatıyoruz. Böylece brokoliler buharda pişmiş oluyor. Sebzelerin pişip pişmediğini bıçakla kontrol edebilirsiniz. Brokoliler piştiyse karnabaharda pişmiş demektir. Sonra onları küçük küçük elimizle kopartıyoruz.
Bardaktakiler:
Brokoli ve karnabaharları bardaklara koyup , bir şişede çırptığımız zeytinyağı, tuz, limon veya sirke , kırmızı pul biberden oluşan sosu döküyoruz. Valla çok güzel oluyor.
Dondurma kupundakiler:
Brokoli ve karnabaharları dondurma kuplarına doldurup üstüne sarımsaklı yoğurtla servis yapıyoruz. Üstlerine kırmızı toz biberli sosta çok güzel olur.
Herkese iyi hafta sonları

19 Nisan 2012

Zeytinyağlı Pazı Sarması - Akşama Ne Pişirelim - 16


Bizde dün akşam mantar çorbası ve zeytinyağlı pazı sarması vardı. Pazı en sevdiğim sebzelerden biridir. Her yeşe yakışıyor bu sebze. Pazıdan yeterince yararlanmıyoruz diye düşünüyorum  Siz ne dersiniz ?

Leziz bir zeytinyağlı dolma yapmak için şunlara dikkat etmeniz gerekir :


1) İçinde bol nane ve yeni bahar olacak. Yeni bahar ve nane zeytinyağlı dolmanın olmazsa olmazları.

2) Aynı pirinç pilavı yapar gibi, pirinç miktarının 1.5 katı kadar su dolmaya konur. Dolmalar tamamen suyunu çekene kadar pişirilir. Suyu fazla konan ve sulu kalan dolma güzel olmaz.

3)Ne yazık ki yağı bol olacak . Yaklaşık 1 çay bardağı zeytinyağı konacak.


Mantar çorbası

Pazı sarması:

Malzemeler:
  • 1 demet pazı
  • 1 büyük soğan veya 2 orta boy soğan
  • 1 kase pirinç
  • 2 adet kesme şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü , 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı yeni bahar, 2 yemek kaşığı nane
  • 1/4 demet maydanoz ve 1 domatesin rendesi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı ve konan pirincin 1.5 katı su ve ayrıca bir bardak su
Yapılışı:
  1. Pirinçleri yıkayıp en az 20 dakika ılık suda bekletin.
  2. İçi için soğanları yemeklik doğrayıp, zeytinyağında öldürün. İçine çam fıstıklarını da atıp kavurun. İçine pirinçleri de atın ve kavurun. 1 bardak suyuda ve kuş üzümlerini de ekleyip pirinçleri suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra nane, doğranmış maydanoz ve yeni bahar ekleyip karıştırın.
  3. Pazıları sıcak suyu batırıp çıkarın. Sıcak suda bekletirseniz erirler. Saracak büyüklüklerden kesip içlerini koyup, bildiğimiz yaprak sarma gibi sarın.
  4. Üzerine zeytinyağını ve suyunu koyup, suyunu çekene kadar pişirin.

16 Nisan 2012

Keyveni Kurabiyesi


Hürriyet gazetesinin kelebek ekinden bir tarif. İçinde bu kadar malzeme olunca tabii ki çok güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim.

Bu arada tarif 74.hafta porselen demlik çay saati etkinliği için Paşasofram' a gidiyor.

Malzemeler:
  • İçi için : 1/2 su bardağı toz şeker, 1/2 su bardağı ceviz, 1/2 su bardağı kuru üzüm, 1/2 çay bardağı süt, 2 çay kaşığı dolusu tarçın
  • Hamuru için : 100 gr tereyağ yada margarin, 1 adet yumurtanın sarısı , 1 çay bardağı süt, 3 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri, 2.5 su bardağı un
  • Üstüne yumurtanın beyazı
Yapılışı:
  1. Hamuru için tüm malzemeyi karıştırın. Kulak memesinden biraz daha serrt bir hamur olsun. 30 dakika kadarda bekletin.
  2. İç malzemesi içinde tüm malzemeyi karıştırın. Hamurdan kopardığınız ceviz kadar parçaları elinizle yuvarlak yuvarlak açın. İçine malzemeyi doldurun. Kapatıp yuvarlayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika yani hafif pembeleşene kadar pişirin.