Pages

24 Şubat 2012

Şerbetli Telkadayıflı Muhallebili Pasta


Bu tatlıyı yılbaşında yapmıştım. Eşim yılbaşı için telkadayıflı muhallebinin çok basit olduğunu ve bir şerbetli tatlı olsa daha iyi olacağını söyleyince, ee bende malzemeyi telkadayıflı muhallebiye göre alınca aklıma böyle bir fikir geldi. Valla çok güzel oldu. Herkesin ortak fikriydi.

Üstündeki süs eşimin imalatı :)

Malzemeler:

  • 250 gr kavrulmamış tel kadayıf
  • 2 kaşık tereyağ
  • Ceviz veya fındık
  • Şerbeti için 2 bardak şeker 2 bardak su
  • 1.5 kilo süt
  • 1.5 bardak şeker
  • 1.5 bardak un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti (paketten çıkan 2'linin bir teki)
Yapılışı:

1) Önce şerbetimizi yapıyoruz. 2 su bardağı suya 2 su bardağı şekeri atarak yaklaşık 10 dakika pişirerek şerbet yapıyoruz. Ben hemen yenip bitecek diye limon sıkmadım. İsterseniz biraz limon sıkabilirsiniz.
2) Tereyağı tavada eritip, üstüne tel kadayıfı atıp kavuruyoruz. Mutfak bu arada nefis kokuyor.Ceviz veya fındığıda sonuna doğru atıp kavurun. Tel kadayıfın yarısını kare borcamın dibine yerleştirin. Elinizle bastırın, eşit şekilde yaydırın. Ilınmış şerbeti kadayıfın üzerine dökün. Havalanan kadayıf olursa tekrar bastıra bastıra şerbeti çekmelerini sağlayın.
3) Sütü, unu, şekeri ve vanilyayı karıştırıp, pof pof olana kadar pişiriyoruz. Ocaktan indirip içine kuru halde krem şantiyi katıyoruz ve mikserle en az 10 dakika çırpıyoruz. Muhallebimizi kadayıfın üzerine döküyoruz. Muhallebinin üstünü kalan tel kadayıfla kapatıp, buzdolabında soğutuyoruz.

22 Şubat 2012

Labnesiz Eski Usul Vişneli Cheesecake - Porselen çay demliği etkinliği


Arkadaşım Pevin'den bir tarif daha. Yaklaşık 15 yıldır aynı yöntemle yapıyor Cheesecake'i ve de çok güzel oluyor. Oğlum geçen gün Pevin teyzesinin cheesecake'inden isteyince, tarifi yaparak sizlerle paylaşmak istedim.

Bu tarif aynı zamanda porselen çay saati etkinliğini düzenleyen arkadaşım Güloanne'ye gidiyor.

Yalnız pişirken dikkat edin. Başında olun. Tarif 20 dakika pişirin diyordu. Ben fırını 20 dk. ayarlayıp üst kata çıkmıştım. Döndüğümde kenarları hafif sararmıştı ve lorlu malzeme katıya yakın olmuştu. Bence fırında en fazla 15 dakika tutmak, başında durmak daha doğru bir yöntem.

Alttaki tarif kare büyük borcama tam geliyor. 1 gece önce yapıp, buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli oluyor. Üstündeki vişneli jöle yerine frambuaz reçeli döküpte sunabilirsiniz. Öylede çok güzel oluyor.

Malzemeler :

Altı için :
  • 2 paket eti burçak
  • 125 gr margarin (yarım paket yani. Ben tereyağ kullandım.)
  • 1 yemek kaşığı dolusu nişasta
Üstündeki lorlu kısmı için :
  • 500 gr kaşar loru
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • ½ çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
Üstündeki vişne jölesi için :
  • 2 su bardağı vişne suyu
  • 2 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı: 

  1. Alt kısmını yapmak için yağı eritin ama kaynatmayın, büskivileri rondodan geçirin. Bir kapta yağı, büskivileri, nişastayı karıştırıp kare borcama bastıra bastıra döşeyin.
  2. Üstündeki lorlu kısım için tüm malzemeyi mikser ile karıştırarak borcamdaki hamurun üzerine dökün. 170-180 C' de 15 dakika pişirin. Kernarda bekletin soğusun.
  3. Jölesi için nişasta ile vişne suyunu karıştırın. Nişastayı önce vişne suyu ile çırparak homojen bir şekilde dağılmasını sağlamayı unutmayın. Ocakta sürekli karıştırarak rengi şeffaflaşana kadar pişirin. Fırında pişen karışımın üzerine dökün. Buzdolabında soğutun.

20 Şubat 2012

Portakallı Brüksel Lahanası


Brüksel lahanasını ilk yaptığımda hiç güzel olmamıştı. Bunun 3 nedeni vardı:

1) Diplerini kesmemiştim.
2) Üstünden 2 taç yaprak almamıştım.
3) Çok pişirmiştim.Erimişti.

Artık yaptıklarım güzel oluyor. Bu aralar haftada bir kere mutlaka yapıyorum. Evdekiler özellikle eşim çok severek yiyor.

Malzemeler:
  • Yarım kilo brüksel lahanası
  • 2 adet portakal
  • 1 büyük boy soğan ve 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  1. Dip kısımlarını bıçakla kestiğiniz ve 2 taç yaprağını ayırdığınız lahanaları sirkeli suda 10 dakika kadar bekletin.
  2. Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsağı da 2-3'e ayırın ve zeytinyağında kavurun.
  3. İçine brüksel lahanalarını atın ve üstüne de portakal suyunu dökün. Önce harlı ateşte 5 dakika sonra kısık ateşte 15 dakika yaklaşık 20 dakika pişirin.