Turşu tarifini vermeden önce "bence" turşu yapmanın püf noktalarından bahsetmek istiyorum :
- 1 veya 1.5 kiloluk cam şişelere yapmak en doğru çözüm. Tükettikçe yenisini açarsak taze taze yemiş oluruz.
- Kereviz sapı, taze nane, maydanoz, dereotu, asma yaprağı gibi yeşillikleri turşuya koyarsanız turşunuz daha lezzetli olur.
- Turşunun çabuk olması sizin için elzem değilse içine nohut koymayın. Nohut mayalandırma hızını artırır ancak sonrasında sümüksü bir sıvı oluşturur.
- Mutlaka sarımsak koyun.
- İçine gerçek limon koyun, limon tuzu kullanmayın.
- Kaya tuzu yada rafine tuz kullanabilirsiniz. Ben kaya tuzunu tercih ederim.
- Turşu suyunu tuz ve sirkeyi bir taşıp kaynattıp soğutarak hazırlayın ki homojen bir sıvı elde edin.
- Turşunuzun suyu sebzeleri geçsin ama şişeninde sonuna kadar dayanmasın. Biraz boşluk kalsın.
- Turşuyu açtıktan ve yemeğe başladıktan sonra turşunun içine elimizi daldırmamız ve kaşık, maşa veya çatal yardımı ile turşuları çıkarmamız lazım. Elimizi daldırdığımızda turşunun üst kısımda beyaz beyaz köpükler oluşuyor.
- Turşu olduktan sonra serin ve güneş almayan bir yerde tutun.
1 litre turşu suyunu 1 litre suya 2 yemek kaşığı dolusu tuz, yarım aida çay bardağı sirke, 1 limon ile hazırlayabilirsiniz. 1 litre için 4 adette sarımsak kullanmak gerekiyor. Toz şeker atanlarda var ancak ben kullanmıyorum. Eğer kullanacaksanız 1 litre için 1 yemek kaşığı toz şeker kullanabilirsiniz. Bu ayarı tadına bakarak arttırıp azaltabilirsiniz. Turşu suyunuzu kaynatıp soğuttuktan sonra kullanmayı unutmayın. Ben çok tuzlu değil ancak sirkeli seviyorum.
Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık Nilay'cığım.
Ellerine saglik canim, harika olmus...
Kornişon salatalık turşunu çok severim, ellerine sağlık harika olmuş.