Gulaş, tas kebabını andırsa da aslında Macaristan’da bir çorba türü. Ve yediğimi Gulaş gerçekten çok lezzetliydi. Acılı ama harika.
Gulaş'ı et, kök sebze, kırmızı biber ve acı yeşil biberle hazırlanıyor. Hikayesi ise Türklere ve Macarlara göre farklı. Türkler’e göre Osmanlı seferdeyken büyük bir grup önden gider ve arkadan gelecek askere yiyebilecekleri sıcak yemek yaparmış. Tabii hangi topraktaysalar o bölgede buldukları malzemeden ve yanlarında getirmiş oldukları hayvandan yararlanarak. Macaristan’a geldiklerinde ise buradaki sebzeleri kullanmışlar. Osmanlı’da asker padişahın kulu olduğundan bu yemeğe de kulun aşı (halk diliyle gulun aşı) denirmiş yani gulaş. Macarlar’a göre ise hikaye tamamen farklı:) ‘Guly’ Macarca ‘sığır çobanı’ demek. Gulyaş ise sığır çobanının yaptığı bir Macar yemeği. Dana etinden yapılan ve içinde yapıldığı bölgeye göre değişen sebze ve bazen küçük hamur parçacıklarının (csipetke) olduğu yerel bir yemek. Valla hangisi doğru bilemiyorum ama yemek çok güzel :))
Gulaş'ın orjinal tarifi aşağıdaki gibi . bizim yediğimizde csipetke yoktu.
Malzemeler:
- 400 gr sığır eti(bacak kısmından)
- 2-3 kaşık yağ
- 1 orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 domates
- 2 adet kırmızı etli biber
- 600 gr. patates (4-5 adet)
- 2 adet havuç
- 1,5 litre kemik yada et suyu
- 1 demet kereviz (yeşil yaprağı)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı ev yapımı küçük kesilmiş makarna (ben kuskus kullandım)
- Taze Kimyon tohumu (bir buçuk çay kaşığı kadar kimyon tozu kullandım)
1) Öncelikle sığır etinin sinirlerini ayıklayıp yıkayın. Kuşbaşı şeklinde doğrayın. Yağı tencerede eritip doğranmış soğanları katın ve pembeleştirin. Sarımsağı ezerek ilave edin, kimyonu ve kırmızı toz biberi ekleyip bir kere karıştırın ve etleri ilave edin. Arada karıştırarak etler renk değiştirene kadar pişirin ve sıcak et suyundan bir iki bardak kadar katın yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın. Bu arada patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın, kereviz saplarını ayıklayıp yıkayın ve irice doğrayın. Kırmızıbiberleri halka şeklinde dilimleyin, domatesleri soyup doğrayın.
2) Etler yumuşayınca doğradığınız tüm malzemeyi ve kalan et suyunu da katarak tuzunu ekleyin. 15 dakika kadar pişirin. Patatesleri kontrol ederek piştikten sonra makarnayı ekleyin ve beş altı dakika daha pişirerek ocağı kapatıp yemeği on dakika dinlendirin. Servis yaparken kereviz saplarını atın.
hikayesi olan yemekleri okumaya bayılıyorum ....güzel bir paylaşım olmuş...ellerinize sağlık
malzemelere bakınca ne kadar lezzetli olduğu anlaşılıyor ;)
ellerinize sağlık...
Nilay'cığım yemeği biliyorum ama hikayesini bilmiyordum. Ne güzel anlatmışsın. Yemek de çok lezzetli, olduğu kadar bereketli de ellerine sağlık olsun...
sevgiler:)
hikayesiyle özdeşleşen yemekler ne anlamlı..
afiyet olsun Nilaycığım
ben de bu hikayeyi.yeni aldigim yemek kitabinda okumustum.ukraynali ve.rus arkadaslarimin da geleneksel corbasi.