Pages

2 Aralık 2011

Sütlü Aşure


Sanıyorum salı günü Oktay usta'nun konuğu Semra Özal'dı. Beraber sütlü aşure yaptılar. Ben de izinli olduğumdan seyretme fırsatı buldum. Her sene aşure yaparım ama hiç içine süt katmamıştım. Bu sene bende süt koydum gerçekten de daha güzel sanki . Yada ben aşureyi çok özlemişim. 
Oktay usta Semra hanımın tarifine göre 4 su bardağı süt koydu . Ben yarım litre süt koydum.

Malzemeler:

  • 4 su bardağı buğday
  • 2 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 250 gr incir
  • 200 gr gün kurusu kayısı
  • 200 gr kuru üzüm
  • 2 paket kuş üzümü
  • 9 su bardağı şeker
  • Yarım lt süt
  • Üstüne ceviz, tarçın, dolmalık fıstık, nar, fındık, elma kurusu veya taze elma
Yapılışı:

  1. Bir gece önce buğdayı sıcak suyla bir kaç kere yıkayıp , üstünüde 4 parmak geçinceye kadar su ile doldurup 1 taşım kaynatın. Hemen altını kapatın. Ertesi güne kadar bekletin. Aynı yöntemi düdüklü tencerenin içine koyduğunuz nohut ve kuru fasulye için yapın. Onlarda 1 gece beklesin.
  2. Ertesi gün buğdayı iki büyük tencereye bölün. (Bende kazan yok, ben sanıyorum biri 6 litrelik ,biri 8 litrelik tencerelerde yapıyorum) Üstüne 4 parmak geçinceye kadar su koyun ve kaynatmaya başlayın. Bu arada düdüklü tencerede ıslattığınız nohut ve buğdayı düdüklü tencerenin ötmesinden sonra 30 dk. pişirin. Dağılacak kadar pişirmeyin (AAA aynı yerde pişermi ? dediğinizi duyuyorum ve evet ben aynı tencerede pişiriyorum ve her ikiside eşit sürede pişiyorlar.)Ben sularını süzüp yıkayıp koyuyorum. Buğdayın ıslattığınız suyunu atmayın sakın.
  3. Üzümü, kayısıyı, inciri, kuş üzümünü ayrı ayrı kaselere koyup kaynattığınız suyla ıslatın. (Ben kettle kullanıyorum. ) O şekilde beklesin yumuşasınlar. Buğdaylar piştiğinde incir ve kayısınun suyunu süzüp küp küp doğracaksınız.
  4. Buğdayların pişmesi yaklaşık 40 -50 dakika sürer. Zaten buğdaylar iyice açılacaklar, patlayacaklar ve yumuşayacaklardır. Tadına bakarak yenecek kıvama gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Suyunu çok çektiyse sıcak su ekleyebilirsiniz.
  5. Buğdaylar pişince, içine sütü katın. Ben birine bir bardak diğerine kalan sütü koydum. Yıkayıp süzdüğünüz nohut ve fasulyeyide atın. Çok susuzsa su ekleyin. İçine üzüm ve kuş üzümünü katın. Bir iki taşım kaynasın. Sonra içine şekeri de bardak bardak atmaya başlayın. Karıştırıp tadına bakarak şekeri ilave edin. Ben tatlı olmasını seviyorum. Dolayısıyla birine 4 bardak diğerine 5 bardak şeker kattım. Şekerini attıktan sonra kapatmaya yakın incir ve kayısı katın. Özellikle incir aşurenin rengini kayultuyor.  O nedenle en son konuyor. Şekeri attıktan sonra bir taşım kaynayıp kapatın. Şekeri önce atarsanız veya çok pişirirseniz aşurenin dibi tutar.
  6. Altını kapattıktan sonra 1 tanesinin üstüne kapak kapatın. 5 dakika sonra kapakta biriken suyu ev hanesinin alnına sürün. Evinizin bereketinin artması için dua edin.
  7. Dağıtacağınız kaplara bölüp, önce tarçın ve çam fıstığı atıp, üstlerini ceviz , fındık ve antep fıstığı kırıkları ile süsleyip ve en sonda nar taneleri ile süsleyip dağıtın. Allah kabul etsin

Buz kalıbında dondurulmuş tereyağ


Bir kahvaltılık sunum daha. Tereyağı benmari şeklinde erittim. Sonra evdeki meyve şeklindeki buz kalıplarına döktüm. Ertesi gün kahvaltıda servis yaptım. Benim buz kalıplarımda bir kişi için ideal oldu. Yaz kahvaltısında erimesinler diye buz kalıpları ile servis yapmayı unutmayın :)

Bu öneriyi de sanıyırum Limonlu Kek'ten almıştım.

Yumurta Dolması

Kahvaltı masasının tariflerine devam. Bu tarif Birsence'den geliyor. Çok güzel oldu gerçekten. Çok da şık bir sunum oluyor. Tavsiye edilir.

Yalnız ben bir hata yaptım. Sabah kalktım 8.30'da yaptım bu dolmaları ve sofraya koydum. Kahvaltı saat 11'de gerçekleşti. Rengi koyuldu. Demek ki daha geç bir saatte yapmak gerekliymiş.,

 Malzemeler: 7 yumurta ( 13 kişiydik), 2 yemek kaşığı mayonez, karabiber, toz kırmızıbiber

Yapılışı: Yumurtaları 10 dk. katı oluncaya kadar pişirin. (Ben bir gece önce pişirdim ki rahat soyabileyim.) Yumurtaları düzgünce uzun tarafından ikiye bölün. Sarılarını bir kaseye alıp içine (ben 2 kaşık dedim ama kıvama gelene kadar) mayonez koyun. İçine karabiber, toz kırmızıbiber katıp, iyice ezip, sıkma torbasına doldurun. Sıkma torbasının yardımı ile şekil vererek yumurtaların beyazını doldurun.

1 Aralık 2011

Salamlı Rulo Lavaşlar


Kesinlikle masaya çok hoş bir görüntü veriyor. Lezzetide harika. Mutlaka yapmanızı tavsiye ediyorum. Tarifi Limonlu Kek'ten almıştım. Ben beyaz peynir koymadım.

Biz kahvaltıda 13 kişiydik. Bu nedenle 3 lavaştan yaptım. Yetti de arttı bile. Bir tabakta çocukların masasında vardı. Çocuk dediysem 1'i hariç hepsi lise, ortaokul seviyesindeler :))

Malzemeler: 1 adet lavaş için , tahmini 100 gr sürülebilir peynir, 1 yemek kaşığı mayonez, 6 adet salam

Yapılışı: Sürülebilir beyaz peyniri ve mayonezi karıştırın. Lavaşın üstüne sürün. Salamlarıda üstüne dizin. Lavaşı bir kenardan başlayarak sıkıca bir rulo yapın  ve stereçleyin. Bir gece buzdolabında bekletin. ( Rulo sabitleniyor ve kesilirken açılmıyor) Kahvaltıdan önce 3 parmak kalınlığında kesin ve yatay olarak servis tabağına dizin.

30 Kasım 2011

Son model hem yufkalı hem milföylü börek



26 Mayıs 2009'da yayınladığım bu postu yanlışlıkla sildim :(( Sonra sağolsun goggle'dan ön izlemeden geri alıp kopyadım. Aynen yayınlıyorum.

Son zamanlarda hanımların katıldığı günlerde yeni bir börek çeşidi var Bursa'da. Çakma su böreği gibi. Yapması da son derece kolay. Milföy'le beraber hazır yufka kullanıyor. Dolayısıyla çok da yağlı bir börek olmuyor. Kocaman da kabarıyor. Bence denenmeli. Son derece de lezzetli oluyor.

Bu arada kahvaltıları ben aldıktan sonra Bernardo'ya pastel renklerde çeşit çeşit kahvaltıklar gelmiş. Hayran oldum. Bernardo yetkililerine de neden 2 hafta önce getirmediniz diye de kızdım. Bence bir uğrayın.

23 Mayıs cumartesi günü de yanıma fotoğraf makinasını almadan leylek şenliğine gittim. İnanılmaz da hayıflandım. Manzara MUHTEŞEM'di. Seneyede karıcık kocacık çadır kurmaya karar verdik. Bulursam nette ki fotolardan koymak isterim. Çünkü gerçekten çok ama çok güzel bir şenlik oldu. Şevval Sam'da süperdi. 

Malzemeler:

  •     12 adet milföy yaprağı
  •      2 adet hazır yufka
  •      1 tabak dolusu ufalanmış peynir
  •      1/2 demet maydanoz
  •      1 şişe soda
  •      1 çay bardağı sıvı yağ
  •      2 adet yumurta
Yapılışı:

  1. 6 adet milföy hamurunu hafif açtırarak tepsiye serin. Açtırmak istemezseniz eğer daha fazla sayıda milföy hamuru kullanın. Milföy hamurunun üstüne yufkanın birini parçalayarak serin. Kıyılmış maydanozla karıştırılmış peyniri yufkaların üstüne serpin. Üstüne parçaladığınız 2. yufkayı atın. Milföy hamurlarını tekrar en üste koyun.
  2.  Milföy hamurlarının ayrım noktalarından yufkaları da kesin. 1 yumurtayı, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 şişe sodayı karıştırarak üstüne dökün. Diğer yumurtanın sarını da üstüne sürüp, fırında 180 derece üstleri kızarana kadar pişirin.

29 Kasım 2011

Pazar kahvaltı sofrası



Pazar sabah kahvaltısına teyzemler ( eşimin teyzesi) konuk oldular. Onlara Blog arkadaşlarımdan bakarak sunumlar hazırladım. Hemen hemen tüm blog arkadaşlarımı gezdim ama en çok Birsence, Limonlu Kek, Bir Dut Masalının bloglarından esinlendim. Hepsine çok teşekkür ederim.

Sofrada baklavalık yufkadan yaptığım börek ve eşimin ailesinin pazar sabahı ritüelleri olan Osmancık usulü kapalı pide yer almadı. Sonradan fotolarını bile çekmemişim :(( Telaşeye girmişler ne yazık ki :((

Sofradan görüntüler. Sonrada tarifler gelecek:


Salamlı rulo lavaşlar :

















Kendi imalatım olan nektar reçeli, vişne reçeli ve erik marmeletı



Peynir tabağı : beyaz peynir, çerkez peyniri, tel yada çeçil peyniri


Arkadaşım Pevin'in anne ve babasını yaptığı patlıcanlı, kırmızı biberli kahvaltılık sos


Yeşil bibere geçirilmiş salam dilimleri


Sarıları mayonezle tatlandırılmış yumurtalar



Gemliğimizin yeşil zeytinleri

Marine edilmiş beyaz peynir


Kaz dağlarından ahıt balı . Yolu oradan geçenlere tavsiye ederim. . Edremit körfezine inerken yaklaşık 20 km. kala , yol üstünde durup alışveriş yapabileceğiniz noktalar var. Satılan hemen her ürün hem doğal hem de ucuz

Domates soslu sosis


Kaşar rendelenmiş, zeytinayağı dökülmüş domates, salatalık ve biber tabağı


Sofranın tatlıları : içinde rondodan geçirilmiş nesfit bulunan muhallebi ve






Çikolata soslu brownie