Pages

20 Kasım 2008

Püreli Kaşarlı Biftek


Tarif Portakal ağacından. Daha tarifi okurken hatta resmini görünce nasıl bir şey olacağını biliyorsunuz. Uzun söze gerek yok, gerçekten çok lezzetli oldu. Ayrıca zor da değil. Tavsiye edilir arkadaşlar.
Yemeğin yanındakiler zeytinyağlı kabak ve fırında baharatlı patates. Etle beraber patateslerde pişiveriyor. Bizim evde artık hemen hemen hiç kızartma patates pişmiyor. Et nerede diyenler için patates püresi ve kaşarın altına saklanmış durumda :))
Malzemeler:
  • 1/2 kilo biftek
  • 3-4 adet patates
  • 1 bardak süt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 tabak rendesi kaşar peyniri (Portakal ağacında dil peyniri ile yapılmıştı)

Yapılışı:

  1. Etleri teflon tavaya alıp arkalı önlü önce harlı, daha sonra kısık ateşte sularını bırakıp , tekrar çekene kadar pişirin.
  2. Patatesleri haşlayın ve rendeleyin (veya ezin) . Bir tencerede tereyağı eritip , üstüne patates rendesini koyup yavaş yavaş sütü ekleyin. Tuzda eklenebilir. Ben üstünde kaşar olacağı için tuz eklemedim. Püre muhallebi gibi delik delik olunca altını kapatın. Ben genelde el blendırını daldırırım. Daha yumuşak ve kıvamlı püre oluyor.
  3. Etleri bir küçük kare borcama yanyana dizin. Üstüne püreyi dökün. 200 derecelik fırında püre hafif renk alana kadar pişirin. Fırından çıkarıp üstüne rendelediğiniz kaşarı döküp, tekrar fırınlayın. Kaşarında hafif renk değiştirmesini sağlayın.
  4. Fırından çıkarınca dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

NEDEN BLOG YAZIYORUM

Elçin’cim beni mimlemiş. NEDEN BLOG YAZIYORSUN diye.

Benim yazma nedenim şudur arkadaşlar ;

Yoğun iş temposu içinde , işimle kel alaka bir konuda kendime bir hobi bulmuştum. Yemek yapmak. Bu hobi doğal olarak gelişen bir hobiydi. Eşimin ve oğlumun benim her yaptığım yemeği burun kıvırmadan yemesi bir de üstüne üstlük “OOOO süper olmuş” falan şeklinde desteklemesi, yenilmeyecek kadar kötü yaptığım bir yemeğe bile bu kötü olmuş demeyip sadece “değişik olmuş” şeklinde yaklaşmaları benim yemek yapma konusunda biraz daha heveslenmeme sebep oldu. Sürekli yeni bir şeyler denedikçe de yemekle ilgili yatkınlığım iyice arttı. Bir süre sonra tarife bakıp, o tarifin sonucunda ortaya güzel bir şey çıkıp çıkmayacağını anlar hale geldim.
Sonra bunları birileriyle paylaşmak ihtiyacı hissettim. Blog yapmaya karar verdim. Ve iyi ki de yapmışım diyorum. Çok ama çok zevk alarak yapıyorum. Kafamda elektrik, doğalgaz , bakım , yönetmelik, Kanun manun hiçbir şey kalmıyor. Yeni yeni arkadaşlar ediniyorum. Değişik sürprizlerle karşılaşıyorum. Kısaca ben BLOG YAZMAYI SEVİYORUM.
Sıra bu olayı sürdürme telaşında ben de kimi mimlesem acaba Yemek Kutusu Betül ve Damak Tadı demek istiyorum. Bakalım onlar neden blog yazıyormuş.

17 Kasım 2008

Nohutlu Pilav


Evlendikten sonra çoookkk uzun sene tam istediğim kıvamda pilav yapamadım. Bir çok kişiden ders aldım ama o ünlü aşçıların yaptığı gibi pilav bir türlü yapamadım. En sonunda Ata'nın arkadaşının annesi Yadigar 'dan ( benim de yakın arkadaşım, kendisi gıda öğretmenidir. ) pilav dersi aldım. En sonunda pilavı tutturmuştum arkadaşlar. Şimdi tam istediğim gibi pilav yapabiliyorum. Tabii bunu sizlerle paylaşmak lazım. :))) Bir de kardeşimin isteği ile dometesli pilav tarifi paylaşacağım, çünkü oda çok güzel oluyor. Özellikle taze fasulyenin yanına çok yakışıyor.

Bu arada nohutlar daha önce haşlanarak deep freze konmuştur ve lazım olduğunda kullanılmaktadır :)))

Malzeme :

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı arpa şehriye veya tel şehriye
  • 3 su bardağı ve 1.5 çay bardağı su
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut.
  • 1 tatlı kaşığından az tereyağ, 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kadar mısır özü veya ayçiçek yağı
  • 1 adet kesme şeker, 2-3 damla limon suyu ve tuz.
Yapılışı:
  1. Pirinçler tuzla ovularak üzerindeki beyaz pirinç unu tabakası atılacak. En az 20 dakika çeşme suyunda bekletilecek.
  2. Tencerede tüm yağlar karıştırılarak, kızıdırılacak. Tel şehriye rengi değişene kadar kavrulacak. Suyu süzülen pirinçte kavrulmuş şehriyelerin üzerine atılır. Kavrulmaya devam edilir. En az 3-4 dakika kavurulur.
  3. Kaynamış su veya et suyu pirinçleri üzerine konur. Limon suyu, kesme şeker ve yeteri kadar tuz konur. Su fokurdayınca ki sıcak koyduğunuz için zaten fokur fokur olacaktır. Altı kısılır. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
  4. Limon rengi , zeytinyağı tane tane olması için konuyor. 1 adet kesme şeker de çok yakışıyor