• Kıymalı Hünkarbeğendi

    Bir yerde Hünkarbeğendinin hikayesini dinlemiştim. Ne kadar doğru bilemem.

    Osmanlı saray mutfağında çalışan bir fransız aşçı beşamel sos hazırlarken , bizim aşçılardan biride patlıcan herse yapıyormuş. Ya şunları bir karıştıralım demiş bizim aşçı. Közlenmiş patlıcanları beşamel sosun içine katmış. Tadına bakmışlar nefisss. Üstüne de tabii tas kebabını koyup hünkara sunmuşlar. Hünkar çok beğenmiş bu yemeği. Bu yemeğin adını da hünkar beğendi koymuşlar. Gerçekten hünkarın beğendiği kadar güzel olan bir yemek. Hazırlaması da pek kolay değil hani. Uğraş gerektiriyor. Gerçi ben kışın patlıcanları dondurucudan alıp kullandığım için daha kolay bir yemek haline geliyor. Dondurucu da herzaman közlenmiş patlıcan tutmanızı öneririm. Son derece kullanışlı:))


    Malzemeler:

    • 2 adet közlenmiş tophane patlıcanı ( fırında közlenmiş)
    Kıymalı harç için :
    • 1/2 kilo kıyma
    • 1 büyük soğan, 3-4 diş sarımsak
    • 2 büyük boy domates
    • 3-4 adet biber (ben artık 3 burun biberi kullanıyorum)
    Beşamel sos için :
    • 2 kaşık dolusu un
    • 1 kaşık tereyağ ve 1 kaşık sıvı yağ
    • 1/2 litre süt
    Yapılışı:
    1. Közlenmiş patlıcanları ince ince doğruyoruz. Hatta çatalla eziyoruz.
    2. 3 kaşık dolusu unu yağda kavuruyoruz. Yaklaşık 4-5 dakika. Biraz soğumaya bırakıyoruz. Un soğumazsa çok pütürlü kalıyor. Üstüne sütü yavaş yavaş ekleyerek pişiriyoruz. Ben pişirmeye başlamadan önce garanti olsun diye mutlaka el blandırını içine daldırırım. Muhallebi kıvamına gelecek. Çok cıvık olduysa un, çok koyu olduysa süt ilave edip tekrar pişirebilirsiniz. İçine patlıcanları katıyorum. Servis sonra yapılacaksa daha sonra tekrar ocağa alıp içine biraz süt katıp yumuşatabilirsiniz.
    3. Başka bir tarafta kıymayı en az 10 dakika kavuruyoruz. Kavurduğumuz kıymaya ince ince doğranmış soğan, sarımsak ve biber katıp kavurmaya devam edin. Soğanların ve biberlerin rengi dönünce kabukları soyulmuş ve minik küp küp doğranmış domatesleri katıyoruz. Domatesler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. (Yaklşaşık 10 dakika)
    4. Beşamel soslu patlıcan karışımının üstüne kıymalı harcımızı koyup servis yapıyoruz. Herkes tarafından bilindiği gibi bu yemeğin aslı kıymalı harçla değilde tas kebabı ile servis yapılmış halidir. Afiyet olsun.

13 yorum:

  1. Betül İnce dedi ki...

    Nilay'cığım nefis görünüyor,ellerine sağlık. Çok sevmeme rağmen hiç yapmadım. Ne güzel detaylı anlatmışsın.

    Sevgilerimle.

  2. Buzluğa patlıcan koyma fikri kafamıza yattı anneme söyledim alalım koyalım dedi sağolasın canım daha önce aklımıza gelmemişti közleyipte koymak.Ellerine sağlık çok güzel görünüyor tadıda öyledir.Sevgillerle canım öptüm.

  3. Flame dedi ki...

    İsmi zor olan yemekler genelde zor olur ama sen kolaylaştırmışsın. Eline sağlık.

  4. Hünkar Begendi pek lezzetli görünüyor,sayende hikayesini de ögrenmis oldum...ellerine saglik...
    sevgiler

  5. sibellebutikpasta dedi ki...

    Nilaycım enfes bir tarif, okurken bile ağzım sulandı, ellerine sağlık
    Sevgiler

  6. zero dedi ki...

    Bu yemek benim vazgeçilmezlerimdendir. Bir de patlıcan beğendinin içine incecik kıyılmış fesleğen eklenmiş haliyle yapmanı tavsiye ederim, inanılmaz bir lezzet oluyor. Ellerine sağlık canım:)

  7. Idilmidil dedi ki...

    nilaycim, seni bilmem ama ben yemek konusunde biraz bencilim; genelde sevdigim yemekleri yapiyorum. besamel soslu yemekleri cok bayilarak yemedigin icin evdekilere de pek yapmiyorum, hünkarin begendigi bile olsa:-)ayrica evde hic kimse de türk mutfaginda daha neler var bilmiyor ve de nilayin tarif blogunu türkce yetersizliginden dolayida okuyamiyorlar ya, isime geliyor tabii.

  8. Sevgili Nilay hünkar ağzının tadını biliyormuş:-)))harika olmuş canım,ellerine sağlık.sevgilerimle...

  9. durutarifler dedi ki...

    betül, flame, huriye teşekkür ederim.

    Gökkuşağının rengi bir katkım olduysa ne mutlu bana

    Birsel ve İrem katılmaya çalışacağım.

  10. durutarifler dedi ki...

    Sibel hoşgeldinnn

    Zero fesleğeni makarnada kullanırım ama bunda da denemek lazım. Teşekkür ederim arkadaşım.

    Naz'cım alemsin valla. Bizim evdede evdekilerin sözü geçiyor. İç anadolu mutfağı. Gerçi o mutfak sayemde baya bir bozuldu. Ege'ye yaklaştı :)))

    Neslihan'cım grçekten hünkar ağzının tadını biliyormuş

  11. Adsız dedi ki...

    Merhabalar,patlicanlari firinda nasil közlediginizi daha detayli anlatirmisiniz?Mutfakta pek acemi sayilmam ama patlican közlemek bana cok uzak geliyor niyeyse.Fatma

  12. durutarifler dedi ki...

    Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyorum ve patlıcanları yıkayıp üstüne diziyorum . Sadece bu kadar.
    Zaten onların olduğu anlaşılıyor. Yarılıyorlar. Sönüyorlar.Yaklaşık 40 dakika sürüyor.

    Fırında közlemek için hani yuvarlak yuvarlak olan patlıcanları kullanıyorum. (Tophane patlıcanı) Diğerleri daha kuru oluyor. Ben zaten karnıyarık dışında çoğu yemekte tophane patlıcanı kullanıyorum. Garanti tatlı oluyor. Acı olmuyor

  13. Adsız dedi ki...

    Cevabiniz icin tesekkürler.Ilk firsatta denemeyi düsünüyorum.