Pages

24 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Enginar -Bahar lokantası tarifi ile

 


Bu tarifin diğerlerinden farkı şu:
1 ) 1 tatlı kaşığı silme şeker kullandım 2) hem limon hem portakal kullandım 3) Bahar lokantasında yediğimde bir bağlayıcı vardı suyunda , onun içinde 1 yemek kaşığı silme un kullandım.
Tabii çanak yaprakları ile körpe bir enginar olsaydı daha şahane olurdu ama bu da çok güzel oldu . Hele de suyu şahane 😍

Yapılışı

1 büyük soğanı ince ince yemeklik doğradım. 1 havucu rendeledim. Yarım çay bardağından daha fazla zeytinyağında çevirdim . Tuz , şeker ve un kattım enginarları eklemeden . 3 tane enginarı 6 parçaya böldüm ekledim . Üzerine 1 portakal ve 1 limon suyu sıktım. 1 çay bardağı da su ekledim . Enginarlar dirliğine kaybedene ama ölmeyene kadar pişirdim . Başında bekledim kısaca 😃

23 Temmuz 2024

Kaşık Salatası


Ben daha önce neden yapmamışım acaba 🤷‍♀️. Çok ama çok lezzetlioldu. Ben balığın yanına yaptım ama esas et yemekleri yanına çok iyi olur.

1 adet soğanı ovabilmek için önce piyazlık doğradım. Üstüne salataya ekleyeceğim kadar tuz attım çünkü ben soğanı ovunca yıkamıyorum. Ovduğum soğanları tahtaya aldım küçücük küçücük doğradım salata kasesine aldım. Üzerine küçük küçük doğranmış kabuğu soyulmuş domates ve salatalık ekledim . İnce ince doğranmış maydonoz ekledim. 1
Yemek kaşığı Nar ekşisi, 1 limon , 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı nane ve pul biber ekledim karıştırdım. Servis ederken de çorba kaselerinde servis ettim

1 Temmuz 2024

Erik Kebabı


Gaziantep yöresinden erik tava 🍏
Ekşili acılı tarif seviyorsanız zamanı geçmeden yapın. Ben deneme amacı ile 340 gr eten yaptım. Yemek o akşam bitti. Belki bizimkiler açtı 😃 yemek bence tatlı bir tat daha arıyor . içine bir de kuru erik yada kuş üzümü atsam bence daha iyi olurdu. Yapması tabbi@ki çok kolay
🍏 350 gr et
🍏 250 gr kadar erik 10- 15 adet yeşil erik
🍏 2 domates, 2 kuramızı biber, 3 burun biberi
🍏 1 yemek kaşığı domates , 1 yemek kaşığı biber salçası ( benimkiler Gaziantep’ten 
🍏 1 yemek kaşığı pul biber ( buda Gaziantep’ten )
🍏 zeytinyağı, tuz , karabiber , 1 çay bardağı su

Tüm malzemeyi bir fırın kabında karıştırın. Salçanın, suyun tümüne karıştığından emin olun. 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin #durutarifler #eriktava #gaziantep #yemektarifleri #kebap
 

5 Haziran 2024

Kaya Koruğu Turşusu


Kaya koruğu turşusu 🥗 şimdi tam zamanı . Gülgünüm Güzelyalı dan toplamış bana . Hafif acılı tadı ile tam bir mezelik üründür kendileri . Arkadan da kaya koruklu salata tarifini yeniden yayınlarım. Salatasını da yaparsınız 😊
Şimdi efendim kayakoruklarını çöplerinden diplerinden ayıklayıp bolca yıkayın. Sonra bir tencereye alıp kaynadıktan sonra 15 dakika daha tutup bol soğuk su ile yıkayın. Ben de 1 kilodan fazla koruk vardı . Buna 1 litre turşu suyu yaptım yetti. Bir kapta 1 litre suyu kaynattım kapattım. içine 3 yemek kaşığı dolusu tuz , 1 çay fincanı sirke ve 1 limon sıktım. 1 çay kaşığı da şeker attım. Tuzu şekeri iyice karıştırdım erittim. Kayakoruklarının üzerine koyarken ılıktı. Şişelere kayakoruklarını paylaştırdım . Üzerine suları doldurdum, zeytinyağı göz kararı döktüm ve hemen hemen hepsine 4 diş sarımsak gelecek şekilde sarımsakta attım. 15 gün kadar karanlık bölgede bekletin olurlar . Afiyet olsun 
 

22 Nisan 2024

Hindistan Cevizli Şekerpare


Hindistan cevizli şekerpare 🍪 bu bayram için yaptım . Bu tatlı da yaptığım hataları anlatacağım . İnsan en çok hatalarından öğrenir 🙈
Şimdi tatlıları çok sıkışık sıkışık dizmişim . Kenarları kızarmadı . Demek ki neymiş daha aralıklı dizmeliymişim . Bir de irmiğini silme kaşık koydum. O kumumsu tat gelmedi. Hem de gerçek Hindistan cevizine rağmen Güzel oldu ama çok daha güzel olabiliridi. Ben o tadı seviyorum. İrmik tepeleme konacak

Malzemeler:
Şekerpare için:

250 gr kadar tereyağ dışarıda beklemiş yumuşamış
1 su bardağı pudra şekeri
6 yemek kaşığı irmik
4 yemek kaşığı hindistan cevizi. Ben gerçek Hindistan cevizi rendeledim koydum
2 yumurta
4 su bardağı un (az gelirse ilave edebilirsiniz.)
1 paket vanilya ve kabartma tozu
Üstüne fındık içi
Şerbeti için :

2.5 bardak şeker, 2.5 bardak su ve yarım limon suyu
Yapılışı:

1 yumurtanın sarısını ayırıp tüm malzemeyi karıştırın. Her zamanki ki gibi kulak memesi kıvamında olacak :)) Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizle hafifçe düzleştirip tepsiye diziyoruz. Üzerine yumurta sarısını sürüp birer tane fındık yerleştiriyoruz. 180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin.
Şerbeti için su ile şekeri kıvam alıncaya kadar kaynatın. İçine limon suyunu da katıp 3 dakika kadar daha kaynatın. Şerbeti tatlıları yapmadan önce yapıp soğumaya bırakın.
Tatlılar piştikten 5 dakika sonra (çok da sıcak olmamalı) , üstüne şerbetini dökün. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis yapın. Tatlı sıcak şerbet soğuk 

 

17 Nisan 2024

Badem Unuyla Keşkül


Sevgili doğuştan gurme oğlum bu keşkülü satın mı aldın diye sordu. Ben yaptım diyince, lütfen bir sonrakini 10 sene sonra yapma dedi 🙃 unum var hala yine yapabilirim ☺️
Malzemeler
🍨1 litre süt. Gerçek inek sütü idi ben 1 bardakta su koydum . Kısaca 6 bardak süt
🍨 1 su bardağı badem unu
🍨 1 su bardağı şeker
🍨 2 yemek kaşığı silme Hindistan cevizi ( isteğe tabi)
🍨2 yemek kaşığı dolusu nişasta
🍨1 yumurta sarısı
Yapılışı
🍨 bir tencerede nişastayı sütle açın . Çırpın çırpın topak topak olmasın . Yumurta sarısını da atın çırpın Üzerine tüm malzemeleri atın. Hindistan cevizi de içine konacak . Puf puf edinceye kadar karıştırıp pişirin. Kaplara bölüp soğutun sonra süsleyin.
 

12 Nisan 2024

Pancar Tarator


Havuç taratoru çok severim ama pancar ile birleştiğinde resmen level atladı. Eminim sizde seveceksiniz . Hem kolay hem de sağlıklı bir tarif
🥕1 adet orta boy pancar . 2 büyük yada 3 orta boy havuç
🥕 3 yemek kaşığı dolusu kendinizin süzdürdünüz yoğurt ( bir süzgece havlu kağıt koyup öyle süzdürüp kullanıyorum)
🥕 1 yemek kalıp dokusu süzme yoğurt ve 2 yemek kaşığı kadar mayonez ( sevmem yada diyetteyim derseniz zeytinyağı da olur )
🥕 2 diş dövülmüş sarımsak
🥕 isterseniz ceviz çok yakışır . Ben koydum
Havuç ve şalgamı rendeleyin. Zeytinyağı ile pişirin. Sonra soğutun. Üzerine yoğurt sarımsak tuz ve mayonezi atın karıştırın . İşte bu kadar . Ben portakalı dilim dilim yapıp dondurma kaşığı ile üstlerini doldurdum. 

 

22 Mart 2024

YUFKALI KÖFTE


Son derece pratik ve lezzetli bir tarif. Hemen bitti tabii.


🍖 400 gr kıyma🍖 2 tane yufka 🍖 1 orta boy soğan 🍖 2 diş sarımsak severseniz köftede koyun. 🍖maydanoz , tuz karabiber ben biraz da kimyon koydum tercih tabii
Yapılışı
🍖 soğanı sarımsağı rendeleyin. Maydanozu ince ince katın. Kıyma tuz karabiber ve kimyonlu karıştırın. Biraz da dinlenirse iyi olur yarım saat kadar.
🍖 yufkanın bir kanadını katlayın . 2 yan kenarını da katlayın . Bir dikdörtgen olacak. . Ben yufkaya su ve zeytinyağ karışımı ile ısılarım. Uzun kenarına kıymayı serin . Katlayarak en uca kadar getirin. Sonra 3 parmak aralıklarla kesin . Ben kesilenleri tahta şişe dizip air fryer de pişirdim . Ama siz isteseniz bir tepsiye de sıralayabilirsiniz
🍖 üzeri için zeytinyağ ve tereyağı bir kapta ısıttım salça koydum. 1-2 dakika çevirdim . Üzerine tahmin yarım çay bardağı su ile incelttim. Ayrıca sarımsaklı yoğurtta yaptım 
 

29 Şubat 2024

Üzümlü kurabiye


Evde en çok yapılan kurabiyenin tarifi yokmuş 🤦‍♀️ herhalde nasıl olsa yayınlamışımdır diye hiç foto çekmemişim. Bu kurabiyeleri de buzluktan çıkardım foto çekmek için. Ben yaptığım kurabiyeleri buzluğa atıp her gün 1 tane çıkarıp çıkarıp yiyorum hatta buzlu buzlu 🤦‍♀️ eeee bu kilolular nasıl alındıııı.

Malzeme:

1 su bardağı toz şeker
250 gr tereyağ oda ısısında .
Bir su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşıığı yoğurt
1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanillin
2 yumurta ( bir tanesi komple, 1 tanesinin yumurta beyazı içine konacak)
Alabildiği kadar un. 4 bardak önce koyun. Sonra dikkatli ama malzeme fazla olduğu için bayağı yer un.1.5 tepsi kurabiye çıkar.
1 su bardağı kuru üzüm hatta daha fazla
1 yemek kaşığı zencefil benim olmazsa olmazım
Üzeri için toz şeker
Yapılışı:

Un hariç tüm malzemeyi bir kaba koyuyorum. Elenmiş unu içine yavaş yavaş katıyorum. Elinize yapışmayacak bir hamur elde edeceksiniz. Sıvıyağ ve toz şeker kullandığımız için biraz yapışık bir hamur oluyor. Ben toz şekeri rondodan çekip koyuyorum ki çok yapışmasın. Çok un koyup çok sert bir hamur yapmayın. Elinize yapışmadığı anda olmuş demektir.
Yuvarlak yuvarlak ceviz büyüklüğünde toplar yapıp, fırın tepsisine diziyorum. Üstlerine yumurta sarıdı sürüp, tutam tutam toz şeker serpin. Bazılarına tarçında serpilebilir . 180 derecede hafif üstleri kızarıncaya kadar pişiriyorum.

 

26 Şubat 2024

Somon havyarı kanepe


Yapımı son derece kolay ve son derece lezzetli ve besleyici . Rengi şahane . Sofraya renk katıyor. Denemenizi isterim.
Havyarı suda yıkayın . Kanlarından arınsın. Süzün ve bir havlu kağıtta kurutun. Biraz yapışıyorlar ama patlatmadan alabiliyorsunuz. Bir dilim ekmeğin üzerine (ben tam tahıllı bir dilim kullandım ) sürmelik peynir yada labne sürüyorsunuz . Üzerine maydanoz veya dedeotu ( dereotu daha yakışır ama yoktu ben maydonoz kullandım) sonra üzerine havyarları koyuyorsunuz. Havyarların üzerine tuz serpin ayrıca zeytinyağınız mümkünse pürferize eden aletler ile serpin. Başka türlü çok yoğun olur zeytinyağı . Servis yapın. Afiyet olsun