Pages

19 Aralık 2023

Fırında Torik

 


Her zaman bulunmazken , şimdi tam zamanı iken paylaşalım. Çok kolay çok lezzetli ve çok sağlıklı . Bu güzel balığı bizle buluşturan ve bizi evinde ağırlıyan @esramutevelli ve @orhanmutevelli ye teşekkür ederiz.

Tarif çok kolay . Toriği halka halka kesip güzelce temizleyi kandan arındırırıyorsunuz . Sonra kurulayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyorsunuz . Üzerine zeytinyağı sürüyorsunuz . Tuz serpmiyorsunuz ki sulanmasın. Orhan abi sürmemiş ama bence sarımsak da çok yakışır. 220 derece bu balık 3,5 kilo olduğu için 25 dakika pişti ancak siz daha az kiloda balık yapacaksınız göz temasında olun . 15. Dakikadan itibaren almaya hazır olun. Balık çok pişerse kurur .

11 Aralık 2023

Karamelli Mandalinalı Kek


Çok uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti. Keserken mandalinalarım suyu akan yumtuşacık, harika bir kek oldu . Ben çok beğendim . Mandalinalar geçmeden inşallah dener sizde seversiniz
🧁 1 bardak şekeri tavaya alın orta kısım ateşte sürekli karıştırarak iyice eriyinceye kadar karıştırın. Sertleşincw korkmayın az altını açın illaki hepsi eriyor. İçine 1 tatlı kaşığı tereyağ atın iyice eriyince karıştırın. Önceden Kelepçeli kabın altına yanmaz kağıt koyun yada yuvarlak borcumda olur . Karamel pişer pişmez dökün ve yayın . Eğer borcum kullanacaksanız güzelce yerleştirmek için yanmaz kağıdı sudan geçirin ve elimizle iyice buruşturup yumuşatıp serin . Daha kolay şekil alır .
🧁üzerine eninden ikiye bölünmüş mandalinaları dizin . İplerin ayıklayın ve kesik kısımları Karamele batacak.
🧁 üzerine istediğiniz kek tarifi yapıp dökün . Ben 1 bardak şekerle 3 yumurta çırptım. Üzerine 1 bardak süt, 1 çay bardağı sıvıyağ döktüm karıştırdım. 3 su bardağı unu, 1 paket vanilya ve kabartma tozunu eledim koydum . Tabi bende olmazsa olmaz 1 tatlı kaşığı zencefil de var. Mandalinaların üzerine döküp 180 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirdim 
 

31 Ekim 2023

Pastane Usülü Fırında Sütlaç

 


 


  • Ben üstü yanık yanık sütlaça bayılırım. en yanığı hangisi ise onu seçerim. Tavam kıvamında sütlaç tarifi. Buyrun tarife.

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı süt (100 ml) (nişastayı açmak için)
Yapılışı
  1. 1) Uygun bir tencereye yıkadığımız pirinci alalım ve üzerine su ilave edelim. Tencereyi ocağa alarak pirinçler yumuşayana kadar orta ateşte, ara ara karıştırarak pişirelim.
  2. 2) Bir kaseye nişastamızı alalım, üzerine sütü ekleyerek topak kalmayacak şekilde karıştırarak çözdürelim.
  3. 3) Kaynayan pirinçlerin üzerine şekeri ve nişastalı sütü ekleyelim. Ara ara karıştırarak karışım koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirelim.
  4. 4) Koyulaşan sütlacımızı ocaktan alalım, fırın kaplarımıza paylaştırarak fırın tepsisine yerleştirelim. Fırın kaplarının yarısına gelecek şekilde tepsiye su dolduralım. Ardından sütlaçlarımızı önceden ısıttığımız 180°C fırında üst rafta pişmeye bırakalım.
  5. 5) Sütlaçlarımızın üzeri kızardıktan sonra fırından alalım, 10 dakika kadar oda ısısına gelmeleri için bekletelim. 2-3 saat kadar buzdolabında dinlenen fırında sütlaçlarımızı dolaptan alalım, servis edelim.  Valla ben genellikle dayanamam hemen yerim :)

30 Ekim 2023

Airfryer'da Tavuk Şiş


Bir kaç kere yaptığım ama güzel bir fotosu olmadığı için yayınlayamadığm bir tarif. Valla sulu sulu pek güzel oldu. Salçalarım @aykilincbaharat Antep’ten . Hep oradan alırım. Airfryer’ımda @cosoricooks şimdiye kadar airfryer almadıysanız kesinlikle tavsiye ederim.

🍗5 parça kemiksiz tavuk budu
🍗 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı Antep biber salçası , 1 yemek kaşığı Antep domates salçası, 1 büyük sarımsak ezilmiş, 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tavukları büyük büyük doğrayın . Diğer malzemelerle karıştırın. 1 saat buzdolabında üstü açık bekletin. Ağaç şişlernizi airfryera göre kesin . Şişe dizin. 195 derecede 25 dakika pişirin yanına da meyhane pilavı hafif sulu . Tuzla ovduğunuz Karacabey kırmızı soğanı da ekleyin valla şahane

23 Ekim 2023

Kırmızı fasulyeli Semizotu


 Hem lezzetli hem sağlıklı bir öğle yemeği yemek ister misiniz ? Buyrun bu tarife

Bu tarifin bizim evde çeşitli versiyonu yapılıyor .Bu tarif kırmızı fasulyeli ama nohutlu var, çilekli var, Börülceli semizotu salatası var.

Böylece hem taze yeşillikten hem de bakliyattan aynı anda yararlanmış oluyoruz.

İçi de çok değişmiyor ben de . Semiz otu veya iceberg'i elimle doğruyorum. Bir kaseye alıyorum. Üzerine 1 adet ince doğranmış kapya, 2 adet yeşil biber, 1 adet domates doğruyorum.Zeytin, salatalık ve mısır olabilir . Soğan sarımsak da yok ama neden olmasın. Üzerine haşlanmış ürün ne ise serpiyorum. Bu salatada kırmızı fasülye var ve çok yakışıyor söylemeliyim. Bir kasede zeytinyağı, limon ve tuzu serpiyorum. Salataya döküp karıştırıyorum. En son nar ekşisini üzerine döküp ( çünkü sosta hep dibe çöker) salatayı servis ediyorum. 

18 Ekim 2023

Çilekli Semizotu salatası


Çilekli semizotu salatası 🍓
Çilek ve semizotu yakışır mı diye düşünenler var ise valla çok yakıştı. Yapımı son derece kolay ( semizotu yıkamak hariç 🤦‍♀️) görseli ve lezzeti de çok güzel olan bir salata kendileri
🍓 1 bağ semizotlarını güzelce yıkayıp hem yapraklarını, ince olan saplarını da doğruyorum. Üzerine 7-8 çilek ince ince doğruyorum. 1 kase ceviz elimle üzerine kırıyorum. Tuz, güzel bir zeytinyağı , nar ekşisi gezdirip servis ediyorum . 
 

9 Ekim 2023

Hazır yufkadan lahmacun


 

Hazır yufkadan lahmacun
Bu kadar zamandır neden denemediğime çok şaşırıyorum . Gerçekten çıtır çıtır çok güzel oldu lütfen deneyin. Ben 2 yufkadan yaptım siz miktarı arttırıp daha fazla yapabilirsiniz.
Bu arada çalışmadığım paylaşım sıklığından belli oluyor mu 🤦‍♀️ okuyorum yeni tarifler deniyorum. Ama işi özledim gerçekten ☺️
Malzemeler
🫓 2 adet yufka ( 3 kişi için )
🫓 2 yeşil biber , 1 kırmızı biber, 1 soğan,1 orta boy domates , 1 sarımsak
🫓 150- 200 gr kıyma
🫓tuz’ pul biber , karabiber
🫓 yufkaları ıslatmak için 1 kaşık yoğurt, yarım çay bardağı süt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı :
🫓 soğan, sarımsak , biber ve domatesi blendırdan geçirin. Üzerine kıymayı ve baharatları atın karıştırın. İçi hazır
🫓yufkayı yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye koyun. İçini süt, yoğurt ve yağla yaptığınız sosla ıslatın. Kenarlardan sarkan kısımları , yufkanın üzerine kapatın. Tepsi büyüklüğünde olsun. Üzerine kıymalı karışım sürün. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 6 -7 dakika pişirin. Ben her bir yufkayı 6 ya böldüm siz nasıl isterseniz bölün. Limon, domates ve soğanla servis yapabilirsiniz

20 Temmuz 2023

Fındıklı Rulo Tatlı ve Kurabiye

 



Fındıklı rulo tatlı ve kurabiye 🍪
Bu seneki bayram tatlımızdır kendisi . 2 tepsi kurabiye yaptım. Bir tanesini daha az pişirdim kurabiye oldu. Diğerini daha fazla pişirdim şerbet verdim tatlı oldu 🥰 aşağıdaki ölçü 1 tepsi içindir .
🍪 1 yumurta sarısı içine , beyazı dışına
🍪250 gr tereyağ
🍪3 kaşık yoğurt
🍪1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
🍪 3,5 - 4 su bardağı un
🍪 1 paket kabartma tozu, vanilya
🍪 ayrıca 1 tabak fındık dövülmüş, 1 yemek kaşığı tarçın, 3 yemek kaşığı silme şeker
Yapılışı :
🍪 tüm malzemeleri karıştırın. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Unu kontrollü koyun. Elinize yapışmayan ancak yumuşak bir hamur olsun. 1 bezle örtün ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.
🍪 hamur dinlenirken bir tabakta dövülmüş fındığı, tarçını ve şekeri karıştırın. Eğer fındığı çok çekerseniz bende imkan yoktu ben naylon torbada havanın tersi ile dövdüm, bu malzemeyi kurabiyenin dışına da sürebilirsiniz.
🍪 hamuru ikiye ayırın. Herbirisini yuvarlak açın. Üzerine fındıklı karışımdan sürün. Bıçak yardımı ile üçgen üçgen kesin. Kalın kenarından ince kenarına doğru rulo yapın. 180 derecede önceden ısıtılan fırında 20 dakika kurabiye için, 25 dakika tatlı yapacaksanız pişirin .
🍪 şerbetin : su bardağı şeker ,2.5 su bardağı su ile 20 dakika pişirip biraz ılınınca , soğumuş kurabiyelerin üzerine döküp tatlı yapın #durutarifler #tatlıtarifleri #tatlı

12 Haziran 2023

Çilekli Dondurma


 Çilekli dondurma 🍨 

Yapımı kolay ama bekleme süreleri açısından uzun aşamalı bir dondurma oldu. Sütü çektirene kadar 1 çorba,3 yemek , 1 pilav yaptım 🤦‍♀️ Ama sonuç tam dondurma tadında nefis bir şey oldu . 
🍨 2 litre süt ( ben koyun sütü kullandım) 
🍨2 su bardağı şeker 
🍨 3 adet krema 
🍨 1 kg çilek 
🍨 1 su bardağı şeker 
Yapılışı 
🍨 2 litre sütü 2 su bardağı şekeri sık sık karıştırarak 1.45 dakika orta ateşte yarı yarıya çektirin. 
🍨 çilekleri küçük küçük doğrayıp 1 su bardağı şekerle çilekler yumuşatmana kadar pişirin. İçine el blendırı daldırıp çok da parçalamadan 1-2 kez parçalayın . 
🍨sonra bu 2 ikini ayrı ayrı dolaba tın soğusun. Ben ertesi gün yaptım. 
🍨3 adet kremayı çırpın . Sert kıvama gelsin. İçine soğuyan ve koyulaştırılmış sütü ve çileği katıp karıştırın. 
🍨 kaplara bölüp dondurucuya atın. Saat akşam üstü 5 gibi attım . Ancak ertesi gün dondurma kıvamına geldi. 
🍨 bu kadar malzemeden tabiiki videodaki kaptan 3 adet gibi çıktı 🤗

4 Nisan 2023

Ispanaklı pırasalı börek

 


İnsan neden en çok yaptığı böreğin tarifini vermez bilemiyorum. Benim en sık yaptığım ve bayıla bayıla yediğimiz bir börek tarifi karşınızda efenim :)

Malzemeler :

5 adet yufka
1 bardak süt
3 çorba kaşığı dolusu yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
susam çörek otu yada haşhaş tohumu

İçi için: 750 gr. ıspanağın yaprakları , 1 demet pırasanın yeşil yaprakları ( beyaz kısımları ile yemek yapıyorum) 1 adet büyük havuç , 1 adet soğan, tuz ve karabiber

Yapılışı:

Soğanları ve Pırasaları yemeklik soğan gibi doğrayın. Zeytinyağında kavurun. Havuçluda rendeleyin ve kavurun. Hafifçe sararmaya başlayınca üstüne doğradığınız ıspanak yapraklarını atın ve onları da sularını bırakıp çekene kadar pişirin. Tuzunu karabiberini katın.
Şimdi yufkaları ıslatacağımız karışımı hazırlayalım. Bu karışımı çoğu börekte kullanırım ben. Bir kapta sıvıyağı, yoğurdu , yumurtanın akını ( sarısını böreğin üstüne süreceğiz) ve sütü bir güzel karıştırın.
Tepsiyi yağlayın yada yağlı kağıt koyun. Ortadan ikiye böldüğümüz ve geniş kenarına malzeme sıralayıp sardığınız yufkaları uzunlamasına tepsiye sıralayın.üstüne yumurta , susam çörek otu serpin. 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. 

Kremalı Mantar Çorbalı Tavuk

 


Kremalı mantar çorbalı tavuğun ıspanaklı versiyonu 🍄lütfen bu tarifi deneyin. Kesinlikle yanılmayacaksınız. Sizin içinde vaz geçilmez olacak. 2006 yılından beri sık aralıklarla yaparım. Ayrıca çok da basit . İşten eve döner dönmez yapabilirsiniz. Borcama döküp pişiriyorum. Yemek kaşığı ile servis yapıyorum. 

Malzemeler:
4 adet kalçalı tavuk budu ( beyaz et sevenler için beyaz eti de olur)
1 adet Hazır kremalı mantar çorbası evet evet toz halinde
Yarım kilo ıspanak yaprakları
2 adet orta boy havuç
1 adet 200 ml ‘lik krema
1 tabak dolusu kaşar 
Yapılışı:
🍄Havucu rendeleyin.ıspanak yapraklarını yıkayıp doğrayın. Bir kapta kremalı mantar çorbasını, havucu, ıspanağı, kremayı bir güzel karıştırın.
🍄Tavukları küp küp doğrayın. ,Kremalı harcın içine katın bir güzel bir birine karıştırın. Su falan yok sadece bu kadar 🍄Fırın soğuk olsun . 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Harcın üstü hafifçe kızaracak. 
30 dakika sonrasında , tavuklar pişirince kaşar rendesini üzerine paylaştırın. Bir 10 dakikada kaşarlar kızarana kadar pişsin. Sıcak servis yapın.