Pages

12 Kasım 2018

Trabzon Hurmalı Cheesecake


En sevdiğim meyve Trabzon hurmasıdır. Eve kasa ile girer. Evde herkeste çok sever. Aslında pasta falan yapmaya da kıyamam. Hepsini taze taze yemem lazım ama , bu sene 2 tarif denedim. Her 2 tarifte çok güzel oldular. Trabzon hurması cheesecake'e çok yakıştı. Denemenizi tavsiye ederim.

Trabzon hurmasını sevmeyenler tamamen yumuşamış, olmuşunu mutlaka denemeli. Olmamış hurma buruk bir tat bırakır ağızda..



Tabanı: 2 paket eti burçak, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı nişasta

Kreması: 200 ml'lik krema, 3 yumurta, 400 gr'lık labne peynir, 1 su bardağı toz şeker, 4 yemek kaşığı un

Trabzon hurmalı sos için: 3 adet büyük Trabzon hurması ( tamamen olmuş, yumuşamış) , 2 yemek kaşığı silme nişasta , 2 su bardağı su, 6 yemek kaşığı şeker

Yapılışı:

1) Eti burçağı rondodan geçirip toz yapın. Tereyağı eritin ama kaynatmayın, tarçın ve nişasta ile karıştırıp hamur yapın. Tepsinizin tabanına elinizle yayın. Tarçın trabzon hurmasına yakıştığı için koyuyorum. 
2) Krema ile labne peyniri karıştırın. Şekeri ekleyip tekrar karıştırın. Oda sıcaklığına gelmiş Yumurtanın beyazını bir tutam tuz ve 1 tutam şeker ile başka bir kapta çırpın. Kar gibi beyaz olsun. Mümkünse kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kıvama gelene kadar. Yumurtanın sarılarını da atıp çırpın. Diğer karışıma ekleyin . Ununu da ekleyip nazikçe hep aynı yönde döndürerek kaşık ile karıştırın ve burçaklı tabanın üstüne dökün. Üstü hafif kızarana kadar 180 derece de pişirin. Fırından çıktıktan sonra sos üzerine dökülmeden 1 saat kadar beklesin, soğusun.
3)Trabzon hurmalı sosu yapmak için; Trabzon hurmalarını çekirdeklerinden ve kabuklarından ayırıp, rondoda 1-2 bastırıp çekin. Üzerine su ile açtığınız nişastayı, şekeri, suyu ekleyip, pof pof yapana kadar pişirin.
4) Kremalı tabanın üstüne dökün ve buzdolabında soğuduktan sonra servis yapın.

İncir Uyutması - Diyet tatlı



İncir uyutmasının şekersiz versiyonu. Tam bir diyet tatlı. Bence bir çok diyet tatlıdan çok daha güzel. Ayrıca yapması çok da kolay. Tam benlik yani..

Üzerine de yıldız yapmaya çalıştım ama sponceBob'daki Patrick olmuş :)

7 adet kuru inciri sıcak suda bekletin, yumuşasın. Süzüp, küçük küçük doğrayın ve el blendırı daldıracağınız kaba koyun. Sütü yoğurt yapma kıvamına kadar ısıtın. Yani içinde küçük parmağınız dayanacak kadar ısıtacaksınız. İncirlerin içine koyun. El belndırını daldırın. İyice incirler parçalanıncaya kadar çekin. Zaten koyulaşmaya başlayacak. Kaselere koyup oda sıcaklığında 2 saat bekletin. Sonra buzdolabında soğusun. Servise hazırdır. 

Siyah Zeytin Yapımı


Zeytin tarifini gazoz şişelerine göre vermeye çalışacağım. Hem sizin, hem de benim için daha kolay olacak. Bir iki püf noktası da değinmek gerektiğini düşünüyorum.

Zeytin yaparken nelere dikkat edelim :

  • Zeytini çok bekletmeden hemen yapmak gerekir. Mümkünse aynı gün. Yumuşadıktan sonra zeytin güzel olmaz
  • Mümkünse gazoz şişeleri kullanın. Gaz kaçağı olmaması için sağlam kapaklar yapıyorlar. Bu da sizin zeytinlerinize de koruyor. Diğer şişelerde basınçtan dolayı kapakta atma yaşabilirsiniz. 
  • Yaptıktan sonra arada bir ayağınızla çevirseniz yeter. Çok ilgi beklemiyor :)
  • Mayıs - Haziran gibi yenmeye hazırdır.
  • Tuzunu mümkünse ölçerek koyun.
1 litrelik gazoz şişesi 670 gr kadar zeytin, 1.5 litrelik gazoz şişesi 1 kg kadar zeytin alıyor. 

1 litrelik şişe için
  • 30 gr tuz ( 1 yemek kaşığı dolusu) ben kaya tuzunu çekip kullanıyorum.
  • 1 adet kesme şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığının ucu ile limon tuzu
  • 1 çay bardağının dibi ile sirke
1,5 litrelik şişe için 
  • 45 gr tuz ( 1.5 yemek kaşığı dolusu tuz)
  • 2 kesme şeker
  • 2/3 su bardağı sıvı yağ
  • yarım çay kaşığı limon tuzu
  • 1/4 çay bardağı sirke