Pages

28 Eylül 2018

Nasıl Yumuşak Kalamar Yaparım



Kalamar bizim evde çok sevilir ve hep dolapta olur diye yazmıştım daha önce. Dolayısı ile bir çok kez kızarttım. Sizlere yumuşak kalamar yapmanın tarifini vereceğim.

2 adette tarator tarifim var. Üzerlerine tıklayabilirsiniz.Hangisini isterseniz yanına yapın mutlaka . Olmazsa olmaz

Tarator sos

Sirkeli Tarator sos


1) Kalamarları 1 tatlı kaşığı karbonat , 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 1 şişe soda (maden suyunda)  marine edin. Mümkünse en az 3-4 saat bu karışımda beklesin. Kalamarları soda ve karbonat döktüğünüz kaba koyun . Kalamarlarınızı çamaşır ovalar gibi ovalayın ve üzerini sterchleyip buzdolabında bekletin.

Vaktim yoksa bile ben en az 1 saat bekletiyorum.Donmuş kalamar kullanıyorsanız bu işlemi yapmadan önce kalamarlarınızın açılmasını bekleyin.

2) Kızartmadan önce kalamarlarınızı süzgece alıp süzün sakın yıkamayın.

3) 3 adet tabak hazırlayın. 1' nde un, diğerinde çırpılmış yumurta, 3.sünde galeta unu olsun

4) Yağı kızdırın. Önce una sonra yumurtaya sonra galeta ununa buladığınız ve fazla galeta unu silkelediğiniz kalamarı kızgın yağa atın.

5) Hepsini birden atmayın yağ soğuyup kalamarlar yağ çekmesin. 300 gr kalamarı 2 kısımda yapabilirsiniz.

6) Pişirme süresi 3. dk geçmesin. Yoksa sertleşir, lastik gibi olur.

7) Mutlaka sıcak sıcak yenmeli . Soğuyuncada lastik gibi olur.


27 Eylül 2018

Havuç Tarator


Ben havuç taratoru çok seviyorum. Ekmeğin üstüne de çok yakışıyor. Örneğin havuç taratorlu kanepeler yapabiliriz. Gerçekten sevilerek yenir.

Malzemeler:


  • 3 adet büyük boy havuç
  • 3 diş sarımsak ve 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 tabak süzme yoğurt ( ben kendim havlu kağıtla tel süzgeçle süzüyorum. Bence daha güzel oluyor.)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı mayonez
  • Bunda yok ama cevizde pek bir yakışır ( 1 çay bardağı kadar kalın kalın kırılmış)
Yapılışı:

  1. Rendelediğiniz havuçları 2 yemek kaşığı zeytinyağında renk değiştirinceye ve yumuşayıncaya kadar pişirin ve  mutlaka soğusunlar .
  2. Sarımsakları tuzla dövün . Süzdüğünüz yoğurda koyun. Mayonezi de koyun karıştırın. Servis yapabilirsiniz.


26 Eylül 2018

Sakız Adası Usulü Soğanlı Sardalya


Sakız Adasına gittiğimizde , kaldığımız koyun hemen yanında bir restauranta gittik. Emporios bay'daki Neptun restaurantına. Hemen deniz kenarında bir masa hazırladılar. Biz otururken , bir Türk çift kalkıyordu ve bize kızarmış papalin ( gümüş balığı ) balığını yememizi tavsiye etti. Denemek için ortaya bir tanede papalin , Yunanlıların deyişi ile Aterina ısmarladık. Allahım normalde yüzüne bakmayacağımız papalin soğanla pek bir güzel olmamış mı. Bayıla bayıla yedik. Yunanlılar denizden çıkanlar ile ne yapılacağını pek bir biliyorlar vallahi.

Eve gelince bu sevdiğimiz tarifi nasıl yapacağımızı düşündük. Sonuçta aşağıdaki tarife karar kıldık. Bizim evin küçük balık yemeyen Ata paşası da pek bir beğendi. İlk akşam yarım kilodan yaptım. Ertesi akşam diğer yarım kiloyu daha bol soğanla yaptım. Bol bol soğanlı ve küçülsün papaline benzesin diye sardalyaları ortadan ikiye bölerek yaptım. Çok daha güzel oldu .

Yarım kilo sardalyayı kılçıklarını ortadan çıkarın, ortadan ikiye bölün. 3 adet orta boy soğanı da piyazlık doğrayın. İnce olmasın, kalın kalın doğrayın. İkisini bir kaba alın üzerine mısır unu ve tuz atın. Bir güzel karıştırın. Fazla unlarını silkerek kızmış yağa atarak ciddi renk alıncaya kadar kızartın.

Bulursam papalinle de deneyeceğim.