Pages

18 Ağustos 2017

Hünkar Beğendi


 

 
Yemeklerin en güzellerinden. Tam da yaz yemeği. Gerçi ben patlıcanları fırında közleyip derin dondurucuya atıp kışın da kullanıyorum.

 
Burada
Tavuklu hünkar beğendi tarifleri de var. Üstlerine tıklayın.

 
Malzemeler:
 
  • 2 adet közlenmiş tophane patlıcanı fırında közlenmiş.
Et sote için :
  • 1/2 kilo kuzu kuşbaşı
  • 1 büyük soğan, 3-4 diş sarımsak
  • 2 büyük boy domates
  • 3-4 adet biber
Beşamel sos için :
  • 2 kaşık dolusu un
  • 1 kaşık tereyağ ve 1 kaşık sıvı yağ
  • 1/2 litre süt
  • muskat rendesi
Yapılışı:
  1. Közlenmiş patlıcanları ince ince doğruyoruz. Hatta çatalla iyice eziyoruz. Pürüssüz kıvama getireceğiz.
  2. 2 kaşık dolusu unu yağda kavuruyoruz. Yaklaşık 4-5 dakika. Rengi dönmeyecek beyaz kalmalı. Beğendide un fazla kavrulmaz. Biraz soğumaya bırakıyoruz. Un soğumazsa çok pütürlü kalıyor. Üstüne sütü yavaş yavaş ekleyerek pişiriyoruz. Ben pişirmeye başlamadan önce garanti olsun diye mutlaka el blandırını içine daldırırım. Muhallebi kıvamına gelecek. Çok cıvık olduysa un, çok koyu olduysa süt ilave edip tekrar pişirebilirsiniz. İçine patlıcanları katıyorum. Servis sonra yapılacaksa daha sonra tekrar ocağa alıp içine biraz süt katıp yumuşatabilirsiniz.
  3. Başka bir tarafta etleri sularını salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Etlerin üstüne ince ince doğranmış soğan, sarımsak ve biber katıp kavurmaya devam edin. Soğanların ve biberlerin rengi dönünce kabukları soyulmuş ve minik küp küp doğranmış domatesleri katıyoruz. Domatesler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. (Yaklşaşık 10 dakika)
  4. Beşamel soslu patlıcan karışımının üstüne tavuk sotemizi koyup, tabağın kenarlarına pul biber ve nane serpip servis yapıyoruz.

 

 

16 Ağustos 2017

Kuru Cacık



Son derece pratik, aynı zamanda meze olan bir tarif. Tam da yaz günleri için. İstediğiniz gibi malzemeyi eksiltip , çoğaltabilirsiniz. Damak tadınıza kalmış.


Malzemeler:


  • 2-3 adet salatalık
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt (ben tel süzgecin üzerine havlu kağıt koyup normal yoğurdu süzüyorum)
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz ve üzerine pul biber ve nane off çok yakışıyor.
  • Zeytinyağı
Yapılışı:
  1. Süzme yoğurdu derin ve geniş bir kaseye alın. Üzerine rendelediğiniz ve suyunu sıkıp attığınız salatalıkları atın. Eğer salatalıkları rendelerseniz sulanır ve kuru cacık özelliğini yitirir.
  2. Sarımsakları tuz ile dövün kasenin içine atın. Azıcık daha tuz ekleyin. Hepsini karıştırın.
  3. Cacığı 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra servis etmek üzere hazırlayın. Üzerine pul biber, nane koyup , zeytinyağı ile tatlandırıp servis yapın.