Pages

12 Mart 2015

Yulaflı Ispanaklı Pırasalı Poğaça- Pide

 
Evde yufka olmadığında hemen bu hamuru uyguluyorum. Böyle aslında çok daha yumuşak, çok daha güzel bir tarif oluyor. Bu sefer unda az kalmış :) yaparken un bitti. Bende kalan un kısmını yulafı rondoda çekerek un haline getirerek yaptım. Üstünü de serptim. Valla çok yakıştı. Hamurun 3 bardağı un, 2 bardağı kadar yulaf kullanmış oldum. bundan sonra bunu uygularım mutlaka. Hem çok da sağlıklı :)
 
 

Malzemeler:

İçi için:
  • 1/2 kg. ıspanağın yaprakları
  • Pırasanın yeşil kısımları
  • yaklaşık 1 su bardağı kadar tulum peyniri ( benim ki deri içinde olan tulum peyniri idi çok yakıştı)
  • tuz, karabiber
Hamuru için :
  • 2 yumurta (1 tanesinin sarısı üstü ayrılacak)
  • 125 gr kadar tereyağ
  • 1 aida çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 5 su bardağı un ( özellikle son bardağı azar azar ilave edin. )
  • üzerine tekrar yulaf parçaları
Yapılışı:
 
Yapılışı:
  1. İçini hazırlamak için önce ıspanak yapraklarını 2 parmak kalınlığında doğruyorsunuz. Rahatça karıştırabileceğiniz büyük bir kaba koyuyorsunuz. Pırasa yapraklarını ince ince doğrayıp ( yemeklik soğan gibi ) 2 yemek kaşığı zeytinyağında tavada öldürüyorsunuz. Pırasaları ocaktan indirip ( ocağı altını kapatıp) sıcak sıcak ıspanak yapraklarının üstüne atıp , ıspanak yapraklarını bu sıcaklıkla öldürüyorsunuz. Tuzunu , karabiberini ve isterseniz baharatını katıp karıştırıyorsunuz.
  2. Unu havuz yapıp, yoğurt, yumurta, yağı katıp elinize yapışan ama çok da cıvık olmayan bir yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 15-20 dakika dinlendirin. Hamuru ikiye bölün. Yağlanmış borcam tepsinin üstüne elinizle açtığınız hamurun yarısını yerleştirin. Hamurun üstüne malzemenin tümünü bir güzel bölüştürün. Üstlerine tulum peynirinizi serpiştirin. Hamurun ikinci yarısını elinizle açıp parça parça malzemenin üstüne koyup elinizle birleştirip (fark etmez pişerken kapanıyor çünkü)  hamurun üstünü kapatın. Yulaf olduğu için daha yumuşak bir hamur oldu ve ben parça parça koydum isterseniz merdane ile de açabilirsiniz. Ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve üstüne tekrar yulaf atın.180 derecede sanıyorum 40 dakika pişirin.

8 Mart 2015

Yaban Mersinli Zeytinyağlı Kabak




Tarif Vişnap'tan. Güzel olacağına inanarak yaptığım ve gerçekten çok da güzel olan bir tarif oldu. Denemenizi mutlaka tavsiye ediyorum. Hele de benim gibi kabak sever, zeytinyağlı sever iseniz. Ben ufak tefek değişiklik yaptım. Şeker koymadım , havuç koydum :)
Yaban mersinini ben de ilk defa denedim ama çok yakıştı ben de Vişnap gibi diğer zeytinyağlılara da katacağımı düşünüyorum.

Malzemeler

  • 3-4 tane kabak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı kurutulmuş yaban mersini
  • 1 kahve fincanı pirinç ( Diyette bulgur kullanabilirsiniz. Bulgurda çok yakışıyor zeytinyağlılara)
  • tuz , şeker koymadım yaban mersini koyduğum için
  • Yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet havuç
Yapılışı:
  1. Kabakları yol yol soyalım. Biraz diri kalsın dedim ama ben çok pişirmişim diri kalmadılar.
  2. Tenceremizi dibine dereotu saplarını kesip koyalım. Üstüne uzun uzun şeritler halinde kestiğimiz havuçları bir de verev verev keserek dizelim. Çok kalın olmasınlar, pişmezler. Üstüne halka halka kestiğimiz kabakların yarısını dizelim. Pirinci yarısını atıp, tekrar kabakları dizelim. Üstüne kalan pirincimizi atalım.
  3. Yaban mersinini, tuzunu , zeytinyağını atalım. Kabakların yarısına kadar suyunu da verelim. Önce suyu kaynayıncaya kadar harlı ateşte , sonra kısık ateşte pirinçler pişene kadar (uzayana kadar) pişirelim. Dereotu ile servis yapalım. İsterseniz yemeğin altını kapattığınız gibi doğradığınız dereotlarını yemeğin üstüne atabilirsiniz. Böylece dereotları hafif pişerler.