Pages

17 Mayıs 2012

Ispanaklı ve Pırasalı Pide


Şeklen çok güzel olmasa da lezzet olarak güzel bir tarif. Denemenizi tavsiye ederim. Tarifi Birdilimdüş'ün yaptığı 75.PÇDS'ine gönderiyorum.

Malzemeler:
  • 4-5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • yumurtanın sarısı
  • çok az tuz
  • 1 paket yaş maya yada toz maya, maya için toz şeker
İçi için:
  • 1 kilo ıspanağın yaprakları
  • 1 bağ pırasanın yeşil kısımlar
  • 1 adet ortaboy kuru soğan
  • Kırmızı pul biber, tuz, karabiber
 Yapılışı:
  1. Hamurumuzu önce hazırlayacağız ki kabarabilsin. Mayayı şeker ve ılık süt ile ıslatıyoruz. Un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabımıza alıyoruz. Unu azar azar döküyoruz. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar un koyuyoruz. Hamur elinize yapışmadığında olmuş demektir. Hamur sertleşirse su ilave edebilirsiniz. Üstünü nemlendirilmiş tülbentle örtüp bir kenarda mayalanmasını bekliyoruz. Bu iş yaklaşık 2 saat sürer. 2 katı hacimine geliyor.
  2. Ispanakları sirkeli suda bekletip bakteri + ilaç kalıntılarını gidermeye çalışıyoruz. Tabii ki başarılı olamıyoruz :)) Soğanı, pırasaları ince ince kesiyoruz. 2 kaşık zeytinyağında kavuruyoruz. İçine doğradığımız ıspanaklarımızıda atıyoruz. Tuzunu baharatını da katıp suyunu çektirene kadar pişiriyoruz.
  3. İki katına çıkan hamurumuzu tekrar yoğurup tezgahımıza alıyoruz. Limon büyüklüğünde parçalar koparıp tezgaha un serperek dikdörtgen açmaya çalışıyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi ben pek beceremedim :)Açtığımız hamurun ortasına malzemeyi koyup, kenarlarını kapatıyoruz ve pide şekli veriyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye pidelerimizi dizelim. Kenarlarına yumurtanın sarısını sürelim. 170 derecede yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Aslında fırından çıktıktan sonra kenarlarına tereyağ sürelim ama tabii ki ben sürmedim.

14 Mayıs 2012

Ayva, Armut, Elma ve Portakaldan Marmelat


Evettt, nefisss bir marmelat sizlere. Kesinlikle kesinlikle tavsiye ediyorum. 4 çeşit meyve olmasına rağmen ayva tadı daha baskın oluyor ancak ayva marmelatından daha farklı bir lezzet ortaya çıkıyor.

Malzemeler:
  • 1 adet ayva
  • 1 adet deveci armudu
  • 1 adet orta boy elma
  • 1 adet portakalın suyu
  • 1/2 limon suyu
  • 2 su bardağı şeker
  • 3 adet karanfil
Yapılışı:

Ayva, armut ve elmayı rendeleyin. Portakalın ve limonun suyunu dökün. 2 su bardağı şeker ekleyin. Kaynatın. Kaynayınca 3 adet karanfili atın. 10 dk sonra karanfilleri gerin alın. Kıvama gelene kadar pişirin. Daha çok yapmak isterseniz her malzemeyi iki katına çıkarabilirsiniz.

Reçelin kıvamı şu şekilde anlaşılır:
Reçelin suyundan porselen tabağa damlatırsınız. Damlayı ortadan ikiye böldüğünüzde hemen kapanmıyorsa kıvama gelmiş demektir.