Pages

10 Şubat 2012

Döküm tencerede güveç


Domatesleri tamamen erimiş bir tencere güveci. Fırın son damlasına kadar suyunu çektirmiş. Aslında dibinde etin ve sebzenin suyu var. Güvecin tabakta fotosunu çekemedim. Bu aralar evimin erkekleri yemekte foto çekilmesi kısmından sıkıldılar. Artık neyi, ne kadar fotoğraflayabiliyorsam onu koyabiliyorum. :))

Son derece pratik bir o kadar kolay bir yemek. Bu güveç tavuk etinden yapıldı ama siz kuzu etinden de yapabilirsiniz. Tavuk patlıcana çok yakışıyor. Döküm tencede yaptığım için fırında pişirdim. Ama siz isterseniz çelik tencere ile de ocak üstünde de yapabilirsiniz. Bik kadınlar için kurtarıcı tariflerden biri.

Malzemeler:

  • 1 kilo tavuk kalça eti veya 750 gr. kuşbaşı kuzu eti
  • 1 orta boy patates
  • 2 patlıcan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 büyük soğan
  • 5-6 adet biber
  • 2 adet büyük domates
  • Tencereyi sıvamak için tereyağ
  • 1 tane kuru aci kırmızı biber bütün :) ve tuz
Yapılışı:

  1. Tencereleri tereyağ ile bir güzel sıvayın. Tavukları kemiklerinden ayırın ve kuşbaşı olarak doğrayın. ( Ben 1 yemek kaşığı kadar soya sosu koyup elimle etlere soya sosunu yediriyorum.)
  2. Etleri tencerenin altına dizin. Etlerin üstüne yemeklik doğranmış soğanı ve ince ince kesilmiş sarımsağı koyun. Üstüne alacalı soyulmuş ve küp küp kesilmiş tuzlu suda 20 dk. beklemiş patlıcanı (isterseniz acı tat geliyorsa, patlıcanı komple soyabilirsiniz.) ve patatesi koyun üstüne tuz serpin. Üstüne biberlerinizi ve onun üstüne de domatesleriniz dizin. Yine biraz tuzlayın. Bir tane de acı kırmızı biber atın. Bir çay bardağı su koyun.
  3. Tencerenizin kapağını kapatın veya döküm tencere kapağınız farklı bir malzemeden ise alimünyum folyo ile kapatın. 200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Ocak üstünde pişirecekseniz 1 su bardağı su ekleyin. Önce harlı ateşte 5 dakika sonra kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin.

6 Şubat 2012

Kazan Kebabı


Soframız programından, ŞanlıUrfa mutfağı'na ait bir tarif. Valla bana pek kolay gelmişti. Hemen yapmıştım. Çok da güzel oldu. Zaten kullanılan malzemelerden farklı bir lezzet çıkma olasılığı da yok.
Son derece basit bir tarif. Yalnız bizim ki kazan değil tencere kebabı :))

Malzemler :
  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 4 orta boy domates
  • 4 biber
  • yarım kilo kıyma
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • tuz, karabiber, kırmızı pul biber kısaca istenen baharat
  • üstüne sos: 2 yemek kaşığı salça ve 2 su bardağı su
Yapılışı
  1. Patlıcanları enine tam kopartmadan 2 parmak arayla ( yani 3 kez) kesin. 3 adet domatesi de yine kopartmadan 2 kere kesin ( yani birbirinden ayrılmayan 3 parça olacak. ) Biberi de ortadan yarın. Aralarına kıymalı harç koyacağız çünkü.
  2. Yemeklik doğradığınız kuru soğan, kıyma, tuz, kalan 1 domatesin rendesi, salça ve baharatlarla kıymalı içimizi yoğurarak hazırlayalım.  
  3. Patlıcanların kesik kısımlarını parmağımızla tuzlayalım. Kesik kısımlara kıymalı harçtan koyalım. Tenceremize dizelim. Sonra dometesleri ve biberleri de dolduralım. Yine tenceremize dizelim.
  4. 2 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı salça ile sos hazırlayıp sebzelerin üstüne dökelim. Kıymalı harcın dağılmaması sebzelerin üstüne tabak kapatın. Kıymanın yağından dolayı ben yağ koymadım. Kaynayana kadar hızlı ateşte sonra kısık ateşte 40-45 dakika pişirin.