Pages

7 Haziran 2008

Evde Konya Kuzu Tandır


Benim ikram yemeklerimden birisi daha. Ama bu yemek gerçekten çok lezzetli. Hem de bir o kadar kolay. Geçenlerde ailecek gittiğimiz Konya Kebap evinde tandır yedik. Eşim, benim yaptığım bu yemeğin, o tandırdan daha lezzetli olduğunu söyledi. Gerçi beni desteklemek için masum bir yalan da söylemiş olabilir. :))

Bu yemeği gerçekten herkese tavsiye ediyorum. Misafir geleceği zaman kemiksiz 1 cm'lik kalın et alarak yapıyorum. Lütfen foto sizi aldatmasın. Tabağın, pirinç pilavının beyazlığı ve benim fotoğraf çekmede ki acemiliğimden dolayı güzel bir görüntü olmadı.

Malzemeler:
  • Kişi sayısı kadar ya kuzu boyun eti, yada 1 cm'lik kalın kuzu eti.
  • Kızartmak için un ve sıvı yağ
Yapılışı:
Etleri önce una arkalı önlü buluyorsunuz. Daha sonra daha önceden kızdırdığınız tavada etleri bir güzel kızartıyorsunuz. Etlerin üstü altın rengi hal alacak. Aynı balık kızartır gibi. Kızarttığınız etleri düdüklü tencereye diziyorsunuz. Etlerin sayısını göre mesela 4 adet et varsa 1 çay bardağı su, eğer 6 tane varsa 1 bardak su ekleyerek, düdüklünüzün et pişirme süresi kadar pişiriyorsunuz. Pirinç pilavı ile servis yapıyorsunuz.

Yayla Çorbası


Benim pek tercih etmediğim (neden tercih etmediğimi de bilemedeğim ) ama oğluşumun bayıldığı bir çorba. Babaannemiz benden güzel yapar bu çorbayı. Çünkü et suyu ile yapar :)) Oğluşum anne senin ki de güzel olmuş ama babaannemin ki daha güzel der. Aslında hem pratik hem lezzetli hem de sağlıklı bir çorba. Buyrun bakalım.

Malzemeler:
* 1 çay bardağı pirinç
* 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
* 2 yemek kaşığı un
* 1.5 litre yani 6 bardak su
* bol nane, tuz

Yapılışı:
1- Yoğurt ve unu ve yavaş yavaş eklediğiniz bir bardak suyu bir kapta birbirine güzelce yediriyorsunuz. Bu karışımı tencerededeki suyla karıştırıyorsunuz.
2- Ocağın altını yakıp içine pirinçleri, tuzunu da atıyorsunuz. Kaynayana kadar sürekli, kaynadıktan sonra arasıra karıştırıyorsunuz. Pirinçler uzamaya başlayınca nanesini da atıyorsunuz. Pirinçler pişince çorba pişmiş demektir.
3- Üstüne ister tereyağlı yağ yapın veya benim gibi çorba piştikten sonra içine bir tatlı kaşığı tereyap katıp üstüne kırmızı biber serpin.

3 Haziran 2008

Zeytinyağlı Yaprak Sarma


He he hep pratik yemekler olacak değil ya, arada bir de zorlamak lazım. Gerçi ben yaprak sarmaların her türlüsünü zevkle yaparım. Yemesini sevince yapması da kolay olurmuş. :)) Yalnız kardeşim evlenirken iki koca tencere yaprak sarması yapmıştım anneme gelecek misafirlere. Var ya bu kadar mı uzun sürer. Bütün gece yaprak sarması sarmıştım.
Bu arada yapraklar bahçeden. Taze taze.

Ya bu arada benim madde işaretlerim kayboldu. Artık koyamıyorum onları . Nasıl yapacağım ? Yok mu bana acele bir yardım ..Bakın aşağıda yıldız yıldız yapmak zorunda kalıyorum :((

Malzemeler:

* yarım kilo yaprak.
* 1.5 bardak yıkanmış ve ayıklanmış pirinç
* 2 büyük boy soğan
* yarım poşet dolmalık fıstık ve kuş üzümü
* 2 yemek kaşığı nane , 1 tatlı kaşığı yenibahar ve tuz
* 1/4 demet maydanoz
* 1 orta boy domates (hafif tat katsın diye)

Yapılışı:
1 - Soğanları yemeklik ama bir az daha ince doğrayın. 1 yemek kaşığı zeytinyağında fıstıklarla beraber hafif kavurun. Üstüne pirinçleri de atın kavurmaya devam edin. Domatesi rendeleyin ve içine katın. Yaklaşık 2-3 dakika sonra üstüne bir su bardağı su ekleyin. Naneleri, kuş üzümlerini , tuzunu ve ince ince kıydığınız maydonozlarınızı da ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak suyunu çektirin. Altını kapatıp soğumaya bırakın. İçini hazırladık bitti.

2- Yapraklarınız taze yaprak ise, yaprakları kaynayan suda renk değiştirene kadar tutmanız yeterli. Eğer salamura yaprak ise kaynayan suda bir kaç dakika kaynatın. Hatta ben suyunu süzüp bir kere daha kaynatıyorum. Çünkü o tuzlu suyu sevmiyorum.

3- Yaprağınızı serin. Kalın tarafına ince bir şerit halinde içinizi koyun. Önce yan yaprakları pirincin üzerine kapatın. Daha sonra kalın kısmında , size gelen taraftaki yaprağı pirinçlerin üstüne kapatarak yaprağı yuvarlayın. Tenceye dizin. Pirincinizin 2 katı kadar su koyun. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Altını kapattıktan sonra 2 kaşık zeytinyağını üstünde gezdirin.

Sarımsak Saklamak



BU BLOĞU SARIMSAKLASAK DA MI SAKLASAK , SARIMSAKLAMASAK DA MI SAKLASAK :))

Bir demet sarımsağı aldığım zaman , ister buzdolabında saklayayım , ister kuru ve karanlık bir ortamda saklayayım mutlaka sarımsaklar içini çeker veya bozulurdu. Ben de çok uzun zaman önce böyle bir saklama yöntemi öğrenmiştim. Artık sarımsakları pazardan aldığım gibi hemen soyuyorum. Küçük bir şişeye koyuyorum. Sonra üstünü zeytinyağı ile dolduruyorum. İstersem üstüne dereotu veya nane de koyuyorum. Buzdolabında bu şekilde saklıyorum. Sonra sarımsakların bitmesine yakın zeytinyağlı yemeklerde yağınıda kullanıyorum. Hoş bir lezzet veriyor. Haaa en güzel yanıda yemekte kullanacağınız zaman eliniz sarımsağa deymeden hop yemeğin içine atmanız.