Pages

10 Nisan 2008

Hazır Kakaolu Kekten Pasta - Yanardağ Pasta


Bu pastaya isim bulamadım. Arkadaşım Aysun'dan almıştım tarifini. Çok lezzetli ve çok kolay bir pasta. Yiyenlerde mutlaka tarif isterler. Ben de yer yemez tarif almıştım. :))

Malzemeler:
  • Hazır kakaolu pastaban (mümkünse 3 katlı olandan hani daha çok ya)
  • 6 kaşık kakao
  • 3 kaşık dolusu un
  • 1 litre süt
  • 1.5 bardak şeker
  • 1 dikdörtgen sütlü çukulata
Üstü için:
  • 2 paketi 1 bardak sütle yapılmış krem şanti
  • Kakao veya isterseniz hazır ahududu sosu
Yapılışı:
  1. Kakao, un , şeker ve sütü ocağa koyup karıştırın. Muhallebi kıvamına gelip göz göz olunca içine çukulatayı katın. Çukulata eriyince ocaktan alıp içine el blandırı daldırın. En az 5 dakika çırpın.
  2. Kare borcamı ıslatıp suyu atın. Kakaolu kekleri elinizle ufalayın.
  3. Ufalanmış keklerin üzerine muhallebiyi döküp karıştırın.
  4. Biraz soğuyunca üzerine krem şantiyi sürebilirsiniz.
  5. Buzdolabında biraz beklettikten sonra isterseniz ahududu sosunu paketteki tarife göre yapıp üstüne dökebilirsiniz. Yada elenmiş kakao ile süsleyebilirsiniz.

Etli Yaprak Sarma


EEE evde ve izindeyim ya artık yaparım sarmalar falan. Bir ara da zeytinyağlısını yapmak lazım. AAA tabii lahana sarmada . Çok güzel oluyor çok. Bayılırım lahana sarmaya. Etli sarmaların püf noktası yazının sonunda.
Ben dolma sarmayı genellikle çarşamba akşamları yapıyorum. Eşim Yaprak Dökümü'nü seyretmemi istemiyor. Bu kadar acıklı bir dizi izlenmez diyor. Adamın kaç bölümdür bir yüzü gülmedi diyor. Haklı söze ne denir. EEEE ama bende seyretmek istiyorum. Kadınlarda çareler tükenmez. Ben de yaprak sarma bahanesi ile çarşamba akşamları mutfakta Yaprak Dökümü izliyorum. Ne çok yaprak demişim :))))
Malzemeler:
  • 1/2 kilo salamura yaprak
  • 1/2 kilo kıyma
  • 1.5 bardak pirinç
  • 1 tatlı kaşığı salça ve 2 kaşık salça
  • bol nane (2 yemek kaşığı gibi)
  • 1/4 demet maydanoz
  • Karabiber (tuz koymuyorum.)
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (hani karışık olandan)

Yapılışı:

  1. Soğanı rendeleyin. Kıymayı, 1 tatlı kaşığı salçayı, pirinci, naneyi ve karabiberi, ince ince kıyılmış maydanozu birbirine karıştırın.
  2. Salamura yaprakları sıcak suda az kaynatarak çok tuzlu suyunu atmayı unutmayın. Ben hatta 1 taşım kaynıyor o suyu atıyorum. sonra ikinciye tekrar kaynatıyorum. Tuzlu olmasın diye
  3. Yaprağın geniş tarafına içten bir parça koyun. İki tarafı için üstüne gelecek şekilde kıvırın ve yaprağın ucuna doğru sarın.
  4. Aslında etli sarma daha küçük olur ama biz çalışan hanımlara her tür dolma mübah. Yaprak çok büyükse abartmayın canım.:)) Büyük yaprakları ikiye bölünde sarın.
  5. Tencere dizdikten sonra üstüne geçecek kadar su koyun.
  6. İşte püf noktası : 1 kapta 2 kaşık yağı ve 2 yemek kaşığı domates salçasını az bir suyla inceltip dolmaların üstüne dökün ve yaklaşık 30 dakika pişirin. Zaten mutlaka dolmalardan biri patlayacaktır ve pirinçler görünecektir. Pirinç piştiyse yemek pişmiştir.

Kereviz Salatası


Kerevizi tüketmek gerekiyor. Eğer kereviz yemeğini sevmiyorsanız bir de salatasını deneyin. Yemeğinden çok farklı bir lezzet. Bizim evin erkekleri kereviz yemeğini yerken mızmızlansalar da salatasını zevkle yiyorlar.

Malzemeler:
  • 1 orta boy kereviz.
  • 3 kaşık dolusu süzme yoğurt veya süzgeçte bekletilmiş normal yoğurt.
  • 3 diş sarımsak
  • 1 kaşık mayonez ve 1 kaşık zeytinyağı
  • 1 su bardağı ceviz
Yapılışı:
  1. Kerevizi rendeleyin.
  2. Sarımsağı dövüp yoğurtla karıştırın.
  3. Cevizleri elinizle ufalayın. Rondodan geçirince toz haline geliyor. Bunu istemiyoruz.
  4. Hepsini karıştırın. Salatanız hazır.

Kıymalı Ispanak


Ben ıspanağı böyle yemeği tercih etmesem bile bizim evin erkekleri bayılıyor. Tarif kayınvalidemin. Oğlum babaannesinin kıymalı ıspanağına bitiyor. Ben de gidip kayınvalidemden kıymalı ıspanak dersi aldım.:)))
Malzemeler:

  • 1 kilo ıspanağın çoğu sapı , az yaprağı ( yapraklar hep bir şeyler için saklanır bizde)
  • 1 büyük soğan, 3 diş sarımsak
  • 3 bardak su
  • 350 gr kıyma
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 küçük avuç pirinç
  • tuz, karabiber, sıvı yağ

Yapılışı:

  1. Kıymayı en az 10 dakika sıvıyağda kavurun.
  2. Soğanı ve sarımsağı atın kavurmaya devam edin. Soğanlar bayılınca (ölmeyecek) salçayı katın. 1-2 dakika çevirip kaynar su ekleyin.
  3. Yıkanmış ve doğranmış ıspanakları doğrayıp içine katın.
  4. Suyu kaynayınca 1 avuç pirinç atın. Pirinçler pişince yemeğiniz pişmiş demektir. Yemek zeytinyağlı ıspanaktaki gibi suyunu çekmeyecek sulu kalacak. Sarımsaklı yoğurtla kaşıklanarak yenecek:))

Elmalı Pay



Elmayla yapılan her şeye bayılırım. Bir meyve bu kadar mı yakışır tatlıların içine.
Elmalı pay yaparken elma ile beraber kuru üzüm koyuyorum tadı gerçekten çok güzel oluyor. İsterseniz siz elma ile beraber cevizde kayabilirsiniz. Tercih izin.
Aklıma gelmişken, üstündeki hamuru rendelemeyip oyun hamurundaki gibi yılanlar yaparsanız ve onları da kafes gibi döşerseniz çok şık oluyor. Ama böyle rendeleyince de kolay oluyor. Bir gün de öyle yapar bir foto koyarım.

Malzemeler:
Hamuru için:
  • 125 gr margarin. (yarım paket ben zeytinyağlı sana kullanıyorum)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 bardak toz şeker
  • 1 paket kabartma tozyu, 1 paket vanilin, 1 tatlı kaşığı zencefil (şart değil ama evde bulunudurun)
  • Alabildiği kadar un
  • 2 adet yumurta
İçi için:
  • 5 adet elma
  • 1 bardak üzüm veya ceviz
  • 1 bardak şeker
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
  1. Tüm hamur malzemelerini karıştırın. (yağı kısık ateşte eritin)
  2. 1 elma büyüklüğünde hamur parçası ayırıp buzdolabının dondurucu kısmına koyun. Kalan hamur biz içini yapana kadar dinlensin.
  3. İçini hazırlamak için elmaları kabuklarını soyup ister rendeleyin , ister rondodan geçirin. Tüm iç malzemesini tavaya koyup suyunu çekene kadar pişirin.
  4. Kare büyük borcamı yağladıktan sonra hamuru elinizle içine yerleştirin. Kenarları hafifçe yukarı doğru kaldılttırın.
  5. Üstüne pişirdiğimiz iç malzemesini koyun.
  6. Dondurucuda beklettiğimiz hamuru üstüne rendeleyin.
  7. 170 derecede 40 dakika pişirin. İsterseniz üstüne pudra şekeri ilave edebilirsiniz.

Toyga Çorbası



Benim misafir kabul çorbam. Yapması kolay, lezzeti harika. Çok da doyurucu bir çorbadır. Biz çok severiz. Bu çorbayı soğuk olarak da servis edebilirsiniz. O zaman adı Ayran Aşı Çorbası oluyor.
Bu çorbanın içinde ayrıca su teresi mevcut. Gerçekten bu çorbaya çok yakıştı. 

Malzemeler:
  • 1 su bardağından iki parmak az nohut
  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 kaşık dolusu yoğurt
  • 1 kaşık dolusu un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • üzeri için 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı nane
Yapılışı:
  1. Nohutu ve buğdayı akşamdan ıslatın veya işe gitmeden sabah ıslatın. Yani nohut ve buğdayı 2 katı kadar ılık suda bekletin.
  2. İkisini  birlikte düdüklü tencereye koyun ve 1,5 litre su ekleyin ve en az 40 dakika pişirin.
  3. Bir kapta yoğurt, yumurta sarısı ve unu birbirine güzelce karıştırın. Çorbanın suyundan biraz biraz katın ki yumurta kesilmesin , çırpın.
  4. Yavaş yavaş yemeğe katın ve yemeğin altını tekrar yakıp, tuzunu katıp,  kaynadıktan sonra 10 dakika kısık ateşte pişirin.
  5. Eğer misafire sunacaksanız yada daha da lezzetli olsun istiyorsanız, üstüne yağ ve nane yapın. Yağsız da çok güzel bir çorbadır. Ben bu yemeğe hiç yağ koymuyorum.

7 Nisan 2008

Fırın Makarna






Fırın makarnaya ailecek bayılırız. Gerçi kim bayılmaz ki.. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Ben fırında makarnanın altına yufka seriyorum ve aynı yufka ile üstünü de kapatıyorum. Böylece makarnalar alttan ve üstten kızarmamış ve daha yumuşak oluyor.

Malzemeler:
  • 1 paket fırın makarna
  • tepeleme 2 kaşık dolusu un
  • 1/2 süt
  • tereyağ
  • 1 tabak dolusu rendelenmiş peynir (ben köy ya da mihaliç peyniri kullanıyorum.)
  • 1 adet yufka ve 1 adet yumurta
  • susam, çörek otu, haşhaş tohumu
Yapılışı:
  1. Makarnayı az tuzlu suda haşlayın
  2. Bu arada 1 tatlı kaşığı tereyağı ve bir kaşık sıvı yağı çelik tencerede unla beraber kavurun. 3-4 dakika kavurduktan sonra bir bardak süt ekleyin. Ocağın altını kapatıp tencereye el blendırını daldırıp pürüzsüz bir sıvı elde edene kadar çırpın. Tekrar ocağa koyup kalan sütüde ekleyip muhallebi kıvamına gelip, hava kabarcıları çıkarmaya başlayıncaya kadar pişirin. Hazırladığımız bu sosa beşamel sos deniyor. Rendelenmiş peyniri içine katıp karıştırın.
  3. 30 cm'lik borcama 1 adet yufkayı serin. Yufkanın kenarları dışarıda kalsın.
  4. Bir kapta makarnayı ve beşamel sosu karıştırın ve yufkanın üstüne yayın. Yufkanın dışarıda kalan kısımları ile makarnaların üstünü kapatın.
  5. 1 yumurta sarısını yufkanın üstüne sürün ve evde susam, çörek otu, haşhaş tohumu ne varsa serpin. 170 derecede üstü kızarana kadar pişirin.

Kıymalı Karnabahar


Oğlumun en çok sevdiği sebze karnabahardır. Karnabahardan yapılan her şeyi bayılarak yer. Ben karnabahar yemeğini genellikle kıymalı yaparım. Buyrun bakalım beğenecek misiniz?

Malzemeler:

  • 1 orta boy karnabahar
  • 1 orta boy soğan
  • 350 gr kıyma
  • 2 kaşık dolusu salça
  • tuz, karabiber, biberiye

Yapılışı:

  1. Karnabaharı çiçek çiçek ayırıp tuzlu kaynar suda haşlayın. Çok haşlanmamasına dikkat edin ki yoksa parça parça olur. Kaynama suyuna bir parça ekmek atarsanız kokusuda yayılmaz.
  2. Sıvı yağda önce kıymayı kavurun. En az 10 dakika kavurmanız gerekir. Sonra üstüne soğanı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Sonra salçasını ve baharatını ve tuzunu ekleyin
  3. Yemeği ister fırında ister ocakta pişirebilirsiniz. Fırında pişirecekseniz karnabaharları fırın kabına dizin. Üstüne kıymalı harcı koyun ve 2 bardak su ekleyin. Fırına sürün. 170 derecede 25- 30 dakika pişirin. Ocakta pişirecekseniz yayvan bir tencereye karnabaharları dizin , üstüne kıymalı harcı koyun ve 3 bardak su ekleyin. Ocakta 30 dakika pişirin.