• Evde Boza Yapımı

     


    Boza yapmak hep aklımdaydı ancak yapmak zor geliyordu. Ancak arkadaşım Belgin'in eşi yapınca ve de çok güzel olunca ben neden yapmıyorum dedim. Ben de yaptım ve çok güzel oldu gerçekten. Hele 5. gün falan, güzelce ekşiyince daha da güzel oldu.

    Evet biliyorum önümüz bahar ve yaz. Anca bu tarif burada dursun. Ben bir kez daha yapacağım nasıl olsa havalar soğuk. Ayrıca emziren annelere de gelsin bu tarif. Yazın boza bulamayacakları için kendileri de yapabilirler.

    Tarifi, bir çok tarife bakarak, bence en uygununa göre yaptım. Daha çok kısıkateş'in boza tarifini kullandım. Ben ölçüyü yarım ölçü olarak yaptım. Buna rağmen dağıttım. Bayağı da çok oldu. Gayet de güzel oldu. 

    Aslında çok kolay bir tarif ama beklemesi zor :)

    Malzemeler:

    • 2 bardağı aşurelik buğday 
    • 1 su bardağından 2 parmak eksik pirinç
    • 6 lt su düdüklünün maksimum ölçüsünde) 
    • 1 su bardağı şeker
    • 1 su bardağından 2 parmak eksik boza ( ben Belgin'lerin getirdiği boza ile yaptım. Satın alınma boza da olur, yeni yaptığımı ev yapımı yoğurt ile deneyeceğim)
    • 1 yemek kaşığı ekşi maya ( bu şart değil ben daha fazla eksişisin diye koydum)
    Yapılışı:
    1. Ayıklanmış aşurelik buğday ve pirinci bol suda yıkayıp süzün.
    2. Akşamdan düdüklü tencereye koyun , üstünü geçecek kadar su koyun. Bir gece kabarsınlar.
    3. Ertesi gün suyu süzün ve düdüklü tencerenin maksimum  seviyesine kadar su koyun ve (ben 30 dakika pişiriyorum), siz düdüklünüzün pişirme süresine göre pişirin. 
    4. Pişince içine el blendırı daldırın. Sonra ince süzgeçten geçirin . Çelik süzgeçin üzerine bölüm bölüm döküp, tahta kaşıkla geçmesini sağlayın. Süzgeçin üzerine kalanları , akmayanları atın. 
    5. Çok koyu olduğunu düşünüyorsanız ki benim ki tam ayarında oldu içine kaynamış su katabilirsiniz.
    6. Yoğurt mayalama kıvamına gelince yani içine küçük parmağınızı soktuğunuzda yanmayacak seviyede ( eğer mutfak derecesi var ise 40 ila 45 derece arası) içine maya için boza yada yoğurt katın. Bence evde varsa ekşimaya da katın. Tahta kaşıkla karıştırın.
    7. En az 48 , aslında 72 saat arada bir karıştırırak mayalanmaya bırakın. Ben yoğurdu , ekmeği mayalayacağım zaman çalışmayan fırın içinde tutuyorum. Oranın sıcaklığı hep aynı çünkü :) Sonra buzdolabında saklayın. 
    8. Ben dayanamadım, 48 saat sonra açtım, içtim, dağıttım. Ama sonra buzdolabına kaldırdığımda 2 gün sonra ekşiyince daha güzel olduğunu fark ettim. Demek ki neymiş, çok da sabırsız olmamak gerekliymiş.




4 yorum:

  1. deeptone dedi ki...

    evde boza mııı aaaa hep dışarda içiyom, evde yapmak hiç düşünmedim, tenk yuuuu, süper tarifçiiiii duru tarifçiii :)

  2. Çok tatlısın Deeptone :)

  3. deeptone dedi ki...

    sana benzerler :)

  4. deeptone dedi ki...

    bozacı geldi bozaaaa :)