Pages

2 Mayıs 2020

Yumurtasız Yalancı Krem Karamel


Yumurtasız krem karamel olur mu ? diye soracaksınız aslındaaaa olmaz tabii . Buna karamelli muhallebi de diyebiliriz. Şekil itibarı ile krem karamel de diyebiliriz. Siz ne isterseniz deyin ama karamel ile güzel bir muhallebi birleşiyor ve gerçekten bir lezzet patlaması gerçekleşiyor.  Son derece güzel bir lezzet. Mutlaka deneyin.

Malzemeler:

  • Muhallebisi için 1 litre süt, 1 su bardağı un ve nişasta karışımı (isterseniz sadece un) , 1 su bardağı şeker, 1 paket vanilya , 1 paket krem şanti ( 2li krem şanti paketinden sadece bir tanesi)
  • Karameli için 1 su bardağı şeker
Yapılışı:
  1. Krem şanti ve vanilya hariç tüm malzemeleri çelik tencerede koyup pof pof olana kadar pişirin. Sonra içine vanilya ve  toz halinde 1 paket krem şantiyi boşaltın. El blendırı yada mikser daldırın en az 5 dakika çırpın.
  2. 1 su bardağı şekeri kısık ateşte eriyene kadar karıştırın. Renk değiştirecek zaten. Pişer pişmez hemen kaselere bölüştürün çok hızlı donar. 7 kase çıktı benden. Kaselerin ısıya dayanıklı olması gerekmiyor. Üzerlerine muhallebileri ekleyin. Buzdolabında bir gece bekletin. İyice soğumadan kaseden çıkmıyor. Muhallebinin bir kenarından bir kaşık yardımı ile hava almasını sağlayın. Ters çevirip servis yapın. 



1 Mayıs 2020

Şerbeti Kaynatılmayan Fındıklı Hira Tatlısı




Hira tatlısını ilk denediğimde içinde fındık yoktu. Bana tadı yavan geldi. Öylede çok seveni var aslında. Bir dahaki yapışımda içine mutlaka fındık koymalıyım dedim. Tadını gerçekten çok değiştirdi. Böylesini tercih etmenizi isterim.

Ramazanda en çok şerbetli tatlı isteniyor değil mi ? Bu gün Corono günlerinde 49. gün . 1 Mayıs 2020 ve İşçi bayramı. Tüm emekçilerin bayramı kutlu olsun.

Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • yarım su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
  • üzeri için yarım su bardağı irmik
  • Şerbeti için 2 su bardağı şeker, 2 su bardağı su

Yapılışı
  1. Öncelikle şerbetini hazırlayalım. Su ve şekeri bir tencereye alın, ocağın altını açıp şeker eriyene dek sürekli karıştırın. Şerbeti kaynatmayın, sadece şeker eriyene dek karıştırıp, kaynamaya başlamadan önce altını kapatın ve soğumaya bırakın.
  2. Bir kabın içine fındık ve un hariç tüm malzemeleri atın , fındığı robotta un olana kadar çekin ve kaba alın. Unu kontrollü koyun.Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur olması lazım. Biz fındık kullandığımız için daha fazla un istemiyor ama isterse ilave edebilirsiniz.
  3. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ceviz büyüklüğünde hamurdan kopardığınız parçaları top haline getirip dizin. Sonra bu yuvarlakları irmikte döndürün her tarafı irmik olsun. Ben önce tüm topları yapıyorum sonra irmiğe buluyorum. Üzerlerine fındık koyun , tatlıların içine doğru fındığı elinizle hafif bastırın ki sabit kalsın.
  4. 180 derecede 20 dakika pişirin. Sıcakken şerbetini dökün. Şerbet çekince yaklaşık 2-3 saat sonra servise hazırdır.

30 Nisan 2020

Fırında Etli Patlıcan


Merhabalar , patlıcan Türk yemeklerinin vazgeçilmezi. Biz de çok severek yiyoruz gerçekten. Her halini seviyorum. Etli , kıymalı , tavuklu çok güzel oluyor. Tavuk da patlıcana çok yakışıyor. Zeytinyağlısı da ayrı güzel. Siz hangisini tercih ederseniz.

Ben artık patlıcanları tuzlu suda bekletmiyorum. Doğradıktan sonra tuzla ovuyorum. Kesinlikle patlıcanın tadı çok daha güzel oluyor. Yemeğe bazen hiç tuz koymuyorum yada kontrollü koyuyorum.

Bugün Corono günlerinde 48.gün. 30 Nisan 2020 . Havada missss.

Malzemeler:


  • yarım kilo kuzu eti yada dana eti ( ben dana kullandım)
  • 1 kilo patlıcan ( tophane seviyorum ben)
  • 1 adet büyük soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet kırmızı biber
  • 5-6 üç burun biberi
  • domates mevsimi olmadığı için kullanmadım. Ama yaz ise 2 adet büyük domates . Domates varsa  1 yemek kaşığı salça . Ben de domates yok. 2 yemek kaşığı biber, domates karışık salça
  • Tuz, karabiber, pul biber istediğiniz baharat
Yapılışı:

  1. Tophane ise patlıcan küp küp, normal patlıcan ise halka halka doğrayın. Tuz ile bir güzel ovun. Fırın kağıdını yağlayın. Patlıcanları serin. Patlıcanları da yağlayın. 200 derecede kızarana kadar  kontrollü olarak pişirin , 20-25 dakika kadar sürüyor. İsterseniz patlıcanları yağda kızartabilirsiniz. 
  2. Eğer kuzu eti ise kullanacaksanız et ile başlıyorsunuz. . Kuzu etini tencerenize atın. Suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Yemeklik doğradığınız soğanı, biberleri, sarımsakları ekleyin öldürün. Domates kullanacaksanız,  soğanlarınız ölünce domatesleri de küp küp doğrayın ekleyin.  Baharatlarını tuzunu ekleyin. 5 -10 dakika da kıvama geldiğini anlarsanız.
  3. Eğer dana eti kullanacaksanız, dana etlerini düdüklüde 30 dakika pişirin . Ben suyunu biraz fazla koyup ayrıca çorba da yapıyorum. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağında yemeklik doğradığınız soğanı, biberleri, sarımsakları ekleyin öldürün.  Baharatlarını tuzunu ekleyin. Düdüklüde pişirdiniz etleri ekletin . Bir iki karıştırıp altını kapatın.
  4. Patlıcanları borcama dizin. Pişirdiğiniz etleri üzerine yayın. 1 kase  suda salçayı inceltin. Yemeğe ekleyin. Fırında 200 derecede suyunun çoğunu çekene ve kızarana kadar pişirin.


27 Nisan 2020

Kabak mücver


Bazı arkadaşlarımdan duyuyorum. Kabak mücverleri ya çok katı, ya sulu , yada çok yağ çekmiş oluyor. Size tam kıvamında bir kabak mücver tarifim var. Tabii ki dolma olan kabakların içinden yapıldı.
Corona günlerinde 45. gün

Malzemeler:

  • 1 kilo kabağın içi ve 1 adet bütün kabak ( yada 3 bütün kabak)
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 adet yumurta
  • yarım demet taze soğan
  • yarım demet dereotu
  • yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 kahve fincanı un
Yapılışı:
  1. Kabakları rendeleyin, kabakları bölüm bölüm avucunuzun içine alıp , bastırarak iyice sularını atın. Büyük bir karıştırma kabına alın. Eğer kabağın içinden yaparsanız zaten daha çok su çıkacak.
  2. Üzerine havucu rendeleyin, çırpılmış yumurtaları katın. İnce ince doğranan taze soğan, maydanoz, dereotunu katın. Tuzunu karabiberini , ununu katın. Spatula ile karıştırın.
  3. Kızgın ve bol yağda ( ben zeytinyağı kullandım.) 1 yemek kaşığını malzeme ile doldurun. Başka bir yemek kaşığı yardımı ile yağa bırakın. Azıcık da kaşıkla yaydırın. Arkalı önü nar gibi kızarana kadar kızartın. Yoğurt ile servis edin.



26 Nisan 2020

Hakiki Ramazan Pidesi




Tabii yapmasak olmazdı. Ama biz öz hakiki ramazan pidesi yaptık :)  Bugün mutfağın şefi Hakan'dı. Pideyi Hakan yaptı. Tarifi masmavi mutfaktan geliyor.

Corono günlerinde bugün evde 43. gün

Malzemeler:

  • Ön maya için 1 su bardağı un , yarım bardak ılık su, 1 tatlı kaşığı şeker ,  1 adet paket kuru maya tada yarım paket yaş maya
  • Hamur için 2 su bardağı ılık su, 4.5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tepeleme tuz
  • Üzeri için şifa bulamacı için : 1/4 çay bardağı soğuk su, 1/4 çay bardağı kaynar su, 2 yemek kaşığı un, 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi

Yapılışı:
  1. Ön maya için tüm malzemeleri daha küçük bir kasede tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Koyu kıvamlı olacak. En az 20 dakika mayalanması için bekletilecek. Üzerini strech filme kapatalım. 20 dakika sonunda göz göz kabaran bir ön maya oluyor. 
  2. Ekmek hamuru için için su ile unu daha büyük bir kapta tahta kaşık yardımı ile yaklaşık 2 dakika kadar karıştırıyoruz. Henüz elimiz olayın içine girmedi. Üzerini strech filmle kapatım beklemeye alalım.
  3. 20 dakikanın yada yarım saatin sonunda ön mayayı hamura katıyoruz. Halen el yok. Tahta kaşıkla birbirine yediriyoruz. Yaklaşık 2 dakika kadar birbirine yedirdik. Şimdi tuzunu katıyoruz. 1 tatlı kaşığı tepeleme tuz katın ve yoğurmaya devam edin. 2 dakika daha karıştırın. Şimdi eliniz daldırın , kenarlardan ortaya doğru katlaya katlaya 2 dakika kadar yoğurun. Hamurun kıvamı yumuşak ele yapışan bir hamur. Üzerini kapayın 30 dakika mayalansın. 30 dakika sonra elimizle kenarlardan ortaya doğru getire getire 2 dakika kadar yoğurun. Tekrar üzerini örtüp 20 dakika daha mayalanmaya bırakın. Bir kez daha yapacağız yani 2.kez tekrarlayacağız. Toplamda 3 kere 20 dakika bekletiyoruz.
  4. Hamur mayalanırken fırıncıların şifa dediği üzerine sürdüğümüz bulamacı yapıyoruz. 1/4 çay bardağı soğuk suya , 2 yemek kaşığı un koyuyoruz. Güzelce karıştırıyoruz. Pürüzsüz bir kıvama gelince 1/4 kaynar su koyuyoruz. İyice çırpıyoruz. 1 tatlı kaşığı pekmez katıp tekrar karıştırıyoruz.
  5. 2 tepsiyi yağlı kağıt seriyoruz. Üzerine un serpiyoruz. Hamuru da plastik spatula ile un serpilmiş tezgaha fazla müdahale etmeden koyup, bir bıçak yardımı ile 2 ye bölüyoruz. Elimizle çok da bastırmadan kenarlardan toparlayarak oval şekil verip tepsilere alıyoruz. Tepside de elimizle oval şekil verip, pamuklu bir bezle kapatıp 15 dakika tepsi mayası yapıyoruz.
  6.  Üzerlerine şifa dediğimiz bulamacı elimizle hamuru söndürmeden sürüp , tırnağınızla bastırarak kare şekiller veriyoruz. Tırnağızla kare şekil verirken yuvarlak ovalimsi hamurunuzu da genişletmiş oluyorsunuz. Üzerine yumurta sarısı da sürün. Çörek otu ve susam serpin. 200 derecede 30-35 dakika pişirin. İsterseniz sadece şifa denilen sıvı ile, isterseniz onu sürmeden sadece yumurta sarısı ile de pişirebilirsiniz. Ben bir de fırının tabanına çömlek kabın içinde su koydum.