Pages

4 Nisan 2020

Keten Tohumlu Tam Tahıllı Ekmek


Corono günlerinde her 2-3 günde 1 bir ekmek yapmaktayım. En sık yapmakta olduğum ise bu ekmek oldu. Beyaz ekmekten daha faydalı, daha besleyici olduğu kesin.

Nohut unu da aldım. Bazen bir bardağı tam tahıldan eksiltip, 1 su bardağı nohut unu koymaktayım. Ayrıca yoğurt koyunca bence ekmek daha güzel oluyor. Siz isterseniz yoğurt ve yağ koymayabilirsiniz. Ama bence ekmeğe lezzet katıyor.


Corono günlerinde bugün bizim 22. günümüz

Malzemeler:

  • 3 su bardağı tam tahıllı un, 2 su bardağı beyaz un, 1 çay bardağı çekilmiş keten tohumu
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 
  • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 silme yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket toz maya
  • Aldığı kadar su ( 1.5 bardak su kesin, sonrası kontrollü )
Yapılışı:

  1. Normal oda sıcaklığında 1.5 bardak suyun içine şekeri , tuzu ve mayayı atalım karıştıralım . 15 dakika bekleyelim aktive olsun.
  2. Bir kaba unlarınızı alın. Çekilmiş keten tohumunu atın. Ortasına yağı, yoğurdu, mayayı koyun. İster önce kaşıkla sonra elle, yada direk elini daldırın . Elinize hafif yapışan ( çok da değil tabii) bir yumuşak hamur elde edeceğiz. Bol bol yoğurun. Su isterse ilave edin. Ekmek ve poğaça'nın püf noktası fazla un yememiş yumuşak hamurdur. 
  3. Üzerini streç film ile kaplayıp, oda sıcaklığında bekletin. En fazla 1, 1.5 saat sonra 2 katına varacaktır.
  4. Kaptan çıkarırken kenarlarından başlayarak hafif hafif  yoğurun. Un serpilmiş tezgahın üzerine çıkarın. Unun üzerinde biraz toparlayın. Kolay bölüştürmek için uzun bir hamur yapabilirsiniz. Portakal büyüklüğünde hamur koparın. Benim yaptığım hamurdan 7 adet çıktı.
  5. Hamurlarını kenarlardan alıp ortaya ortaya doğru alarak yoğurun. Elinize çok yapışırsa un serpebilirsiniz. Yuvarlak yaptığınız hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Hamurun ortasına değilde sağ tarafına daha yakın bıçakla bir kesik atın. Ben biraz derin kesmişim siz kesmeyin. Üzerine tel süzgeçle ( çay süzgeci de olur ) un serpin. Bir 20 dakika daha tepsi ile bekletin. 180 derecede yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
  6. Fırının altına bir fırın kabının içinde su koymayı unutmayın. Su önemli

1 Nisan 2020

Red Velvet Pasta - 750. post



Merhabalar 750. post 50. doğum günü pastama denk geldi. Bu sene Covid-19 nedeni evde kutladık ve kendi pastamı kendim yaptım. Dışarıda yapacağımız doğum günü partisini daha güzel günlerde kutlamak üzere geleceğe bıraktık.

Görüntüsü ve tadı ile güzel bir pasta oldu. Kırmızı kadife dokulu pasta demek zaten. Bugün corona günlerinde 20. gün evdeyiz.

Kremasını kendim uydurdum. Normalde mascarpone peynir ile yapılıyor.  Evde yoktu ve almaya da gidemezdim. Benim kremam da yakıştı bence.

Malzemeler:


  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt , 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile karıştıracağız
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr tereyağ
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı limon suyu ile köpürtülmüş
  • yarım çay kaşığı toz kırmızı gıda boyası
  • 2 silme yemek kaşığı kakao
Kreması:
yarım litre süt, yarım su bardağı un ve nişasta karışımı, 1 yumurta sarısı, yarım su bardağı toz şeker, ayrıca 1 çay bardağı ile yapılmış 1 paket krem şanti


Yapılışı:


  1. Oda sıcaklığında süt ile elma sirkesini karıştırın. 10 dakika bekletin. Sonra içine gıda boyasını ekleyip iyice karıştırın.
  2. Kekinizi yapacağınız ana kapta oda sıcaklığında tereyağ ile toz şekeri çırpın. Krema haline gelsin. Yumurtaları tek tek atıp mikserle karıştırmaya devam edin.Sütü ekleyin. Elediğiniz unu ve kakaoyu ve vanilyayı ekleyin. Kekinizi karıştırın. Limon suyu ile köpürtülmüş kabartma tozunu ekleyin. Karıştırın.
  3. Ben yüksek kenarlı yuvarlak borcama döktüm ama siz 22.cm'lik kelepçeli kek kalıbında da pişirebilirsiniz. 180 derecede 40 dakika kadar pişirdim.Soğumaya bıraktım.
  4. Krema için un ve nişasta karışımı, şeker, yumurta, sütü karıştırıp pof pof olana kadar pişirin. İçine mikser daldırıp soğuyana kadar karıştırın. Başka bir kapta 1 çay bardağı ile 1 paket krem şantiyi mikserle çırpıp katılaşınca buzdolabında bekletmeye koyun. Ara ara karıştırıp soğuttuğunuz kremanız ile krem şantinizi bir kaşık yardımı ile nazikçe karıştırarak birbirine karıştırın.
  5. Soğuyan kekinizi ortadan ikiye bölün. Kenarlarından bıçak yardımı ile üstünü süslemek ve kırıntı yapmak için ince ince kesin. Arasına ,üstüne ve kenarlarına kremanızı sürün. Üzeri içinde kenarlarından aldığınız kek parçalarını robottan geçirin. Buzdolabında 3-4 saat dinlendirip servis yapın .