Pages

26 Mart 2020

Kabak Spagetti


Merhabalar Corono günlerinde 13. gündeyiz. Bu tarif arşivden ve Refika'nın mutfağından gelmekte. Bu akşam bizim evde kurufasulye ve pilav var.

Son derece kolay bir yemek aynı zamanda diyet yemek.  Diyet yapanlara ve evdeyiz habire yiyoruz diyenlere gelsin.

Malzemeler:

  • 2 kabak
  • 1 adet büyük domates ( yoksa domates suyu) 
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 ceviz büyüklüğünde kaşar
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • tuz , karabiber, pul biber
Yapılışı:


  1. Kabakları fasulye soyacağı ile çubuk şeklinde dilimleyin. Bizim evde fasulye soyacağı yok, ben de ince ince , uzun uzun dilimledim. 
  2. Tencereye 4 parmak yüksekliğinde kaynar su koyun. Tuz ekleyin. Kabakları ve sarımsağı suya atın ve 2-3 dakika kadar pişirin. 
  3. Bu esnada ayrı bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin , rendelenmiş domatesi , sirkeyi ekleyin. Baharatlarını koyun,tuzunu koyun. Haşlanan kabakları maşayla alıp , suyunu silkeleyip sosun içine atın . Kabaklarla beraber ezip , ince ince doğradığınız sarımsakları da atın. Altını kısın.
  4. Kabakların çok öldürmeden pişirin. Pişince tabağa alın ve üzerine kaşar rendeleyip servis edin. 

24 Mart 2020

Karmaca - Pırasalı Kek


Daha önce ne duymuştum ne de yemiştim. İçindeki malzemeleri görünce güzel olacağını anladım. Tarif Dilekmutfakta'dan geliyor.

Biraz değişiklik var. Mecburen çünkü ben de yarım demet pırasa vardı.Bir de malzemeleri bardak ölçüsünde vermeye çalıştım.

Corono günlerinde 11 . gündeyiz. Bizde bu akşam salçadan domates çorba ve karmaca var.

Malzemeler:

  • 4 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı beyaz un
  • yarım bağ pırasa ve 1 büyük soğan kullandım. Aslında 1 bağ pırasa olacak, soğan yok.
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 6 bardak kaynar su
  • 2 yemek kaşığı domates biber salçası karışımı
Yapılışı:
  1. Pırasaları 4 'e bölüp, yemeklik soğan gibi doğrayın. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup kavurun. Tuz ekleyin. Salça ekleyip 5 dakika kadar daha kavurun.
  2. Bir kapta unu, kabartma tozunu, tuzu ekleyin karıştırın. Üzerine pırasayı ekleyin. Sıvıyağı ekleyin karıştırın.Suyu yavaş ekyerek karıştırmaya devam edin . Koyu kek kıvamında olacak.
  3. Dikdörtgen borcamı yağlayın. Üzerine pırasalı keki dökün. Üzerini zeytinyağı ve toz kırmızı biber serperek düzeltin. 200 derecede yaklaşık 40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin

22 Mart 2020

Fırında Kıymalı Karnabahar Graten


Corona günlerinde 9. gün. Bu akşam menümüzde sarımsaklı tarhana ve fırında karnabahar graten var. Sarımsaklı tarhanayı denemediyseniz mutlaka deneyin, sarımsak tarhanaya çok yakışıyor.


  • 1 orta boy karnabahar
  • 300 - 350 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1, 2 kerevizin yapraklarından ( olmasa da olur), 1/3 demet maydanoz
  • tuz, karabiber,
  • beşamel  sos için 1.5 yemek kaşığı un, 2 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, evde muskat varsa az bira rendesi
  • Üzeri için 1 tabak kadar kaşar
Yapılışı:
  1. Karnabaharları çiçek çiçek koparıp, yıkayıp, içine tuz atılmış bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Çatalla ezin. Karabiber ve tuz ekleyerek tatlandırın. Karnabaharı borcama yayın. Tabaktaki kaşarın 1/3 'ünü üstüne serpin.
  2. Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytin yağında öldürün. Sarımsağı da ince ince doğrayın atın. Havucu rendeleyin içine atın. Kavurmaya devam edin. 2 dakika kadar sonra kıymayı atın üstüne, rengi dönene ve kıymalar birbirinden ayrılana kadar kavurun. Bu arada içine ince ince doğradığınız maydanozu ve kereviz yapraklarını atın.  Tuz ve karabiberle tatlandırın. Ben koymadım. İsterseniz pul biberde olur. Karnabaharın sütüne yayın. Kıyma kısmında salçada olur ama ben kullanmadım. 
  3. Üzeri için beşamel sos hazırlayın. Tencerede zeytinyağı ve tereyağı eritin. Üzerine unu atın 3-4 dakika kavurun. Kenara alın biraz soğusun . Üzerine sütü ekleyin . Baktınız unlar topak topak içinde var, tencerenin içine el blendırı daldırın. Üzerine muskat rendeleyin. Sıvı bir muhallebi kıvamında olacak. Pof pof edince kapatın ve kıymayın üstüne yayın. Üzerine kalan kaşarı serpip, kaşarlar kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika 180 derece pişirin. Sıcak servis edin.