Pages

21 Mart 2020

Sulu Köfte



Corona günlerinde, #evdekal dediğimiz günlerde 8. gün . Bu akşam bizim evde sulu köfte  ve bulgur pilavı var. Fikir olsun diye hemen hemen her gün yazmaya çalışacağım.

Ata doğduğundan beri yaparım. Çok besleyici olduğunu düşünmüşümdür. Çok da severek yenir. Yapımı çok kolay görünse de , kıymaların dağılmasından dolayı dikkat gerektirir. Dağılmamasının püf noktası kırılmış pirinç ve ince bulgur konmasıdır. Pirinçleri havanda kırıp koyuyorum.

Malzemeler:

  • 200-250 gr kadar kıyma
  • 1 yemek kaşığı kadar kırılmış pirinç
  • 1 yemek kaşığı ince bulgur
  • 1 yumurta
  • az maydanoz, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 avuç bezelye
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 1 yemek kaşığı nane ve terbiyesi için 1 limon suyu ve 1 yumurtanın sarısı
Yapılışı:
  1.  Kıymanın içine havanda kırdığınız pirinçleri, bulgur, yumurta, tuz, karabiber , ince doğradığınız maydanozu ve ince ince rendelediğiniz kuru soğanı katın , yoğurun. Un serpilmiş bir tepsiye bilye boyutunda toplar yapıp, unun içinde yuvarlayın. 
  2.  Bir tencereye 1 litre kadar su koyun, kaynatmaya başlayın. Kaynayınca içine 1 çay kaşığı tuz atın. Küp küp doğradığınız havuçları atın. 5 dakika sonra bezelyeleri ve küp küp doğradığınız patatesleri atın. 1 yemek kaşığı nane atın.
  3. 5 dakika sonrada ununu silkelediğiniz kıyma toplarını atın. Kıyma topları suyun yüzeyine yukarı çıkacak . Pirinçlerin piştiğini , şiştiğini görünce yemeğin altını kapatabilirsiniz. 10 dakika sonra 1 yumurta sarısına, 1 limon sıkın ve çırpın. Yemeğin suyundan terbiyeye azar azar koyarak ılıştırın. Sonra yemeğin içine koyarak 1,2 karıştırın. Yemeğiniz hazır.



20 Mart 2020

Mini Ekmek Yapımı



Merhabalar bu Corona günlerinde herkese sağlık diliyorum. Bir an önce tüm dünyanın bu beladan kurtulmasını diliyorum. 
Eşim kapalı ambalaj içinde ekmek bulamayınca bana maya ve 5 kg'lık un almış gelmiş. Ekmeğimizi evde yapmaya başladık. Çok da güzel oldu. Bundan sonrada üzgünüm ki sürekli evde yapmaya devam ederiz.

Malzemeler :


  • Ben 1 paket Dr. Oetker ekşi maya kullandım. Diğer mayalarda olur.
  • 1 silme yemek kaşığı şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1.5 bardak su
  • 4 yada 4.5 bardak un ( ben şimdilik beyaz un kullandım ama bunu çeşitlendiririm mutlaka )
  • 2 yemek kaşığı yoğurt (zorunda değilsiniz benim hoşuma gidiyor)
Yapılışı:
  1. Normal oda sıcaklığında 1.5 bardak suyun içine şekeri , tuzu ve mayayı atalım karıştıralım . 15 dakika bekleyelim aktive olsun.
  2. Bir kaba 4 bardak unu alın. Sonrasını yavaş yavaş ilave edeceğiz. Ortasına yağı, yoğurdu, mayayı koyun. İster önce kaşıkla sonra elle, yada direk elini daldırın . Elinize yapışan ( çok da değil tabii) bir yumuşak hamur elde edeceğiz. Ekmek ve poğaça'nın püf noktası fazla un yememiş yumuşak hamurdur. 
  3. Üzerini streç film ile kaplayıp, oda sıcaklığında bekletin. 1.5 , 2 saat sonra 2 katına varacaktır.
  4. Kaptan çıkarırken kenarlarından başlayarak hafif hafif  yoğurun. Un serpilmiş tezgahın üzerine çıkarın. Unun üzerinde biraz toparlayın. Kolay bölüştürmek için uzun bir hamur yapabilirsiniz. Portakal büyüklüğünde hamur koparın. Benim yaptığım hamurdan 6 adet çıktı.
  5. Hamurlarını kenarlardan alıp ortaya ortaya doğru alarak yoğurun. Elinize çok yapışırsa un serpebilirsiniz. Yuvarlak yaptığınız hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Hamurun ortasına değilde sağ tarafına daha yakın bıçakla bir kesik atın. Üzerine tel süzgeçle ( çay süzgeci de olur ) un serpin. Bir 20 dakika daha tepsi ile bekletin. 180 derecede yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
  6. Fırının altına bir fırın kabının içinde su koymayı unutmayın.

19 Mart 2020

Bloğum 12 yaşında



Dünya ve Türkiye çok zor bir dönemden geçmekte. Bizde evlerimizden çıkmadan kaygı ile izliyoruz. 2020 çok zor geçiyorsun. 
Kendime tarif defteri olarak yaptığım ve halen kendimde sürekli tariflerini kullanmakta olduğum bloğum 12 yaşında. Sizler denedikten sonra , yorum geldikçe de çok seviniyorum. Umutla yaşamaya , yemek yapmaya devam.