Pages

30 Kasım 2018

Acılı Ezme


Eşim çok sever. Zaten bu acılı ezmeyi de kendisi yaptı. Tarifini bulmuş getirdi . Ben ona asistanlık yaptım :)

Çok sevilen başka bir meze . Yapması da son derece pratik. Ancak ince ince kıyım gerekiyor. Ben taraftar olmasam da robotta kullanabilir. Denemenizi tavsiye ederim. Özellikle baharatı bol bir meze. Benim salçalarım Antep'ten olduğu için gerçekten rengi harika oldu.

Malzemeler:

  • 4 adet domates
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet acı süs biberi
  • yarım demet maydanoz
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 büyük diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz ( salçanın tuzuna göre bakın olur mu)
  • 1 çay bardağının yarısı kadar zeytinyağı, isterseniz daha fazla
  • 2 adet limonun suyu
Yapılışı:
  1. Domates, biber, soğan ve maydanozu bıçak ile incecik kıyın. Ben robot taraftarı değilim. İsterseniz kullanabilirsiniz. Bir kaba koyun. 
  2. Sosu için limonun suyunu, zeytinyağını, incecik kıyılmış sarımsağını, salçaları, tuzu ve tüm baharatları bir çırpıcı yardımı ile çırpalım. Diğer malzemelerin üzerine dökelim. Sunum tabağımıza koyup servis edelim. 

27 Kasım 2018

Atom Mezesi





Meyhaneler de en çok yenen, en çok istenen mezelerdendir. Ege'de , Akdeniz'de pek bir meşhurdur. Ben de bu aralar pek bir taktım. Sürekli yapıyorum. Yapması son derece kolay, bir o kadar da lezzetli.

Daha önce yapılmışlardan da fotolar var. Onlar Pevin'in sofrasından..


Püf noktası yoğurdun pürüzsüz kıvamda olması. Üstündeki biber kararı size kalmış. Ama az koyarsanız lezzeti olmuyor. Bence siz tarife uyun. :)

Yarım kilo kadar yoğurt kullandım. Süzme yoğurt kullanmıyorum. Yoğurdu üzerine havlu kağıt konulmuş bir tel süzgeç üzerinde en az yarım saat bekleterek kendim süzüyorum. Bu lezzeti ben süzme yoğurttan daha çok seviyorum. İçine 1 silme yemek kaşığı mayonez koyuyorum tat arttırmak için ama siz koymayabilirsiniz. Burada serbestsiniz. Bu yoğurdu çatalla pürüzsüz kıvama getirmeye çalışın. Bu arada 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Yayvan bir servis tabağına yayın. 
Ben sarımsak kullanmıyorum.
2 yemek kaşığı zeytinyağı , 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı bir tavada eritin. İçine en az 4 yada 5 adet kırmızı biberi doğrayıp atın. Yağı çok yakmadan biberlerin rengi dönene ve yağa rengini verene kadar pişirin. Yoğurdun üzerine dökün. Hemen servis edin. 




26 Kasım 2018

Yağlı Siyah Zeytin Yapımı




Daha önce bu tarifi vermiştim. Ama 3.5 kg'lık olarak. Şimdi 1 ve 1.5 lt'lik gazoz şişelerine göre vereceğim. Böylece çok daha kolay yapabileceksiniz.

2018 zeytinlerimi hazırladım . Her sene bu tarifle yapıyorum. Az tuzlu harika bir zeytin oluyor. Herkes çok beğeniyor.

Yaptıktan sonra Mayıs , Haziran ayında açmalısınız.

1  litrelik gazoz şişesi 670 gr, 1.5 litrelik gazoz şişesi 1 kg zeytin alıyor. Zeytini taze açıldığında sevdiğim için ben mümkünse bu boylarda yapıyorum. Gazoz şişelerinin kapakları asidi salmamaları için yapıldığı için son derece iyi tutuyorlar.Bu şişelere yaparsanız sorun yaşamazsınız.

1 litrelik şişe için
* 30 gr tuz ( 1 yemek kaşığı dolusu ) ben terazi ile ölçüyorum. . 
* 1 adet kesme şeker 
* 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
* çay kaşığının ucu ile limon tuzu yada az limon suyu
* 1 çay bardağını dibi ile sirke

1.5 litrelik için ise 
* 45 gr tuz ( 1.5 yemek kaşığı dolusu) 
* 2 kesme şeker
* 2/3 su bardağı sıvı yağ
* yarım çay kaşığı limon tuzu
* 1/4 çay bardağı sirke