Pages

22 Aralık 2017

Vişneli Yaprak Sarma




Çok uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti. Şu aralar pek bir moda. Deneyin derim. Ekşili ekşili yaprağa vişne çok yakışıyor. Ancak bir daha ki yaptığımda her yaprağa vişne koymayacağım. Bir tık az ekşi olması daha iyi olacak bence :)


Malzemeler:


  • 400 gr. kadar asma yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı nane
  • ½ tatlı kaşığı yeni bahar
  • ½ tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 400 gr. kadar vişne ( ben dondurulmuş kullandım)
Yapılışı:


  1. Asma yapraklarını salamura kullandım, sıcak suda bekletip tuzunu aldım.Ben 3 kere suyu değiştirdim. Yaprakların tuzunun gidip gitmediğini bir tanesini tadına bakarak anlayabilirsiniz. Yapraklarınız taze ise zaten sadece haşlayın. Yalnız çok tutmayın takipte olunyapraklar erimesinler.
  2. Vişneleri 4 su bardağı suda yumuşayıncaya ve vişneler rengini suya verinceye kadar haşlayın.
  3. Soğanı ince ince yemeklik şekilde kıyın. Pirinci nişastası çıkıncaya kadar yıkayıp süzün.Geniş bir tencereye zeytinyağını atın. Dolmalık fıstığı ekleyip pembeleşene kadar kavurun, Soğanı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Soğanlar renk değiştirip şeffaflaşınca yıkanmış pirinci ekleyin, kavurmaya devam edin.
  4. Ardından sırasıyla kuş üzümü, karabiber, tuz, tarçın, yenibahar, kuru nane, şeker ekleyip karıştırın. Üzerine 1 su bardağı pişirdiğiniz vişne suyu ve 1 su bardağı kaynamış su ilave edin.  Pilavın suyu kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  5. Asma yapraklarına uygun miktarda harç koyup , parmak kalınlığında sarın. İşte en zor kısmı burası
  6. Tencerenin dibine asma yapraklarını dizin. Üzerine sardığınız sarmaları dizin. Ben sarmaları tencereye dik dik diziyorum. Daha az su çekiyor ve daha diri oluyormuş gibi geliyor bana. Vişneleri aralarına serpiştirin. Üzerine sarmaların hizasına gelecek kadar su ve vişne suyu karışımı ekleyin, üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı da gezdirin.
  7. Su kaynadıktan sonra suyunu çekene kadar pişirin. Kendi tenceresinde oda sıcaklığına gelmesini geldikten sonra servise hazırdır.










19 Aralık 2017

Ayvalı Kereviz





Ayvalı kereviz'i Ufak tefek cinayetler dizisinde duydum. Eski bir tarifmiş ama ben hiç duymamıştım. Araştırırken Sahrap Soysal'ın tarifine rastladım ve onu yaptım. Çok güzel oldu. Ayvalar portakal suyunu kerevizden daha çok çekti. Ekşili çok güzel bir lezzet oldu. Ben çok yakıştırdım. Sizde deneyin eminim seversiniz. Hatta bu yılbaşı yapacağım. Ben tarifi biraz değiştirdim portakal suyunu daha fazla kullandım.


Malzemeler:
  • 1 büyük boy ayva, 1 büyük boy kereviz
  • 1 orta boy soğan, 3 diş sarımsak
  • 1 avuç kerevizin yaprağı
  • Sosu için 2 portakal suyu, 1 portakalın kabuğunun rendesi, 1 çay kaşığı tuz , 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı şeker, 2 çay kaşığı un, 1 su bardağı su
Yapılışı:


  1. Önce yemeğin sosunu yapın. Portakal suyunu, rendelenmiş portakal kabuğunu, unu derin bir kaba koyulup iyice çırpın. Tuz, tozşeker ve karabiber serpip 1 su bardağı su ekleyerek pürüzsüz hale getirin.
  2. Yemeklik doğradığınız soğanı ve ezip ince ince kıydığınız sarımsağı 2 yemek kaşığı zeytinyağında renkleri değişip, şeffaflaşıncaya kadar kavurun. altını kapatın şimdi çabuk çabuk kararmadan kerevizleri doğrayacağız.
  3. Bu arada kerevizleri ve ayvayı elma dilim doğrayın. Benim kereviz ve ayva çok büyük olduğu için ben ortadan da ikiye böldüm. Kerevizleri önce, ayvaları sonra soğanların üzerine dizin. Eğer kerevizleri hemen tencereye atmayacaksanız limonlu suda bekletin çünkü kerevizler kararır.
  4. Hazırladığınız sosu üzerine dökün, yaprakları da doğrayıp üzerine atın  ve yemeği pişirin. Çok hızlı yumuşarlar hele de ayva. Takipte olun. Kereviz ve ayva pişince yemek pişmiş demektir. Soğuduktan sonra servise hazırdır.