Pages

28 Şubat 2017

Fırında Yoğurt Yapma



Yoğurdumu hep evde yaparım. Bu yönteme geçmeden önce yoğurdum hafif sulu olurdu. Ayrıca sarıp sarmalamak için bir sürü havlu, örtü kullanırdım. Şimdi bu yöntem acayip pratik geliyor bana. Yoğurt yapmak acayip kolaylaştı. Bir de biraz daha katı oluyor, katı olunca da kullanmak daha kolay.
 
Süt olarak süthaneden aldığım sütü kullanıyorum. Cam şişedeki günlük sütleri kullanmanın daha doğru olduğu söyleniyor ancak ben de bu alışkanlık. Ayrıca yoğurda hangi mayayı kullanırsanız yoğurdunuz o olur. Endüstriyel yoğurttan yaparsanız sizin yoğurdunuzda endüstriyel yoğurt olur. Benin süt aldığım yer doğal yoğurt mayası da veriyor. Siz de eşten dosttan bulmaya çalışın. Zaten sürekli yaparsanız maya sorununuz kalmayacak.
 
Sütüm kaynamaya başladıktan sonra en az 10 dakika daha kaynatıyorum. Siz günlük süt kullanacaksanız bundan sonraki aşamaları dikkate alın. Süt küçük parmağınızın içinde 7 saniye dayanacak sıcaklığa geldiğinde yoğurt yapma sıcaklığına erişmiş demektir. Yani süte küçük parmağınızı daldırın ve 7 saniye içinde tutmaya çalışın. Tutabiliyorsanız sıcaklık tamdır. Sütü yarım kiloluk cam şişeye koyun. İçine 1'er tatlı kaşığı yoğurt koyup karıştırın. Şişenin üzerini havlu kağıt ve lastik yardımı ila kapatın. Şişenin kendi kapağı ile değil. Kağıt yoğurt mayalanırken içindeki suyu alacak. Yoğurdunuz biraz daha sert kıvamlı olacak. Zaten kağıt yoğurt olduktan sonra çıkarırken sert sert çıkıyor. Yoğurdunuzu fırının içine koyun. Evet evet sarmadan öylece. Bazı tariflerde fırını 1 dakika ısıtın diye yazıyor ama ben gerek duymadım. 3 saat sonra yoğurdunuz hazır. Fırından çıkarın ve şişe kapaklarını kapatıp buzdolabında saklayın. İşte bu kadar kolay.