Pages

4 Kasım 2016

İspanya- Dikkat edilmesi gerekenler


Biz neden İspanya’ya bu kadar geç gitmişiz bilmem. Belki de diğer ülkeleri bu kadar sevemeyeceğimiz için mi ? Bilemedim.. Çok güzel güzel bir ülke gerçekten. Sadece güzel değil aynı zamanda tarihle dopdolu. Biz çok sevdik gerçekten..
  1. Bence ilk dikkat edilmesi gereken, Barcelona’ya takılıp Madrid’i hatta hatta Madrid yakınındaki Toledo’yu atlamamak. Sakın böyle bir hataya düşmeyin. Madrid’de çok güzel. Hele de Toledo büyüleyici. San Gimignano mu Toledo mu valla hangisi daha büyüleyici seçemiyorum.
  2. İspanya pahalı mı ? Evet pahalı.  Barcelona çok pahalı bir şehir. Madrid daha uygun. Ona göre tedarikli gidin.
  3. İspanya’da su içilebiliyor mu ? Evet su içilebiliyor ama ben tadını sevmedim. Suyunuzu marketlerden alın. En az %50 kar edin. Böyle sıcak bir ülkede en önemli harcama kalemlerinden biri🙂
  4. Ne zaman gidelim ? Biz 5-11 Ekim’de gittik. Barcelona 22-24 derece, Madrid 27-28 dereceydi. Tam havasında gezdik. Sizde mümkünse bahar ve sonbaharı seçin. Bahar daha da mı güzel olur bilemiyorum ancak Ekim ayı gerçekten çok güzeldi. Barcelona’da denize girilebiliyordu, biz girmedik. Deniz temiz görünüyordu. Deniz tatili bile yapılabilir.
  5. Deniz tatili için Barcelona’ya gidilir mi ? Gidilir . Hatta Airbnb’den denize yakın ev kiralanır. Uyguna bile gelir.
  6. Güvenlik sorunu var mı? Geç saatlerde gezme açısından herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Biz geç saatlerde döndük. Kadınlar tek başına yolda geziyordu. Hırsızlıkla ilgili de hiç bir şey görmedik ancak çok fazla yaşandığı söyleniyor. Herhalde hırsızlık İstanbul kadar mevcuttur.
  7. Dil sorunu var mı ? Barcelona’da pek yaşamadık, Madrid’de evet yaşadık. Ancak çok da sorun değil. Vücut dili ve işaretlerle anlaşabiliyorsunuz. EE adamların konuştuğu dil, dünyada en çok konuşlan 2. dil. Başka bir dil öğrenmeye ne gerek var. Barcelona’da zaten Katalanca konuşuluyormuş ancak ben ne İspanyolca ne de Katalanca bilmediğim için benim için herhangi bir şey ifade etmedi.
  8. Ulaşım nasıl? Valla Barcelona’da kaldığımız yerin konumu muhteşemdi. Çok fazla metro yada otobüs kullanmak zorunda kalmadık. Ancak bilet almak çok kolay . Bilet otomatlarında İngilizce seçeneği var ve rahatça alabiliyorsunuz. Biz 10 kullanımlık 1.ringi seçtik. Buda sizi gitmek istediğiniz önemli her yere götürüyor. Madrid’de de son derece kolay. Orada da 10 kullanımlık biletten aldık. Google maps’ten yazınca hangi durak, hangi yön gösteriyor ve yönünüzü çok kolay buluyorsunuz. Bunu ayrıca anlatacağım.
  9. Yemek sorun mu ? Hiç değil. Ne tür yemek isterseniz mevcut. Hele de deniz ürünleri ( karides, ahtapot , kalamar vs..) seviyorsanız tam bir cennet.
  10. Her gittiğiniz yerde ücretsiz yürüyüş turlarına katılabilirsiniz. 2.5 saatlik yürüyüşün sonunda gönlünüzden ne koparsa bahşiş veriyorsunuz. Biz Barcelona’da old city  turuna katıldık ve çok da memnun kaldık. Gaudi turu da yapılabilir. Tripadvisor’dan istediğiniz şirketi seçebilirsiniz. Çok koştur koştur olmuyor. Tam kıvamında bir gezi oluyor.  http://www.runnerbeantours.com/

Zeytinli lokum ( Zeytinli ekmek )



IMMM nefis bir tarif. Puf puf yumuşacık çok seveceksiniz. Hepsini yiyemezseniz atın buzluğunuza , çıkarıp çıkarıp yiyin.

Sütü mayayı eritirken kullandım. Ben ayrıca yoğurt koydum. Ama siz isterseniz sadece süt ve su da kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru için :
  • 1 aida çay bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
İçi için :
  • Zeytin ezmesi  ve 2 yemek kaşığı salça, isterseniz zeytinler rondodan geçirip -böylece hemen çekirdekleri ayrılıyor- de kullanabilirsiniz.
Ayrıca hamurun üstü için :
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı süt, 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
 
1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.
2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.
3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.
4)Bu arada içini hazırlayın. Zeytin ezmesi ile salçayı karıştırıp kenarda bekletin.
5)Tezgahınızı unlayın. Hamurunuzu elma büyüklüğünde parçalara ayırın. Kaç parça çıktıysa zeytinli içinizi de o kadara bölün.  Benim hamurumdan toplam 6 parça oldu. Merdaneye yapışmasın diye arada unlayarak, merdane yardımı ile dikdörtgene benzer şekilde açın. (Çok da önemli değil). İçi üzerine sürün. Aşağıdaki gibi :
 

6) Sonra uzun kenarından başlayarak yuvarlayın. 3 parmak genişliğinde kesin.

 
) Kenarı yüksek bir tepsiye dik dik yerleştirin. Hepsini alacak, boş yer kalmayacak şekilde olmalı. Üstlerine çırptığınız yumurta sarısı, süt ve yağ karışımı sürün.
 

 
8) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin. Kabarıp, tepsiye sığmaz oluyorlar.