Tarif Nursel'in Mutfağı programından. Ben bunun 3 renkli halini biliyordum. 4 renklisi daha dolu dolu oldu. Görüntü muhteşem. Yemesi de gerçekten çok keyifli. İster 3 renkli ister 4 renkli her ikisini de deneyebilirsiniz.
Amaç 4 farklı iç kullanmak ben kıymalı, kıymalı kapya biberli, ıspanaklı ve havuçlu yaptım. Siz mesela bir tanesini peynirli , bir tanesini patatesli yapabilirsiniz. Tamamen zevkinize kalmış.
Malzemeler:
- 5 adet yufka
- 500 gram kıyma
- 2 adet Kapya biber
- 400-500 gram doğranmış ıspanak
- 2 adet soğan, 4-5 diş sarımsak
- 2 adet havuç
- Tuz
- Karabiber
- Yufkaları ıslatmak için 3-4 sıvıyağ ve su karışımı
- Kıymalı harç için 1-2 yemek kaşığı kadar sıvıyağda yemeklik doğradığınız 1 adet soğanı kavuruyoruz. İçine kıymayı da atıp kavurmaya devam ediyoruz. Pişmesine yakın tuzunu ve karabiberini atıp altını kapatıyoruz. Ben bu kıymayı 2'ye böldüm. Bir yarısına 2 adet ince ince doğranmış kapya biberi kavurdum ve karıştırdım. Kahve ve kırmızılı 2 çeşit elde ettim.
- Eğer patatesli harç yapacaksanız 2 adet patatesi haşlayın ve rendeleyin içine tuz, karabiber ekleyin.
- Ispanaklı harç için sıvıyağda 1 adet yemekli doğradığınınız soğanı ve sarımsakları pembeleştirin. Doğramış olduğunuz ıspanakları ilave edip kısa süre pişirin. Başka bir yerde 2 adet yumurtayı tereyağa kırıp iyice pişirin . Parçalayıp ıspanağın içine katın. 3. renk yeşil oldu.
- Havuçlu harç için havuçları rendeleyip 1-2 yemek kaşığı tavada çevirip, pişirip tuz ilave edin. 4 çeşit içimiz hazır oldu. 4. renk turuncu oldu.
- 1 adet yufkayı düz bir zemine serin. Sıvıyağ ve su karışımı ile yufkayı ıslatın. Yufkayı alt köşesinden yufkanın ¼ ünü kaplayacak şekilde katlayın. Katladığınız kısıma yani düz olan kısıma hazırladığınız harçlardan bir tanesini boydan boya serpin. Yufkayı harç koyduğunuz taraftan başlayarak sıkı bir şekilde rulo şeklinde sarın. Kenara koyun . Elde de var 1 . Diğer 3 yufka içinde aynı işlemi tekrarlayın. 4 adet ayrı ayrı uzun rulolarınız birlikte sarılmak için hazır olsunlar.
- Kalan son yufkayı düz bir zemine serin. Bu yufkayı da ıslatın. Yine 1/4 katlayın. Katladığınız kısma hazırladığınız rulolardan iki tanesini yerleştirin. Diğer 1 adet ruloyu tam bu ikisinin ortasına, diğerini yanına ekleyin. Hafif kayık olsun. Sıkıca sarmaya çalışın. Büyük bir rulonunuz olacak. Ortadan ikiye bölün.
- Her 2 ruloyu sterch filme sarıp buzlukta biraz dinlendirin ve katılaşmasını sağlayın ki düzgün kesilebilsin. Yaklaşık yarım yada 1 saat sonra çıkarın, üzerine yumurta sarısı sürün. Ve 2 parmak kalınlığında kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yatay dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişirin.