Pages

18 Mart 2016

Kaya Koruğu Salatası


Kaya koruğunu turşu halinde Mersin'den getirtirdim. Hem lezzeti hem de faydaları ile kesinlikle tavsiye ederim. Hafif buruk bir tadı var. Salataya da çok yakışıyor. Ben turşusundan salata yaptım ama siz direkt turşu olarak da tüketebilirsiniz.

Öncelikle kaya koruğunun faydalarını yayınlamak istiyorum.

Deniz otu veya diğer ismiyle gövelek olarak adlandırılan, Latince ismi: '' crithmum maritimum '' olarak bilinen kaya koruğu; deniz kıyısında, dalga serpintilerine ve rüzgara  açık olan kaya yarıkları ile, kumluk ve taşlı arazilerde kendiliğinden doğal olarak yetişen, boyu; 25 ile 30 cm arasında olan, otsu, çok yıllık bir bitkidir. Kayakoruğunun yaprakları yeşil, etli, kalın ve uzundur. Kayakoruğu, Temmuz ayından ayından başlamak üzere Ekim ayının sonuna kadar sarı renkli şemsiye şeklinde çiçek açar.
 
  C vitamini bakımından, iyot bakımından, brom bakımından oldukça zengin olduğu düşünülen kaya koruğu, hücre yenileyici ve sakinleştirici etkileriyle halk arasında kendinden söz ettirmektedir. Diş eti rahatsızlıklarına iyi geldiği konuşulan kaya koruğunun aynı zamanda idrar söktürücü ve kurt dökücü özellikleri olduğu söylenmektedir. Kaya koruğunun, halk arasında; guatr, astım ve nefes darlığına da faydalı olduğu söylenmektedir.

Kaya Koruğu Turşusu

Gelelim salatamızın yapılışına:
 

Malzemeler:
 
  • 1 tabak kadar kaya koruğu turşusu
  • yarım demet taze soğanın hem beyaz hem de yeşil kısımları
  • 1/4 demet dereotu
  • 6-7 adet kornişon turşu
  • 2-3 diş sarımsak
  • Bazen mısır da koyuyorum. Bunda yok.
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
 
Sarımsakları çok az tuzla ezin, zeytinyağı ile karıştırın beklesin. Turşu olduğu için salataya sirke, limon, tuz koymuyorum.
Kaya koruğu turşusunu elinizle saplarından tek tek yaprak olacak şekilde koparın. Taze soğanı doğrayıp katın, dereotu ve kornişon turşuyu da ince ince doğrayıp katın. Üzerine sarımsaklı zeytinyağınızı gezdirin ve servis yapın.