Pages

25 Ağustos 2015

Taze Börülce Salatası - Karnıkara Salatası


Şimdi ben size tarifi uzun uzun yazamayacağım için bari börülcenin faydalarını yazayım :)
 
Taze börülceyi ister zeytinyağlı yemek yapabilirsiniz isterseniz benim yaptığım gibi salatasını yapabilirsiniz. Börülceleri hafif tuzlu suda haşladıktan sonra üstüne 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz, 3 adet ezilmiş sarımsaktan sos yapıp iyice karıştırıp döküyorum. Ben bir de iri bir domatesi rendeledim ve zeytinyağında hafifçe öldürdüm. Onu da üstüne döktüm. OO afiyetle yedik..

Taze Börülce'nin faydaları :

Taze börülce tanesinde % 4.5-5 oranında protein bulunmaktadır. Kuru börülcenin protein oranı çeşit ve çevre koşullarına göre değişiklik göstermekle beraber %20-34 arasında değişmektedir. Börülce tohumlarındaki protein, hayvansal proteinlere göre Methionin ve Sistin yönünden yetersiz olmasına rağmen, tahıl tohumlarına göre, aminoasit, lizin ve triptofan yönünden zengindir. Ayrıca börülce taneleri karoten ve Vitamin B1 açısından oldukça zengindir.

Tüm kurubaklagiller gibi börülce de içerdiği yüksek lif oranı sayesinde kolesterol üzerinde olumlu etkisi vardır. • Yüksek lif oranı nedeniyle kandaki insülin seviyesine olumlu etki yapar. • Yüksek lif oranı nedeni ile kabızlık problemine engel olur. • Yüksek protein oranı, demir ve potasyum açısından zengin bir yiyecek olması börülcenin diyetimizde yer alması açısından önemlidir. • Özellikle bahar ve yaz aylarında taze börülce tüketilmesi, kış aylarında ise diğer baklagillerle dönüşümlü olarak kuru börülce kullanılması diyetinizin zenginliği ve çeşitliliği için önemlidir.