Tarif Didem Şenol Tiryakioğlu'nun Biraz Gram Biraz Maya kitabından. Kitabın görsellerine de kalitesine de , tariflerine de bayıldım. Kitap yazarı aynı zamanda Karaköy'de Lokanta Maya ve Şişhane'de Gram lokantasının da sahibi.
Açıkçası en sevmediğim sebzelerden biridir bakla. Bu tarifi görünce hah işte bu şekilde yiyebilirim diye düşündüm. Gerçekten de beni yanıltmadı. Tarator oldum olası zaten tek başına yiyebileceğim lezzet. Baklaya'da çok yakıştı. Diğer sebzelerle de denemeli mutlaka. Tarif tam kitaba uygun değil. Ben kendime göre azıcık değiştirdim.
Tarator sos
http://durutarifler.blogspot.com/2015/05/kalamar-yanna-tarator-sos-2.html
Malzemeler:
- yarım kilo bakla
- 1 dilim ekmeğin içi ( ben 3 yemek kaşığı dolusu galeta unu kullandım.)
- 3 büyük sarımsak dişi ( ben 4 adet kullandım.)
- 150 ml zeytinyağı ( 3 yemek kaşığı kullandım)
- 60 gr süzme yoğurt ( 2 yemek kaşığı dolusu kullandım)
- beyaz şarap sirkesi ( ben 1 yemek kaşığı elma sirkesi kullandım)
- 90 gr. ceviz. ( 1 iada çay bardağı ceviz içi kullandım.)
- 1/2 demet dereotu
- 1 yemek kaşığı mayonez ( ben katıyorum orijinal tarifte yok)
- tuz karabiber
Yapılışı:
1) Uç kısımlarını kesip ister uzun uzun , ister kırarak parmak parmak , tuzlu kaynayan suya atıyoruz. Pişince, dişe gelir kıvama gelince , rengini koruyabilsin diye süzüp buzlu suya atıyoruz.
2) Mutfak robotunda galeta unu, sarımsak, tuz karabiber ekleyip çekiyoruz. Zeytinyağını ekleyip, çekmeye devam ediyoruz. Yoğurdunu, sirkesini, mayonezini ekleyip çekmeye devam ediyoruz. En son cevizleri ekleyip 1-2 çektiriyoruz ki dişe gelsinler, ezilmesinler. İnce kıyılmış dereotunu hazırladığımız sosa katıp, baklalar ile karıştırıp, dereotuyla süsleyip servis yapıyorsunuz.