Pages

24 Şubat 2015

Bebek ( Baby) Kalamar Cızlama



Arkadaşım Esra'nın eşi Orhan, bizi davet ettiklerinde yapmıştı bebek kalamar cızlama'yı. Kalamarlar parmak kadardı, o kadar nefis olmuştu ki parmaklarımızı mı yedik kalamarlarımı yedik anlayamadık.
Bebek kalamarları bulmak için sürekli balıkçıları takip ediyormuş Orhan. Bulduğunda da deep-frize atıyor hemen. Çok da fazla bulunamıyor ne yazık ki :(
Ellerine sağlık Orhan, gerçekten çok lezzetli olmuştu. Esramında müthiş misafirperverliğine de değinmeden geçemeyeceğim. Çok güzel ağırladı bizi, güzel arkadaşım.

Şimdi bizde çok sık yapıyoruz. 3 paket var şu anda buzlukta. Temizlemesi meşakkatli aslında. Eşim temizliyor içindeki kısımlar. Belki de temizlemeye gerek yoktur ama biz temizliyoruz.

Bebek kalamarları karbonatla ovmanıza , soda da falan bekletmenize gerek yok. Ama garanti olsun derseniz, karbonatla köpürünceye kadar ovabilir yada sodalı, karbonatlı suda bekletebilirsiniz. Normal halka kalamarları kullanacaksanız mutlaka bu işlemden geçirmeli ve en az 1 saat bekletmelisiniz. Cızlama güveç kapta yapılırsa makbuldür :)

Malzemeler:
  • 250-300 gr kadar bebek kalamar
  • 1 silme tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • mutlaka sarımsak, 4-5 diş olabilir.
  • zeytinyağı ve tereyağ birlikte kullanabilirsiniz. 2 si toplam 2 kaşık kadar
  • isterseniz pul biber
Yapılışı:
  1. Zeytinayağını kızdırıyorsunuz. Üstüne kalamarları atıyorsunuz. Yüksek ateşte pişirin. Zaten hemen yumuşuyor. Ancak ne yaparsanız yapın kalamarlar sulanıyor. Kalamarlar suyunu çekene kadar pişirin . sonra üzerine 1 kaşık dolusu tereyağ ve ince ince doğradığınız yada sarımsak ezme makinası ile ezdiğiniz sarımsakları ve toz kırmızı biberini istenirse pul biberini atıyorsunuz. Çok önceden atmıyoruz ki yanmasın. 3 dakika kadar tereyağında pişerse yeter. Afiyet olsun