Pages

18 Aralık 2014

Yeni Yıla Özel Patates Salatası- Patates Püresinden Yılbaşı Ağacı



 
Yeni yıl geliyor bir hatırlatma yapmak lazım. Deneyin çok şık çok da lezzetli.
 
Çam ağacı tabağımı Bernardo'dan almıştım. Tabağı gördüğümde vuruldum. Bu tabağın bir de yeşili vardı. O da çok şık duruyordu.

6 adet patates kullandım ama benim patatesler biraz iriceymiş. İki tabak salata yaptım ve hala salatam kalmıştı. Aslında bu salataya patates salatası değilde kumpir demek daha doğrumu acaba ?

Tabağımı kalıp gibi kullandım. Altına yapıştıra yapıştıra stech film serdim. Sonra patatesli harcımı koydum ve kırmızı beyaz yuvarlak tabağıma çevirdim. Bu tabağıda artık birer yetişkin olan çocuklarımın masasına koyduk.

Malzemeler:
  • 6 adet orta boy patates
  • 1 yuvarlak olarak satılan Sütaş'ın kaşar peyniri (sanırım 500 gr. ) Reklam gibi oldu ama bir Karacabeyli olarak o kadar olsun canım.
  • 2 yemek kaşığı tereyağ, tadına bakarak tuz
  • Süslemek için çeri domates, frenk maydanozu (gerçekten çok şık duruyor), kornişon turşu, siyah zeytin, mayonez
Yapılışı:
  1. Patatesleri çapından bıçakla çizerek ( kabuklar çabuk soyulsun diye) , düdüklüde haşlıyoruz. Çok haşlanabilir mahsuru yok zaten iyice ezeceğiz.
  2. Sıcak sıcak kabuklarını soyuyoruz. İçine rendelediğimiz kaşarı, tuzu ve tereyağını koyup baya bir ezip karıştırıyoruz. Pürüzsüz hale gelecek.
  3. Sonra kalıbımıza döküyoruz. Kalıbımız yoksa Nesloş'un da dediği gibi salata soğuduktan sonra bıçaklada kesilip şekil verilebilir. Daha sonra yukarıdaki gibi süslüyoruz ve servise hazır hale getiriyoruz.
  4. Aslına servis sırasında mikrodalga fırında ısıtırsak aynı kumpir gibi yumuşayacak ve o kaşarlar uzayıp uzayıp yenecektir. Bence çok çok daha lezzetli olur. 

Etsiz Çiğ Köfte



Tam da yılbaşı yaklaşmışken ne de yakışır bu tarif. Ben gerçi her daim yiyebilirim. Her türlüsünü az acılı, acılı, etli etsiz hepsini bayıla bayıla yerim. Etlisi tabii ki bambaşka. Ama Van'da bile etlisini yapmıyorlar artık. Bursa'da Haşim usta gerçekten nefis çiğ köfte yapar. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 3 su bardağı pilavlık bulgur
  •  3 yemek kaşığı domates ve 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan
  • 3 adet rendelenmiş domates
  • yarım demet maydanoz
  • 3 ince ince kıyılmış sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı pul biber, kimyon, sumak, kırmızı toz biber ve tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
 
Bulguru mümkünse çiğ köfte tepsisine yoksa kenarları yüksek bir tepsiye alalım. (ben de de yok valla) Üstüne soğanı sarımsağı ve domatesi koyup şöyle bir 5 dakika yoğuruyoruz. Salçaları ilave edip bir 5 dakika daha yoğuruyoruz. Baharatları ve tuzu ilave edip 10 dakika yoğuruyoruz. Zeytinyağını da koyup yoğurmaya devam ediyoruz. Bu yoğurma süresi toplamda 50 dakikayı bulabilir. Yani bir yarım saat daha yoğurabiliriz. Tüm malzeme iyice birbirine yenmiş olmalı.En son maydanozu da koyup bir 5 dakikada öyle yoğuruyoruz. Sonrasında üstünü kapatıp 1 saat kadar dinlendiriyoruz. Elimizle sıktıra sıktıra parmak izlerimiz çıkacak şekilde şekil veriyoruz. Biraz meşakkatli biliyorum ama evde yapılanında tadı bir başka oluyor canımmm :)