Pages

28 Mayıs 2014

Dut Yaprağından Zeytinyağlı Sarma


 
 
Kaç sene önce komşum söylemişti, dut yaprağından zeytinyağlı dolma çok güzel oluyor diye, benim pek inanasım gelmemişti. Geçen gün bloglarda dolaşırken gördüm, deneyen pek çok arkadaş var. Ben de denedim. Gerçekten çok güzel oldu. Yapraklar çok daha ince olduğu için kesinlikle daha lezzetli oluyor. Bir de yemyeşil bir rengi var. Denemenizi tavsiye ederim .
 
Buda yapraklarını kullandığım karadut ağacı :)


 
Taze dut yapraklarını topladık. Sadece kaynamış suya batırıp 5 dakika kadar beklettim. Sarılacak kıvama geldiler.
 
Leziz bir zeytinyağlı dolma yapmak için şunlara dikkat etmeniz gerekir :


1) İçinde bol nane ve yeni bahar olacak. Yeni bahar ve nane zeytinyağlı dolmanın olmazsa olmazları.

2) Aynı pirinç pilavı yapar gibi, pirinç miktarının 1.5 katı kadar su dolmaya konur. Dolmalar tamamen suyunu çekene kadar pişirilir. Suyu fazla konan ve sulu kalan dolma güzel olmaz.
 
Malzemeler:
  • yeteri kadar dut yaprağı
  • 1 büyük soğan veya 2 orta boy soğan
  • 1 kase pirinç
  • 2 adet kesme şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü , 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı yeni bahar, 2 yemek kaşığı nane
  • 1/4 demet maydanoz ve istenirse 1 domatesin rendesi
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı ve konan pirincin 1.5 katı su ve ayrıca bir bardak su
Yapılışı:
  1. Pirinçleri yıkayıp en az 20 dakika ılık suda bekletin.
  2. İçi için soğanları yemeklik doğrayıp, zeytinyağında öldürün. İçine çam fıstıklarını da atıp kavurun. İçine pirinçleri de atın ve kavurun. 1 bardak suyuda ve kuş üzümlerini de ekleyip pirinçleri suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra nane, doğranmış maydanoz ve yeni bahar ekleyip karıştırın.
  3. Dut yapraklarını kaynamış sıcak suyu batırıp 5 dakika bekletin.  İçlerini koyup, bildiğimiz yaprak sarma gibi sarın.
  4. Üzerine zeytinyağını ve suyunu koyup, suyunu çekene kadar pişirin. 

27 Mayıs 2014

Balık otu (HODAN, KALDİRİK, BALIKOTU, İSPİT) kavurması



Öncelikle faydaları , sonra yemeği :)

Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran hodan otunun diğer adları ıspıt ve kaldirik otudur. Eski çağlarda savaşa giden askerler de cesaret verdiği için bu otu kullanırdı.

Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki, hodan otu böbrek üstü bezlerini etkileyerek rahatlık hissi uyandırmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum, mineral tuz ve potasyum içerdiğinden dolayı tuzsuz diyetlerde tercih edilebilecek bir ottur.

Mayıs ve eylül aylarında mavi renkte çiçek açan hodan otunun boyu 15 ile 60 santimetre aralığındadır. Halk arasında sağırdili olarak da bilinmektedir. Genelde rutubetli yerlerde bulunabilir. Oval ve buruşuk yaprakları vardır ve çiçeklerinin sapları uzundur. Ülkemizde genellikle Marmara bölgesine doğru, kuzey ve batı Anadolu ‘da bulunmaktadır.Balık otu / Hodan / Sağırdili / Ispıt Otu faydaları nelerdir?

    İdrar söktürücü özelliği vardır
    Balgam söktürücü özelliği vardır
    Boğaz ağrılarına iyi gelir
    Bademcik iltihabına iyi gelir
    Ter atıcıdır
    Öksürük kesicidir
    Antidepresif etki gösterir
    Depresyona iyi gelir
Malzemeler
  • yarım kilo balık otı / hodan otu
  • 1 tane soğan
  • 3 tane yumurta ve pişirmek için tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pulbiber, karabiber
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
  1. Balık otlarını bol suda yıkayın toprakları aksın. Yaprakları ile birlikte haşlayın. Onlarda çok sert yoksa kavrulmuyorlar. Suyunu süzdürüp elinizle fazla suyunu sıkın. Yemeklik doğrayın.
  2. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Balık otlarını ilave edip tuzunu ve baharatını katıp kavurun. Kavrulan balık otlarına başka bir tavada tereyağ ile pişirdiğiniz 3 tane yumurtayı ilave edin, ( yumurtaları tereyağına kırın. pişinceye kadar bekleyin, sonra tahta kaşıkla parçalayıp balık otuna ekleyin.