Pages

27 Şubat 2014

Hakan'la Geziyorum - Domaniç



Mevsimsiz gittik Domaniç' e. Ne sonbahar, ne bahar , kış ama yerde karda yok. Buna rağmen çok güzeldi. Doğa aşığı iseniz, virajlı yolları seviyorsanız, hele bir de motorunuz varsa.... Kimse değmesin keyfinize...

Uludağ güney geçişi yapacaktık ama çok geç, akşam üstüne kalmıştık. Baharda yapmayı planlıyoruz.

Domaniç'ten et aldık. Bir de sucuk. Eti gelir gelmez pişirdik. Onu da bu posttan sonra yayınlarım. Et yörenin etiymiş. Mis gibi kokuyordu inanın. Et kokuyordu, işte gerçek et. Bu dediğim benim gibi yaşı ilerlemiş olanlar anlar. Sucuğu da pazar günü pişirdik. O da çok lezzetliydi. Domaniç'e yolunuz düşerse Bacanaklar kasabına uğramayı unutmayın.

Domaniç'e gelmeden sanıyorum 10-15 km önce sağ tarafta Köy Evi var. Orada durduk. Güveçte menemen, kuru fasulye ve helva yedik. Hepsi muhteşemdi. Kesinlikle tavsiye ederim. Gerçi o civarda nerede dursanız eminim seversiniz. Biz Köy Evi'ni çok sevdik.

https://tr.foursquare.com/v/k%C3%B6y-evi/





25 Şubat 2014

Bafra Pidesi



Kıymalı ve Osmancık usulü ıspanaklı yumurtalı Bafra pidelerimiz efendim. Osmancık'ta her pazar yapılır. Bir Osmancık gelini olarak ben çok sık yapamasam da sene de 2-3 kere misafirlerime böyle bir pide sofrası hazırlıyorum.

Hamur için
  • 1 kilo un, 40 gr yaş maya ( yaş mayanın tamamı yani), 1 çay kaşığı tuz ( çok koyarsanız hamur uzamaz), 2 su bardağı su ( isterse bir yarım bardak daha)
İçi için :
  • Kıymalı: 1 kilo kıyma, 2 büyük baş soğan, tuz, karabiber, kırmızı pul biber
  • Ispanaklı yumurtalı : 1 kilo ıspanak yaprağı, 6 adet yumurta, 2 yemek kaşığı tere yağ, baharat ve tuz
Yapılışı:

  1. Hamurun tüm malzemesini karıştırıyorsunuz. Hamur elimize yapışmayacak meşhur kulak memesi kıvamda olmalı. Elimize yapışıyorsa un, çok sert olduysa su ekleyebilirsiniz. (En az bir saat) Hamur ılık bir ortamda 2 kat oluncaya kadar bekliyoruz. Sonra elma büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizle top şeklinde yapıp hafifçe una bulayıp temiz bir bez altında 25-30 dakika daha bekletip kabartıyoruz.
  2. Bu arada içlerini hazırlayalım. Ispanaklı iç için : ıspanak yapraklarını ince ince doğrayın, bir tepsiye alın. Yumurtaları bir tavada tereyağın içine kırın. Hemen karıştırmayın beyazlar pişsin. Yoksa yumurtalar yapış yapış olur. Beyazlar pişince sarısı ile karıştırıp sarılarının da pişmelerini sağlayın. Hemen sıcak sıcak ıspanakların üstüne dökün. Baharatlarını, tuzlarını da atın. Ispanaklar yumurtaların sıcaklığı ile sönüşsün. Valla ben burada ellerimi devreye sokuyorum ve bir güzel ıspanaklar ile yumurtaları birbirine karıştırıyorum. Sonuç olarak ıspanakları fırında pişirmiş oluyoruz.
  3. Kıymalı iç için ise kıymayı az bir zeytinyağın da iyice kavurun Sonra başka bir yerde soğanı ince ince yemeklik doğrayın. Kıymanın altını kapatıp, yine kıymalar sıcakken soğanları içine atın, karıştırın. ( Burada ellerimi devreye sokmuyorum :)) Baharatını, tuzunu atın.  Soğanlarda fırında pişmiş olacak.
  4. Hamur parçasını elimize alıp elimizle dikdörtgen şeklinde açıyoruz. Sonra yine elinizle, bir o ele bir öbür ele atarak ince uzun dikdörtgen şeklinde uzatıyoruz. ( Hadi biraz mühendislik yapıp dar kenar 2, uzun kenar 5 yani 2/5 oranında deyivereyim. ) Elinize açamazsanız merdane ile uzatın. Uzayan hamurunuzun orta kısmına iç malzemenizi koyun. En uçtan başlayarak iki kenarı birbirine tuttura tuttura kapatın. Bafra pidesinin özelliği pidenin ince , dar ve kapalı olmasıdır.
  5. Fırın tepsisinin uzun kenarına pidelerinizi dizin. Fırında üstü kızarana kadar 15-20 dakika pişirin. Çıkan sıcak pidenin üstüne tere yağ sürmeyi unutmayın :)