Pages

14 Mart 2013

Kaşarlı Kıymalı beşamel Soslu Karnabahar Fırında


Karnabahar bizim evin en sevilen sebzelerindendir. Hemen zeytinyağlısını yaparım, kıymalı yemeğini yaparım. Bu onun bir kat daha meşakatlisi ama bir o kadar da lezzetlisi.
 
Fotoğraf yemek hemen fırından çıkar çıkmaz ve hemen ocağın üstünde çekildiği için bulanık biraz.
 
Malzemeler:

Kıymalı harcı için : 1 büyük soğan, 1 çay bardağı domates suyu veya 1 büyük domates, 300 gr kadar kıyma, tuz ve karabiber
Beşamel sosu için :   2 yemek kaşığı dolusu un, 3 bardak süt, biraz sıvıyağ, tuz
Haşlanmış karnabahar ( ben buharda pişiriyorum)
1 yemek tabağı dolusu kaşar


Yapılışı:

  1. Bir büyük soğanı yemeklik doğruyoruz ve az bir zeytinyağında kavuruyoruz. Üstüne kıymamızı atıyoruz. Kıyma kavrulunca domates suyumuzu koyuyoruz. Bir iki taşım kaynatıp üstüne tuzunu baharını alıp  ocaktan alıyoruz. .
  2. Haşlanan karnabaharları borcama diziyoruz. Üstüne kıymalı harıcımızı döküyoruz. Üstüne beşamel sosu pişiriyoruz. 1 yemek şaığı tereyağ, un ve sütü bir tencereye alıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Azıcıkda muskat rendeliyoruz. Pişen beşamel sosu yemeğin üstüne döküyoruz.
  3. Üstüne kaşar rendesini de koyup 180 derece üstü nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.

12 Mart 2013

Ispanaklı pırasalı börek



İnsan neden en çok yaptığı böreğin tarifini vermez bilemiyorum. Benim en sık yaptığım ve bayıla bayıla yediğimiz bir börek tarifi karşınızda efenim :)

Malzemeler :

  • 5 adet yufka
  • 1 bardak süt
  • 3 çorba kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • susam yada haşhaş tohumu

  • İçi için: 750 gr. ıspanağın yaprakları , 1 demet pırasanın yeşil yaprakları ( beyaz kısımları ile yemek yapıyorum) tuz ve karabiber

    Yapılışı:

    1. Pırasaları yemeklik soğan gibi doğrayın. Zeytinyağında kavurun. Hafifçe sararmaya başlayınca üstüne doğradığınız ıspanak yapraklarını atın ve onları da sularını bırakıp çekene kadar pişirin. Tuzunu karabiberini katın.
    2. Şimdi yufkaları ıslatacağımız karışımı hazırlayalım. Bu karışımı çoğu börekte kullanırım ben. Bir kapta sıvıyağı, yoğurdu , yumurtanın akını ( sarısını böreğin üstüne süreceğiz) ve sütü bir güzel karıştırın.
    3. Tepsiyi yağlayın yada yağlı kağıt koyun. Tepsiye 1 adet yufka serin, üstüne sıvı karışımla ıslatın. 2. yufkayı koyun sıvıyağlı karışımdan koyun. 3. yufkayı koyun yine sıvı karışından koyun. İçi 3. katın üstüne serin. Tekrar yufka tekrar sıvı karışım, son kat yufka ve üstüne yumurta , susam çörek otu serpin. 170 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.