Pages

28 Ocak 2013

Zeytinli Açma


Zeytine taktım bu aralar. Habire zeytinli bir şeyler yapıyorum. Zaten zeytinyağına bayılırım. Bir de tabii Bursa'lıyım. Zeytin memleketinde yaşıyorum :)))

Hamuru için :


  • 1 aida çay bardağı süt ( büyük çay bardağı)
  • 1 paket yaş maya (yaş mayaları buzlukta tutarım hep)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
  • İçi için bir tabak dolusu zeytin içi ( ben zeytinleri rondodan geçiriyorum. Sonra içlerinden tek tek çekirdeklerini ayırıyorum. Zeytinin çekirdekleri kırılmıyor. Yada çekirdek çıkarıcı kullanarak da zeytin çekirdeklerini çıkarabilirsiniz.
Yapılışı :

1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.
2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.
3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 ( 2 daha fazla olsa daha da kabarır) saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.
4) Hamurdan mandalin kadar hamur koparın. Elinizle 1 cm. kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın. Arasına çizgi şekline zeytin içini koyun. Geniş tarafı diğer kenarın üstüne kapatın. Çocukların hamurlarıyla yaptığı gibi yılan gibi yapın. Hafifçe burka burka iki ucu birleştirin. Yağlanmış tepsiye dizin.
5) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin.

11 yorum:

  1. ellerine sağlık canım.nefis olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. zeytinyağına bende bayılıyorum her yemekte onu kullanıyorum,sadece kızartmalarda çiçekyağı kullanırım.
    ellerinize sağlık:)
    blogumu ziyaretinize çok mutlu oldum,ben artık izleyicinizim,sizde izleyicim olun bol boltakipleşelim :)
    http://ugurbocegimmutfagi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık bende severim zeytinli açmayı ve zeytinli diğerlernini özellikle yeşil zeytinlileri....dışarda seytinli açmalar nedense acı acı bir tat veriyor en kısa zamanda denemeye alacağım...... sevgilerr

    YanıtlaSil
  4. Canım zeytini çok severim tarifini mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık Nilaycım..

    YanıtlaSil
  5. Bu akşam kaç gündür gezemediğim blog arkadaşlarıma bir bakayım dedim.Mayalılara özellikle görüntülere bayıldım. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. ziyaretin ve yorumun için teşekkürler her zaman beklerim seninde tarif çok güzel bende sık yaparım oğlum çok sever

    YanıtlaSil
  7. Açmalar tam kahvaltılık. ellerinize sağlık. Afiyetle

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım zeytini yemeklerin yanında dahi yemeyi çok severim.Peki rondonun bıçaklarını kırmaz mı zeytinin çekirdekleri?Aslında büyük kolaylık .Sevgilerimle .

    YanıtlaSil
  9. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis bir tat. Bayılırım lezzetli tatlara.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık çok severiz .
    mmmmmmm harika canım:)

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık çok severiz .
    mmmmmmm harika canım:)

    YanıtlaSil