Pages

29 Şubat 2012

Zeytinli Rulo Poğaça

Ben poğoçalarımı çok düzgün yapamadım. Sizler daha güzel yapabilirsiniz. Birde rulonun içine zeytinleri nasıl adil bir şekilde dağıttığımda fotoğaftan açık açık görünüyor. Bir yerde fazla, bir yerde az :)) Siz bana bakmayın . Zeytinli tarifleri sevenler için güzel bir alternatif.

Zeytinlerin çekirdeklerini bu sefer, çekirdek çıkarıcı ile çıkardım. Genelde zeytinleri rondodan geçirir içinden çekirdekleri ayıklardım. Bu sefer bütün bütün daha güzel oldular. Bendeki ev aleti hem ceviz fındık kıracağı, hem de çekirdek çıkarıcı .

Malzemeler:


 
•2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
•125 gr margarin veya tereyağ (ben tereyağ kullandım)
•1/2 bardak sıvı yağ
•1 adet kabartma tozu
•1 bardak yoğurt
•Alabildiğine beyaz un (beş bardak kesin vardır.)
•İçi için: 1 tabak dolusu zeytin içi

  
Yapılışı:

  1. Un ve 1 yumurta sarısı hariç tüm malzemeyi karıştırın. Sonra azar azar elinize yapışan ama çok da cıvık olmayan bir yumuşak bir hamur elde edene kadar un koyun.
  2. Hamuru iki parçaya bölün. Tezgahın üstünde dikdörtgen olacak şekilde ister merdane ile ister elinizle 1 cm kalınlığında açın. Hamur zaten büyük olmayan bir hamur oluyor. Zeytini de ikiye bölerek dikdörtgenin kenarına koyun. Rulo şeklinde sarın. 2 parmak kalınlığında keserek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  3. Üstlerine yumurta sarısı sürün ve 200 derecede üsteleri kızaran kadar pişirin.

27 Şubat 2012

Kuzu İç Gömlekli Ciğerli Pilav





Kurban bayramının hemen ertesinde yapılmış bir yemek olup, yılda bir kere yapılan bir tariftir. Gerçi ben en son 4 yıl önce yapmıştım :)) Bizim kuzunun gömleğimden 6 adet çıktı.
Valla yemek nefis oluyor da, tam bir kolestrol bombası. Gerçi senede 1 kere 1 adet yemişiz ne olacak :))

Malzemeler:

  • 1 kuzu gömleği ( iç organlarını saran zar kısım)
  • 1 adet kuzu ciğeri (herhalde 200 - 250 gr kadar)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 kahve fincanın yarısı kadar kuş üzümü
  • 1 kahve fincanın yarısı kadar fıstık
  • 1 yumurta
  • Bol nane ve yenibahar (olmazsa olmaz)
  • Tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı kadar tarçın
  • 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ayrıca ciğeri kavurmak içinde 1 yemek kaşığı tereyağ


Yapılışı:
  1. Ciğerleri küp küp doğrayıp ayrı bir tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağda,  suyunu verip tekrar çekene kadar pişirin. Çok da pişirmeyin sertleşmesin. Ciğeri ayrı pişiriyorum ki pilavın rengini değiştirmesin.
  2. Aynı anda diğer tencerede yemeklik doğradığımız soğanları tereyağ ve zeytinyağı içinde kavurun. İçine fıstıklarıda atın. Sonra pirinci (yıkayıp 20 dk.'da ılık suda beklettiğimiz) de atıp kavurmaya devam edin. Üstüne baharatları ve kuş üzümünü atın. İçine pişirilen ciğerleri de atın. 1'e 1.5 oranında su koyup pişirin. Ben çok fazla çektirmiyorum. Çünkü fırında biraz daha pişecek.
  3. Gömleği sıcak suda açtırın. Kalın yerlerini mutfak makası ile kesin çıkarın. Yaklaşık 15 x 15 cm boyutunda kare olarak kesin. Çukur bir kasenin üstüne gömleği açtıra açtıra oturtun. Ortasına alabildiği kadar pilav doldurun. Gömleğin uç kısımlarını pilavın üstüne bohça gibi kapatın.
  4. Ters çevirip, yağlı kağıdın üstüne dizin. Üstlerine yumurta sarısı sürüp, üstleri nar gibi kızarana kadar 200 derece pişirin.
Kalan pilavı ayrıca servis yaptım. Daha az yağlı :))