Pages

26 Ocak 2011

Ispanaklı Lorlu Börek


Kış geldi ya, bizim evde ıspanaklı börek eksik olmaz. Hafta sonları yapıyorum. Kesip derin dondurucuya atıyorum. Sabahları işe giderken mikodalgada ısıtıp ısıtıp yiyiyoruz. Bu sabahta aynen öyle yaptık :))

Yapılışı çoğunlukla yaptığım gibi ama yine de yazdım.

Malzemeler:


  • 5 adet yufka
  • 1 su bardağı bardak süt
  • 3 çorba kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • İçi için: Bir tabak dolusu lor ve yarım kilo ıspanak yaprağı 
Yapılışı:

  1. İçi için ıspanağı tuzla ovuyoruz. Çok tuz ( silme bir tatlı kaşığı) koymuyoruz ki yıkamayalım diye. Daha sonra lorla karıştırıyoruz. 
  2. Bir kapta sıvıyağı, yoğurdu , yumurtanın akını ( sarısını böreğin üstüne süreceğiz) ve sütü bir güzel karıştırın.
  3. Birinci yufkayı yağlanmış tepsinin üzerine serin ve kırıştırarak tepsiye yerleştirin. Üstüne sıvı karışımdan sürün. Üç yufkayı sıra ile üstlerine sıvı harcı koyarak tepsiye serin. Üçüncü katın üstüne malzemenizi serpin. Tekrar üstüne yufka, sıvı ve son kat yufkayı koyuyoruz ve sıvımız kaldıysa üstüne de dökebiliriz.
  4. Üstüne yumurta sarısını sürüp 170 derecelik fırında 30 dakika pişirin.İsterseniz üstlerine susam, çörek otu veya haşhaş tohumu atabilirsiniz veya hepsini birden atabilirsiniz. Ben bu böreğe hiç bir şey koymamışım denense

24 Ocak 2011

Mercimek Köftesi


Mercimek Köftesini iş yerimden arkadaşım Zeynep yapmış. Mercimek köftesi yapmak nedense bana zor gelir. Köfteleri tek tek elde sıkmak yüzünden tabii ki :))

Bayıla bayıla yediğimiz Mercimek köftesinin tarifi aşağıda sizlerle. Ellerine sağlık Zeynep'cim.

Malzemeler:

  • 4 su bardağı su
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1.5 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz,
  • 4-5 adet taze soğan
  • tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:

  1. 4 su bardağı suya kırmızı mercimeği atıp pişirelim. Altını kapatır kapatmaz içine bulguru katıp kapağını kapatalım, bulgurun şişmesini ve soğumasını bekleyelim.
  2. 2 adet kuru soğanı küp küp doğrayıp 1 çay bardağı zeytinyağında pembeleştirelim. Salçasını ve baharatları katıp kavurmaya devam edelim. 2-3 dakika sonra hazır. Ateşten indirip soğumuş mercimekle bulgur karışımına katıp, köftemizi iyice yoğuralım.
  3. İnce ince doğranmış 1 demet maydanozu ve 4-5 adet ince kıyılmış taze soğanı da katıp iyice yoğuralım. Küçük parçalar koparıp köfte şekli verip tabağa dizelim.