Pages

16 Nisan 2010

Portakallı Kek




Kış bitmeden yapın derim. Son derece lezzetli ve bir o kadar da yumuşak oluyor.

Teflon ve silikon kek kalıbı kullanmak istemediğim için borcam kek kalıbında yaptım. Ortası delik olmayan bir kek kalıbı olduğu için kek biraz zor pişti. 40 dakika yetmedi. Haberiniz olsun.

Malzemeler:

•1 su bardağı süt

•1.5 bardak şeker
•1/2 su bardağı sıvı yağ
•3 yumurta
•3 bardak un
• blendırdan tümü geçirilmiş portakal. (Suyu ve kabuğu ile hepsi )
• kabartma tozu ve vanilya


Yapılışı:

1.Yumurtanın beyazlarını ayırıp şeker ile çırpın. Sonra sarılarını da katıp tekrar çırpın. Sonra içine tüm malzemeleri koyup tekrar çırpın. En son parçalanmış portakalı da koyup karıştırın.

2.Yuvarlak borcamı yağlayıp , unlayıp,  tüm malzemeyi döküp, fırına koyun. 170 derecede yaklaşık 55-60 dk pişecek.

12 Nisan 2010

Osmancık Usulü Ispanaklı Börek




Valla başka yerlerde de eminim bu şekilde yapılıyordur ama ben kayınvalidemden, eşimin teyzesinden ve teyzesinin kızlarından bu şekilde gördüğüm için Osmancık usulü ıspanaklı börek dedim. Tabii onların yufkaları el açması ama idare ediverin işte.

Malzemeler:


•5 adet yufka
•1 adet yumurta
•1 su barsağı süt
•2 kaşık dolusu yoğurt
•1 çay bardağı sıvı yağ,
• çörek otu veya susam
• İçi için yarım kilo ıspanak yaprağı, 3 yumurta, 1 adet büyük kuru soğan, karabiber ve tuz

Yapılışı:

1.Yufkalanın ilkini yağladığımız tepsiye yayıyoruz.
2.Yumurtanın sarısını ayırıp, yumurta akı, yoğurt, süt ve sıvı yağ ile böreğin içi için sıvı hazırlıyoruz.

3.Soğanı zeytinyağında kavurup, yıkanmış doğranmış ıspanakları da içine katıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Başka bir tavada az bir tereyağı eritip üstüne yumurtaları kırıyoruz. Osmancıklılar tereyağı bol kullanırlar. Tabii daha lezzetli oluyor . Ama ben o kadar kullanmıyorum. Yumurtalara bir süre dokunmayıp pişmesine yakın karıştırıyoruz. Yumurtalar tamamen pişecek. Ispanakları ve yumurtaları karıştırıp içimizi hazırlıyoruz.

4.Yufkamızın her tarafını hazırladığımız sıvı ile ıslatıp, 3 kat seriyoruz. Her katın arasına sıvımızdan koyuyoruz. 3. yufkayı serince yufkanın her yerine ıspanaklı harcımız yayyıyoruz. 2 kat daha yufka ve sıvımızda koyduktan sona en son yufkanın üstüne kalan sıvımızı döküyoruz. Yumurtanın sarısında sürüp , böreğimizi fırına veriyoruz. 170 derecede sanıyorum 20-25 dk. pişiriyoruz. Üstünü çörek otu veya susamla süsleyebilirsiniz.