Pages

7 Kasım 2009

Kırmızı Biber Turşusu


Tarif Limonlu Kek'ten. Tarife sadık kalarak yaptım. Güzel oldu ama yinede yağını yarım bardak koysaymışım bence çok daha güzel olurdu. Arkadaşlarım bilirler ben yağı yemeğe, salataya damlatarak kullanırım. Dolayısıyla bana yağlı gelmesi çok normal. Paylaşım için teşekkürler Limonlu Kekim.

Diğer kışlık tarifler

domates ve kırmızı biber salçası
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2012/10/krmz-biber-ve-domates-salcas-karsk-salca.html

Kış için domates suyu
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2010/10/ks-icin-domates-suyu.html

Lutenitsa- Kışlık sos tarifi
http://durutarifler.blogspot.com.tr/2015/09/lutenitsa-kahvaltlk-sos-tarifi.html
Malzemeler:-

  • 1 kg. kırmızı biber

  • 1 su bardağı ayçiçek yağı

  • 1 su bardağı sirke

  • 1 su bardağı su

  • 10-12 adet sarımsak (Ben 15-20 tane kullandım.)

  • 5-6 dal maydanoz (Tamamen ağzını kaplayacak şekilde 10 dal falan kullandım.)

  • 1 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:

  1. Yağ, sirke, su ve tuz yayvan bir tencereye konularak kaynatılır.

  2. Yıkanarak temizlenen kırmızı biberler yaklaşık 2 cm. genişliğinde halkalar halinde kesilir. (Eğer biberler kalınsa, üst kısımlara doğru genişlediği yerlerden de ikiye bölünebilir. )

  3. Yağlı-sirkeli karışım kaynadığında bir avuç kesilmiş kırmızı biber içerisine atılır. Kaynayan suyun bir müddet kaynaması durdup, kısa bir süre sonra (yaklaşık 30 saniye) pirelenip (!) tekrar kaynamaya başladığı zaman da kevgirle hemen alınır. (Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus budur, eğer biberler suda fazlaca kaynarsa yerken dış kabukları sıyrılıp ağzınıza gelebilir, turşunun tüm özelliğini öldürür.) Benim ki 30 sn. den fazla sürdü. Bazen 1.5-2 dakika kadar sürdü.

  4. Tüm biberlere aynı işlem uygulandıktan sonra bir şişeye doldurulur. Hala kaynamakta olan (ve suyu bayağı azalmış olan) karışımın içerisine halka halka doğranmış sarımsaklar (sarımsak turşusunu seviyorsanız, sarımsakları bütün olarak ve daha fazla kullanabilirsiniz) atılarak 2-3 dakika daha kaynatılır ve suyu ile beraber biberlerin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır. En son şişenin üstü maydanozla kapatılır.

4 Kasım 2009

Ispanaklı ve Peynirli Kek


Tarif Banu Gökşin'in bloğu Kibele'nin Sofrasından. Çok lezzetli bir kek oluyor kendileri. Ayrıca da besleyici. Banu'nu da tariflerini çok özledik. Artık dönse aramıza.

Malzemeler:
  • 200 gr ıspanak yaprağı (Ben göz kararı kullandım. Biraz fazla kullanmışım, o yüzden benim ki biraz daha yumuşak oldu.)
  • 1 adet patates
  • 100 gr beyaz peynir (benim ki göz kararı yine)
  • 3 yumurta
  • 180 gr un (göz kararı kek hamuruna yakın bir kıvam)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartmatozu ve tuz
  • kişniş (ben kullanmadım, ben mahlep kullandım.)

Yapılışı:

  1. Patates ve peyniri rendeleyin. Ispanak yapraklarını yıkadıktan sonra incecik doğrayın ve bir kasede hepsini harmanlayın.
  2. Ayrı bir kasede yumurta, süt, sıvıyağ , kabartmatozu, tuzu ve mahlebi ekleyin karıştırın.
  3. Unu ve diğer sebzeleri de ekleyin ve kaşıkla karıştırın. Kek kalıbını yağlayıp, unlayın. Karışımı kalıba dökün.
  4. Önceden 180 derecede ısınmış fırında yaklaşık 40 dk pişirin.