Pages

15 Ekim 2009

Enginar Göbeğinde Kıymalı Dolma


Bu tarif Yetur'la lezzet karelerinde görülmüş olup AAAAAA denilerek , tam de bizim evin erkeklerinin damak tadına layık bir yemek denilerek yapılmış bir yemektir. İyi ki de yapılmış , çünkü ben dahil bayılarak yedik. Zeytinyağlı enginardan bıkan, alternatif tarif arayan arkadaşlara şiddetle tavsiye edilir. Yetur'a paylaşım için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Enginarlar derin dondurucudan, vakumlanmış halde 3'erli gruplar halinde yemek olmayı bekliyorlardı.
Malzemeler:
  • 3 adet enginar göbeği
  • 250 gr kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 büyük kurusoğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1 ortaboy rendelenmiş domates
  • 1 limon suyu
  • tuz , karabiber, yenibahar,
  • yağlı kağıt, dilimlenmiş limon
Yapılışı:
  1. Dolma harcını soğanı ve domatesi rendeleyerek, içine kıymayı, pirinci, baharatları, 1 limonun suyunu ve tuzunu koyarak hazırlıyoruz.
  2. Enginarların içine, enginarlar çözülmeden kıymalı harcı paylaştırın. Üstlerine limon dilimleri koyup, her enginarı yağlı kağıda sarıp paketleyin.
  3. Düdüklü tencereye dizip üzerine 1 su bardağı su ve biraz zeytinyağı ilave edin.Benim enginarlar biraz büyükçeolduğu için düdüklünün buharı çıktıktan sonra yaklaşık 20 dk. pişirdim.

12 Ekim 2009

Elmalı Rulo Kurabiye

Bu aralar iş yoğunluğundan tarif yazamıyorum. Blog arkadaşlarını da ziyeret edemiyorum.

Yemek ve Biz Grubunda bir süredir elmalı rulo kurabiye muhabbeti sürüyordu. Ben de elmalı kurabiye yaparım ama hiç aklıma rulo olanı gelmemişti. Böyle yapmak tek tek kurabiyeye yapmaktan çok daha kolay. Yani tam benlik :)) Bende bahçemdeki elmaların küçük olanlarından topladım 8 tane kadar , onlarla yaptım. Siz 6 tane kullanabilirsiniz. Resmini çekereken üstüne pudra şekeri dökmedim. Yerken pudra şekeri serptik.
Malzemler:

İçi için :

  • 6 tane elma,
  • 2 yemek kaşığı Tarçın ve 1 tatlı kaşığı zencefil.
  • 1 bardak şeker,
  • 1 avuç kuru üzüm

Hamuru için :

  • 125 tereyağ yada margarin, 1 çay bardağı sıvı yağ (sadece 250 gr katı yağ da olabilir.)
  • 1 çay bardağı yoğurt,
  • yarım su bardağı pudra şekeri,
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
  • Aldığı kadar un (yani yaklaşık 3.5 - 4 su bardağı)

Yapılışı :

  1. Elmayi rendeledikten sonra, üzümleri de ilave edip, toz sekerini koyup, suyunu cekene kadar pisirin. Zencefil ve tarcini ekleyip, kenarda sogutun.
  2. Eritilmis margarin, yogurt, seker ve siviyagi karistirin. Bardak bardak ununu ve kabartma tozunu, venialyasını ekleyerek yogurun. Kulak memesi kıvamı , hamurun elinize yapışmadığı kıvamdır. O ana kadar unu azar azar ekleyin.
  3. Hamuru 20 dakika dinlendirdikten sonra ikiye bölün ve her bir parçayı merdane ile açın.
  4. Hamurun her tarafına elmali ici sürün ve rulo yapin. Ruloyu bir parmak kadar kalınlıkta kesin. dilimleri yatay vaziyette tepsiye dizin.
  5. 180 derecede 25 dakika pişsin. Soguduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin ve servis yapın.