Pages

25 Eylül 2009

Domates Soslu Sarımsaklı Yoğurtlu Kıymalı Gözleme



İsim nasıl ama. Bu yemek Meksika'dan ithalmiş, o yüzden ismi böyle :))
Eşimin özel tatlarından biri. Özellikle ben ve Ata evde olmayınca süperr şeyler yapar. Bunu Ata ile bana özel yaptı. Bizde bayıla bayıla yedik.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • Yufkaları ıslatmak için yarım bardak süt ve 1 kaşık yoğurttan oluşan karışım
  • 250 gr kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 4-5 adet biber (istenirse 1 adet büyük boy domates)
  • Üstüne koymak için sarımsaklı yoğurt
  • Sosu için domates salçası, tereyağ ve su
Yapılışı:
  1. Kıymayı çok az sıvıyağda en az 10 dakika kavuruyoruz. Üstüne ince ince doğranmış biberi ve soğanı koyup renkleri dönene kadar kavurmaya devam ediyoruz. İsterseniz bu aşamadan sonra içine domates de koyun. Biraz daha pişirin. Eşim koymamamış.
  2. Yufkayı komple yayıyoruz. Bir kenarını yufkanın yarısına kadar katlıyoruz. Üstüne süt ve yoğurt karışımını koyuyoruz. İçine kıymalı harcımızı koyuyoruz. Yufkayı kare olacak şekilde katlıyoruz. Karenin bir kenarı bir karış kadar olacak.
  3. Yaptığımız bu gözlemeyi yanmaz tavada ama biraz sıvıyağ damlatarak önlü arkalı pişiriyoroz. Servis tabağına alıp küçük lokmalar halinde kesiyoruz. Üstüne önce sarımsaklı yoğudu döküyoruz. Sonra salçalı sostan. Daha sonra afiyetle yiyiyoruz.
  4. Salçalı sosu da şöyle yapıyoruz: Bir kaşık tereyağ, bir kaşık sıvıyağ eritip içinde 2 kaşık salçayı eziyoruz. Üstüne çok az su ekleyip kıvam almasını sağlıyoruz.

22 Eylül 2009

Tavuklu Kapama


Bu yemeği ilk arkadaşım Pevin'in annesi Gürbüz teyze yaptığında yemiştim. Ellerine sağlık çok çok güzel olmuştu. Benim yaptığım tavuklu kapamada eşimin dediğine göre Gürbüz teyzenin ki kadar güzel olmada da güzel olmuş. :)) Tabii Gürbüz teyze tereyağı bol kullanıyor. Biz tereyağı pilavın içine sadece tadımlık koyuyoruz.
Bu yemekte aslında nohut yok. Eşim tavuğu haşlarken haşlama suyuna koymuştu. Ben de değerlendireyim dedim. Nohutları pilavın içine karıştırsaymışım daha iyi olurmuş. Biraz kurudular. Bir de Gürbüz teyze etleri bütün bütün koymuştu, ben parçalayarak pilavın üstünü kapatmaya çalıştım. Pilav kurumasın diye. Bunun için yorumum yok bence her ikise de olabilir.
Hem çok kolay hem de çok lezzetli bir yemeği herkese tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • Tavuk budu ve göğüs parçaları (5-6 tane)
  • 2 bardak pirinç
  • Tavuğu haşlamak için su, pilav için 4 su bardağı tavuk suyu
  • İstenirse yarım su bardağı nohut
  • 1 kaşık tereyağ, 1 kaşık sıvı yağ ve tuz
Yapılışı:
  1. Tavuk parçalarını düdüklü tencerede ister nohutlu, ister nohutsuz haşlıyoruz. İçine bir bütün küçük soğanda atabilirsiniz.
  2. Pirinci 20 dakika suda beklettikten sonra, süzüp yağda pilav yapar gibi kavuruyoruz. 3 su bardağı su verip pişiriyoruz. 
  3. Pişirdiğimiz pilavı borcama döküyoruz. Üstüne 1 bardak su koyuyoruz.
  4. Üstüne tavuğu ister parçalayarak ister bütün bütün koyup 180 derecede pilav suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sanıyorum 30 dakika.