Pages

18 Eylül 2009

Fırında Kaşarlı Alabalık



Benim balık için güveç kabım olmadığı için alabalığı borcamda yaptım. Oy oy oy . İyi ki de yapmışım. Evdeki herkes parmaklarını yedi. Hem çok kolay hem de çok lezzetli hem de son derece besleyici olan bu yemeği herkese tavsiye ediyorum. Bu vesile ile de herkese iyi bayramlar diliyorum.



Alabalık filetoları borcama sıraladım (4 yarım parça ) . Tereyağ ve zeytinyağı karışımını bir tavada erittim. İçine biberleri attım (rahat 10 tane falan vardır. ) Biberler hafifçe kavrulunca üstüne kabuklarını soyduğum ve küp küp doğradığım domatesleri (3 adet orta boy) de kattım. İçine 4-5 adet doğranmış sarımsakta attım. Tuzunu koydum. Domatesler kendisini salınca altını kapatıp balıkların üstüne döktüm. Hiç su koymadan 180 derecedeki fırına verdim. Yaklaşık 30 dakika sonra üstüne rendelenmiş kaşarları (1 tabak dolusu ) da serptim. 10 dakika daha tutup servis yaptım.

15 Eylül 2009

Tavuklu Hünkar Beğendi


Çok çok güzel bir yemek. Tam da sunum yemeği. Yapması çok kolay olmayan, yemesi bir o kadar kolay olan bir yemek :)) Kırmızı etlisi de, kıymalısı da, tavuklusu da çok güzel oluyor. Tercih sizin istediğiniz gibi yapın.
Malzemeler:
  • 3 adet közlenmiş patlıcan (ben genelde tophane patlıcanı kullanıyorum ve fırında közlüyorum)
Tavuk sote için :
  • 1 kilo tavuk eti
  • 1 büyük soğan, 3-4 diş sarımsak
  • 2 büyük boy domates
  • 3-4 adet biber

Beşamel sos için :

  • 3 kaşık dolusu un
  • 1 kaşık tereyağ ve 1 kaşık sıvı yağ
  • 1/2 litre süt
  1. Yapılışı:
    Közlenmiş patlıcanları ince ince doğruyoruz. Hatta çatalla iyice eziyoruz. Pürüssüz kıvama getireceğiz.
  2. 3 kaşık dolusu unu yağda kavuruyoruz. Yaklaşık 4-5 dakika. Rengi dönmeyecek beyaz kalmalı. Beğendide un fazla kavrulmaz. Biraz soğumaya bırakıyoruz. Un soğumazsa çok pütürlü kalıyor. Üstüne sütü yavaş yavaş ekleyerek pişiriyoruz. Ben pişirmeye başlamadan önce garanti olsun diye mutlaka el blandırını içine daldırırım. Muhallebi kıvamına gelecek. Çok cıvık olduysa un, çok koyu olduysa süt ilave edip tekrar pişirebilirsiniz. İçine patlıcanları katıyorum. Servis sonra yapılacaksa daha sonra tekrar ocağa alıp içine biraz süt katıp yumuşatabilirsiniz.
  3. Başka bir tarafta tavukları sularını salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Etlerin üstüne ince ince doğranmış soğan, sarımsak ve biber katıp kavurmaya devam edin. Soğanların ve biberlerin rengi dönünce kabukları soyulmuş ve minik küp küp doğranmış domatesleri katıyoruz. Domatesler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. (Yaklşaşık 10 dakika)
  4. Beşamel soslu patlıcan karışımının üstüne tavuk sotemizi koyup, tabağın kenarlarına pul biber ve nane serpip servis yapıyoruz.