Pages

30 Temmuz 2009

Cevizli Ekmek


Ekmek serisinde son perde. Başka ekmek fotosu çekmemişim. Cevizli ekmek gerçekten de çok güzel olmuştu.
Sanıyorum uzun süre aranızda olamayacağım. İşlerim izin verdiği sürece izinde olacağım (İnternetsiz ortamda). Herkese buradan çok selam.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı tam buğday unu
  • 2 su bardağı kepekli un
  • 1 paket toz maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı un + yarım çay bardağı süt
  • 1 su bardağı elle kırılmış ceviz
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

  1. Toz mayayı 1 tatlı kaşığı şeker ve yarım çay bardağı süt ile ezin ve 15 dakika kadar bekleyin. Sütü hafif ılıtın.
  2. Unları yoğrma kabına alın. Ortasına mayayı, tuzu, cevizi koyun. Suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamur elinize yapışmayacak. Eğer olmazsa su veya unla dengeleyin.
  3. Üstünü steçleyip, iki katı büyüklüğe ulaşana kadar oda sıcaklığında bekletin. 2 katına geldiği zaman hamuru 7 parçaya ayırın ve un ile şekillendirip yuvarlak yuvarlak ekmekler yapın. Üstüne bıçakla artı yapın.Üstlerine elinizle su sürün, un serpin.
  4. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 20 dakika kadar daha bekletin. Sonra 180 derecede üstü kızarana kadar pişirin. Tepsinin altına su dolu bir kap koymayı unutmayın. Ekmekler daha yumuşak oluyorlar.

28 Temmuz 2009

Patatesli Ekmek


Ekmek serisine devam. Patatesli ekmek daha uzun zaman dayanması açısından da iyi bir ekmek oluyor. Tadını da ben çok sevdim. Zaten ekmekleri yapıp, deepfreez' e atıyorum ben. Sonra mikrodalgada çözüp taze taze ve sıcak sıcak yiyiyoruz.
Malzemeler:
  • 2 bardağı tam buğday unu
  • 2 su bardağı beyaz un
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 paket kuru maya
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik su
  • tuz

Yapılışı:

  1. Patetesleri haşlayıp , rendeleyin. Unları yoğurma kabınıza alın ve üzerine maya, patates süt, su ve tuzunu ekleyin. Hamurunuzu iyice yoğurun. Bu yoğurma işlemini derin bir kapta örneğin kek kabında yaparsanız, üstünü steçlemekte zorlanmassınız.
  2. Hamurunuz yumuşak kıvamda ama ele yapışmayacak bir hamur olacak. Eğer olmazsa su veya unla dengeleyin. Üstünü steçleyip, iki katı büyüklüğe ulaşana kadar oda sıcaklığında bekletin. 2 katına geldiği zaman hamuru 7 parçaya ayırın ve un ile şekillendirip yuvarlak yuvarlak ekmekler yapın. Üstüne bıçakla artı yapın. Ama benim yaptığım hiç bir artı yerinde durmadı söyleyeyim. :)
  3. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 20 dakika kadar daha bekletin. Sonra 180 derecede üstü kızarana kadar pişirin. Tepsinin altına su dolu bir kap koymayı unutmayın. Ekmekler daha yumuşak oluyorlar.

27 Temmuz 2009

Yedi Çeşit Tahıllı Ekmek


Sofra dergisinin Mart 2009 tarihli sayısında ekmek tarifleri vardı. Mart, Nisan ve Mayıs ayları kendi ekmeğimizi kendimiz yaparak geçti. Daha doğrusu ben yaptım. :)))
Ama o dönem yine bitti. Şu ekmek işine hep başlıyorum. Rayına da oturtuyorum. Sonra yine ara veriyorum. Bir türlü sürdüremedim ben bu işi. Ekmek makinası da aldım. Yine süreklilik kazanamadı. Zaten bir elektronik mühendisi olarak ekmek makinasını fişe takılı bırakarak uyuyamıyorum. Onun 4 saatte de ekmek yapmasına katlanamıyorum. Böylece kendi ekmeğimi kendi ellerimle mayalandırıyorum ve kendi ellerimle pişiriyorum.
Özledim vallahi evdeki ekmek kokusunu.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı 7 tahıllı un
  • 2 su bardağı beyaz un
  • 1 adet yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı + yarım çay bardağı hafif ısıtılmış süt
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

  1. Yaş mayayı 1 tatlı kaşığı şeker ve yarım çay bardağı süt ile ezin ve 15 dakika kadar bekleyin.
  2. Beyaz unu eleyip, 7 tahıllı unla beraber yoğurma kabına alın. Ortasına mayayı, tuzu koyun. Suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamur elinize yapışmayacak.
  3. Hamuru top haline getirip, kabın üstünü steç film ile kaplayın. 2 katı büyüklüğüne ulaşana kadar oda sıcaklığında bekletin. 2 katına geldiği zaman hamuru 7 parçaya ayırın ve un ile şekillendirip yuvarlak yuvarlak ekmekler yapın.
  4. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 50 derecelik fırında 20 dakika kadar bekletin. Sonra 180 derecede üstü kızarana kadar pişirin. Tepsinin altına su dolu bir kap koymayı unutmayın