Pages

21 Temmuz 2009

Balık Menü 2- Fırında Tahin Helva







Evet efendim. Ben yaz da olsa kış da olsa balığın yanında fırın helva yiyiyorum valla. Yazın helvanın içinde elma gibi meyve, kışın antep fıstığı, ceviz yer alıyor.

Balık işi en kolayı. Yıkayıp ayıkladığınız balıkları hafif unlanmış fırın torbasına atıyorsunuz. Piştikten sonra çok hafif soğusun ki (2-3 dakika kadar) fırın torbasından hasarsız çıkabilsin.

Fırında tahin helva için; kalıp halinde vanilyalı tahin helvayı alıyorsunuz (ben Koska yada Lalin marka kullanıyorum) 250 gr falan yeterli. Onu yaklaşık 1/2 çay bardağı sütle eziyorsunuz. Ben el blendırı sokuyorum içine. İster içine ceviz kırığı koyun, ister antep fıstığı koyun,isterseniz meyve koyun. Yada hiç bir şey koymayın. Sonra mini güveç kaplarına koyup , fırınlayın. Kapların yarısına kadar doldurun. Üstü kızarana kadar pişirin. Balıkları indirmeye yakın fırına atarsanız çok daha iyi olur. Taşmaya karşı tepsinin altına yağlı kağıt koyabilirsiniz.

19 Temmuz 2009

Kardeşimin Emeği Şekerpare Tatlısı


Kardeşim geçenlerde elinde kocaman bir tatlı tabağı bize geldi. İçi şekerpare dolu. Oy oy oy. Kim sevmez şekerpareyi. Gerçekten çok da güzel olmuşlardı. Yanına da dondurma. Ne demeli ki yeme de yanında yat.

Gerçi bende tarifi vardı ama ben yine de onun tarifini de yayınlamak istedim. Rejimde olanlara sadece bakmak var, yapmak yasak :)))

Malzemeler:

Şekerpare için:

  • 250 gr kadar tereyağ yada katıyağ (ılınmış)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 6 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 2 yumurta
  • 4 su bardağı un (az gelirse ilave edebilirsiniz.)
  • 1 paket vanilya ve kabartma tozu
  • Üstüne fındık içi

Şerbeti için :

  • 1.5 kilo şeker, 1.5 litre su ve yarım limon suyu

Yapılışı:

  1. 1 yumurtanın sarısını ayırıp tüm malzemeyi karıştırın. Her zamanki ki gibi kulak memesi kıvamında olacak :)) Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizle hafifçe düzleştirip tepsiye diziyoruz. Üzerine yumurta sarısını sürüp birer tane fındık yerleştiriyoruz. 170 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin.
  2. Şerbeti için su ile şekeri kıvam alıncaya kadar kaynatın. İçine limon suyunu da katıp 3 dakika kadar daha kaynatın. Şerbeti tatlıları yapmadan önce yapıp soğumaya bırakın.
  3. Tatlılar piştikten 5 dakika sonra (çok da sıcak olmamalı) , üstüne şerbetini dökün. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis yapın.