Pages

15 Nisan 2009

Keşkek

Bu yemek kayınvalideme ait. Bizde olduğu bir gün yapmıştı. Biz bayıla bayıla yedik.
Buğdaylar tamamen ezilmemiş. Etle birbirine iyice yedirilmemiş durumda. Bence böyle çok daha güzel olmuş. Birbirine iyice yedirince lapa gibi bir şey oluyor çünkü. Böyle daha bir yemek kıvamındaydı.

Malzemeler:
  • yarım kilo aşurelik buğday
  • 1 kilo kuzu eti (tavuk eti de kullanılabilir)
  • su, tuz
  • Üstüne kırmızı toz biber , tereyağ
Yapılışı:
  1. Buğdayı akşamdan ıslatın. Islanmış buğdayları pişirin. İyice yumuşasınlar. Fazla suyunu süzün.
  2. Eti düdüklüye atın ve iyice pişirin. Benim düdüklü için 40 dk. etleri eritecek kadardır. Pişen etleri lif lif ayırarak suyu ile beraber buğdayların içine atın. Tuzunu katın. İkisini tahta kaşıkla eze eze biraz daha pişirin. Zaten lapa gibi olması için baya bir çaba gerekiyor. Biz o çabayı biraz zor gösteririz. Suyunun azıcık kıvamlı olabilmesi için ezmemiz gerekiyor.
  3. Üstüne yağ yapıp servis yapıyoruz.

12 Nisan 2009

Çikolata Soslu Kakaolu Kek

Beslenme öğretmeni arkadaşım Yadigar'dan kakaolu kek. Yaptıklarını ve sunumunu size anlata anlata bitirememiştim. Onun evinde yemek yemek ayrı bir zevk. Cumartesi akşamı onda yemekteydik. Bir et yemeği yapmıştı muhteşemdi. İnşallah onuda sizlerle paylaşacağım. Gerçi masada herşey muhteşemdi.

Bu becerisi zaten ocak ayında taçlandı. 25 ülke içinde yapılan yarışmada 2. olarak gümüş kep aldı.

Bu kek bize gelirken hemen çabucak yapıp getiriverdiği bir kek. :)))


Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 2.5 bardak un
  • 1 paket tek kullanımlık kakao ( 4 yemek kaşığına denk gelir yaklaşık)
  • vanilya, 1 tatlı kaşığı zencefil, kabartma tozu
  • 1 bardak süt
  • 1 aida çay bardağı sıvıyağ
  • 1 bardaktan 1 parmak az toz şeker
  • üstü için 1 paket bitter çikolata ve 100 ml krema
Yapılışı:
  1. Yumurtanın beyazını şeker ile bir güzel köpürtün. Sarılarını ve diğer malzemeyi de katarak yağlanmış kare borcama dökün. 180 derecelik fırında yaklaşık 30 - 40 dakika pişirin.
  2. Keki dilimledikten sonra üstüne krema içinde erittiğiniz çikolatayı dökün.
  3. Üstünü nar, çikolata parçacıkları yada neyle isterseniz süsleyin.