Pages

9 Nisan 2009

Mantarlı Kıymalı Makarna


Tarifin aslı Kibele'nin Sofrası'nda. Benim ki tariften milim şaştı ama nasıl mı oldu ? İnanılmaz güzel. İçinde mantar olacak, kıyma olacak bir de beşamel sos ve kaşar olacak tabii ki güzel olacak. Yemesi güzel, bol kalorili bir yemek. Hafta sonu bayram yapmak isteyenlere duyurulur.
Malzemeler:
  • 1 paket kalın Fettuchine makarna (tarifin aslı lazanya ile yapılmıştı)
  • 1 paket mantar
  • 300 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • nane, tuz, fesleğen
  • 1/4 demet maydanoz
  • Beşamel sos için: 1 litre süt, 3 çorba kaşığı dolusu un, 1 yemek kaşığı tereyağ ve yarım bardak kadar kaşar
  • Üzerine: rendelenmiş 1 kase kaşar
Yapılışı:
  1. Kıymaları sıvıyağ ile en az 10 dakika kavurun. Üstüne yemeklik doğranmış soğanı da atın, kavurmaya devam edin. İnce ince doğradığınız mantarı da ekleyip kavurmaya devam edin. İndirmeye yakın içine maydanoz, tuz, nane ve fesleğeni ekleyin.
  2. Beşamel sosu hazırlayın. Tereyağda unu yine 5-6 dakika olmak üzere kavurun. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yavaş yavaş sütü katın. Ben yine de içine el blandırı daldırıyorum. Yoksa çok uğraşıyorum. Kaşarıda üstüne ekleyin
  3. Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Fırın kabını yağlayın. Sonra üst üste makarna, beşamel sos ve kıymalı harçtan koyun. En üste bolca beşamel sos dökün. Fırınlayın. Çıkarmanıza yakın kaşar serpin. Tekrar fırınlayın. Sonrada afiyetle yiyin.

7 Nisan 2009

Elbasan Tava

Kemikli ete bizim evin büyük erkeği bayılır. Kemiğin etrafındaki etleri zevkle yer. O yüzden bir et yemeği yapacaksam -ki çok azınlıktadır- kemikli etten yaparım.

Elbasan tavayı annem pek bir sık yapardı. Buradan anneme selam olsun.

Malzemeler
  • 1, 1.5 kilo kemikli et
  • 2 adet yumurta
  • 3 kaşık dolusu yoğurt
  • 3 kaşık dolusu un
  • 1 bardak et suyu
  • Tuz , karabiber , kırmızı biber

Yapılışı:

  1. Eti öncelikle düdüklü tencerede haşlayın. Lezzetlendirmek için suyuna soğanda kayabilirsiniz.
  2. Haşlanmış etleri borcama veya herhangi bir fırın tepsisine dizin. Üstüne tuz ve karabiber serpin.
  3. Unu, yoğurdu, yumurtayı ve 1 bardak kadar et suyunu pürüzsüz olacak şekilde çırpın. Etlerin üstüne yayın. Üstlerine kırmızı toz biber serpin. Üstleri kızarınca fırından çıkarın.

5 Nisan 2009

Etli Lahana Sarması

Kardeşim "abla blogunda lahana sarması tarifi yok. Ben yapamıyorum, ekler misin ?" dedi . İstek üzerine hemen eklendi. Lahana sarmasının, etli yaprak sarmasından bir farkı yok. Çok daha kolay. Lahanaları sarıp sarıp sıkıp koyuyorsun. Şekli çok güzel olmuş önemli olmuyor. Onlar pişince düzgün bir şekli alıyorlar nedense :)))

Malzemeler:
  • 1 lahananın yaprak kısımları
  • 300 gr kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 büyük boy soğan rendesi
  • 1 küçük domates rendesi (şart değil)
  • tuz, karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar , 2 yemek kaşığı dolusu belki daha bile fazla nane,
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı dolusu salça ve sıvı yağ

Yapılışı:

  1. Lahana ters çevrilir. Dip kısmında yaprakların yönüne göre çizik atılarak (kesilerek) yapraklar düzgünce çıkarılır. Çıkan yapraklar yayvan bir tencerede haşlanır. Haşlamada 5-6 dakika tutun. Yoksa lahana yaprakları erir gider. Sarmaya çalıştığınızda inceceik bir şey olur ve saramazsınız.
  2. Salça ve sıvı yağ hariç tüm malzemeyi karıştırıp dolmanın içini hazırlayın. Lahanaları büyüklüklerine göre 3-4'e ayırabilirsiniz. Küçük yaprakları bir kerede yada 2'ye ayırıp kullanabilirsiniz. Lahanayı sardıktan sonra avucunuz içinde sıkın. Suyu aksın. Sonra tencereye dizin.
  3. Dolmaların üstüne salçalı sos hazırlayın. Bu sos şart değil ama dolmaya yakışıyor. Dolma bence daha lezzetli oluyor. Salçayı sulandırın, içine yağıda katıp bir küçük kapta kaynatın. Lahanaların üstüne dökün ve yemeği pirinçler pişene kadar pişirin.