Pages

12 Şubat 2009

Hamsili Pilav




Hamsili pilavı ne daha önce bir yerde yemiştim ne de yapmak aklıma gelmişti. Taaa ki Show haberde Ali Kırca'nın bir haberini dinleyene kadar. Ekonomik menülerden haber yapıyordu bir ara. Kadıncağızın biri 2 kilo hamsi almıştı. O iki kilo hamsi ile Ana Haber Bülteninde (bu arada Türkiye'deki haberlerin artık nerelere kadar düştüğü de ortaya çıkıyor. ) tam 5 çeşit yemek yaptı. Ben de o ana haberden :))) iki çeşit yemek öğrendim. Biri hamsili pilav, diğeride hamsili köfte . İkisi de çok güzel oldu. Hatta hamsili pilav süüpppppeeeerrrr oldu. Bizim aile çok beğendi.

Bizden söylemesi, sizden denemesi

Malzemeler:
  • 1/2 kg kılçıkları ayıklanmış fileto hamsi
  • 2 bardak pirinç
  • 1/2 paket Çam fıstığı , 1/4 paket kuş üzümü,
  • 1 büyük soğan
  • 3 bardak kaynar su
  • Tuz ve yenibahar, 1 adet kesme şeker
  • 1/4 demet maydanoz ve 2 yemek kaşığı dolusu nane
Yapılışı :
  1. Önce pilavınızı yapın. Bir soğanı yemeklik doğrayıp, 1 kaşık mısır özü, 1 kaşık zeytinyağı ve 1 kaşık tereyağ ile öldürün (ben pilavları böyle yapıyorum). İçine fıstığı atın, kavurmaya devam edin. 20 dakika ılık suda bekletilmiş ve süzülmüş pirinçleri atın ve kavurmaya devam edin. İçine kuş üzümü, yeni bahar, kesme şeker, tuz , nane , maydanozu katın. 3 bardak sıcak su koyup, suyunu çekene kadar pişirin.
  2. Ben bir borcam kek kalıbını tereyağ ile yağladım. Borcam tencere yada ısıya dayanıklı tencere olabilir. Hamsi filetoları sık sık hatta birazda üst üste dizdim. Üstüne pilavı döktüm ve düzelttim . Tekrar üstüne balıkları sık sık koydum . Hatta bazı noktalarda üst üste bile olabilir. Hamsiler sık konmazsa pişince küçülüyorlar, aralar açık kalıyor. 170 derecede sanıyorum 25-30 dakikada pişti. Sonra onu bir tabağa ters çevirip servis yaptım. Çok çok güzel oldu.

12 yorum:

  1. Nilaycım bir karadenizli olarak çok severim hamsili pilavı sende harika yapmışsın ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Orada görmesen yapmayacaktın mı bu pilavı canım? İyi ki görüp yapmışsın..Yöremizin bu nefis tatlarını bloglarda görmek beni mutlu ediyor..Ellerine sağlık..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Oy oy hamsili pilav olur da yenmez mi:-)nefis görünüyor,ellerine sağlık canım.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. karadenizli olup da hamsili pilav sevmeyen olamaz..ben de bayılırım kayınvalidem de harika yapar,bir ara fotoğraflayıp koymak lazım bloga.ellerine sağlık seninki de harika görünüyor bu arada

    YanıtlaSil
  5. Ben bayılırım, annem yapardı. Çok güzel görünüyor Nilay'cığım, ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. canım ödülün var bende :)

    YanıtlaSil
  7. o haberi izlemiştim gerçekten.Tabi bu traji komik haberden böyle bir güzellik çıkarmak;o işte başak bir maharet olsa...

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık nilaycığım.
    hem harika..
    hem çok lezizzz.....
    sevgiler NuNu

    YanıtlaSil
  9. Ablacım Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor. Aşmışsın artık sen olayı... Eminim tadı harika olmuştur, ben bilirim elinin lezzetini.

    YanıtlaSil
  10. nilaycım bizim memleketin yemeği çok severim, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  11. bayılırım ellerıne saglık cok guzel gorunuyor sevgıler...

    YanıtlaSil
  12. canim ya, acidim hamsilerin haline. hepsini üstüste yigip hemde firina....
    hayvanlarin sürüngenler haric hemen hemen hepsini severim. özellikle inekler koyunlar tavuklar minicik baliklar. ama hepsini de severek yiyorum. bu olayin sosyal veya bilimsel bir aciklamasi varmidir?
    :)

    sevgiler
    naz

    YanıtlaSil