Pages

12 Kasım 2008

Patatesli Börek


En sevdiğim ikinci börek. Önce pırasalı ıspanaklı, ikinci patatesli. Bu börek yalnız patatesi köfte baharatı ile karıştırdıktan sonra daha güzel oldu. Patatese çok güzel bir lezzet verdi. Yalnız bir keresinde köfte baharatı diye köfte harcı ile yapmıştım, değişik bir lezzet olmuştu :(( (Bizim evde kötü denmez , değişik denir de) Yine de yemiştik valla. Börek olsun çamurdan olsun dye herhalde. :)))

Malzemeler:
  • 5 adet yufka
  • 1 bardak süt
  • 3 çorba kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
İçi için: 4 adet haşlanmış patates, sanıyorum 3 çorba kaşığı dolusu köfte baharatı (bu biraz göz kararı oldu)

Yapılışı:
  1. Patatesleri haşlayın ve rendeleyin. Sonra köfte baharatı ile karıştırın.
  2. Bir kapta sıvıyağı, yoğurdu , yumurtanın akını ( sarısını böreğin üstüne süreceğiz) ve sütü bir güzel karıştırın.
  3. Tüm yufkaları üst üste koyun. Ortalarından keserek 2 eşit parçaya ayırın. Geniş tarafına iç harcını koyun. Harçlı taraftan rulo yapmaya başlayın. İki ucu bir araya getirip yağlanmış fırın tepsisine dizin. Resim daha iyi anlatıyor. Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayın.
  4. Üstlerine yumurta sarısını sürüp 170 derecelik fırında 30 dakika pişirin.İsterseniz üstlerine susam yada haşhaş tohumu atabilirsiniz veya her ikisini birden atabilirsiniz. Ben çok severim de :))

9 Kasım 2008

Zeytin Yapımı


Biz her sene zeytinimiz kendimiz yaparız. Tabii Bursa'da oturmamızın ve çevremizde bir çok zeytin üreticisinin bulunmasının bunda etkisi büyük. Tarif bu sene 4. kez tarafımızdan uygulanmış, garanti tariftir. Yağlı zeytin yapımı türüne girer. Tarif 5 kiloluk tenekeye göre. Ama ben çeşitli boylarda ve türlerde şişelere yapıyorum .İçinde plastik şişede var, cam şişede. Plastik şişeye yapmak daha kolay. Açacağınız zaman üstünden kesiveriyorsunuz. Çeşitli ebatlarda şişelere yaptığım içinde , tuzunu , yağını hesap makinası ve mutfak tartımla hesaplayıp yapıyorum. Valla :))) Yağlı zeytin yapımının en kötü tarafı zeytinin bu mevsim civarında yapılıp taaa Haziran ayında açılması. Ama bana inanın bir kere yaptıktan sonra sonra başka zeytinleri yiyemeyeceksiniz.
Bu sene ben 12 kilo zeytinden yaptım. AAA unuttum, tarif Mete amcama aittir. Tarifin altına şöyle bir ibare eklemiş " Zeytinlerin İznik Bölgesi Sölöz olması tercih nedenidir. Teneke de Tensan marka olacaktır." Buradan selam olsun sana Mete Amca. Ellerinden öperim.
Bir de tabii ki en önemli ayrıntı , zeytinleri alır almaz yapmanızı , bekletmemenizi tavsiye ederim. Yumuşamış zeytin hiç bir şeye benzemez. Bir gece bekletmeniz gerekirse mutlaka soğuk yerde bekletin.
3.5 kilo zeytin yani 5 kiloluk teneke için tarif
Malzemeler
  • 150 gr tuz
  • 6 adet kesme şeker
  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 adet limon suyu veya 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1/2 çay bardağı sirke
Yapılışı:
  1. Öncelikle cam şişelerinizin daralarını almayı unutmayın
  2. Zeytinleri yıkayıp, şişelere tek tek doldurun.
  3. Doldurduğunuz şişeleri tartın ve elinize hesap makinanızı alın. :)) Yukarıdaki tarife göre oranlayıp malzemleri sırası ile koyun.
  4. Malzeme biraz fazla konulabilir ama sirkeyi kaçırmayın.
  5. Haziranda açmak üzere karanlık bir yere koyun. Arada bir ters yüz etmeyi unutmayın.