Pages

11 Eylül 2008

Frambuazlı İrmikli Pasta


Komşum Hayal hanımın yaptığı leziz pastalardan birisi. Daha sonra bir de kavunlu gelecek. O da enfesti. Daha ne pastalar yapıyor. Bunlar benim yakalayabildiklerim. Bu pastaları sizlerle buluşturmak mutlaka gerekliydi. :))
Bu pastanın yapımında bir katkım olmadı. Ama yeme kısmında son derece yoğun katkıda bulundum. :)))Pastanın tarifini alabilmek için yaptığım yoğun çalışmaları da göz ardı etmeyin lütfen:))

Malzemeler:
  • Yaklaşık 1 paket franbuaz (Pastanın üstünü tam kaplayacak şekilde)
  • 1 litre süt
  • 14 kaşık şeker, 14 kaşık irmik
  • 2 adet vanilya
  • 125 gr. tereyağ
  • 1/2 paket tart jölesi

Yaplışı:

  1. Sütün içine irmik , şeker, vanilya, tereyağ koyup pişiriyorsunuz. Koyu kıvamlı bir muhallabi oluyor.
  2. Kelepçeli tart kalıbına döküp buzdolabında soğumasını bekliyorsunuz.
  3. Soğuduktan sonra kelepçeleri çıkarıyoruz.Üstüne meyveleri dizip , üstüne de yarım paketten tart jölesi hazırlayıp döküyoruz. Buzdolabında bekletip , servis yapıyoruz.

10 Eylül 2008

Biber Şakşuka


Papara'dan sonra şimdi de Şakşuka. Böyle garip isimli yemeklerin tarifini vermeye devam edeceğim. Arkadaşlarımda zaten bizim bildiğimiz kırk yıllık yemeklere bir isim takıp bize yutturuyorsun diyorlar. :)))Evetttt tabi ki yapıyorum. Çok da zevkli oluyor. Patates çullama , patlıcan silkme vs vs.. :)))Zaten bunların çoğunun ismini de ben koymuyorum. Ama böyle söylenince sanki daha lezzetli oluyor. :)))

Şakşuka, biber şakşukası. Tabii bir de patlıcandan yapılanı var. Fark etmez bence her ikisi de süper. Özellikle yaz günleri sofrada biberden yapılmış şakşuka varsa ben başka hiç bir şey yemem. Bir de sanıyorum arka arkaya her günde yiyebilirim. O kadar seviyorum yani. Tarif vermeye çok da gerek yok bence. Hemen şöyle malzeme tarif bir arada geçiverelim.

Malzeme ve yapılışı:

Yarım kilo çarliston biberi yada bizim buradaki pazarlarda yeni çıkan bir biber türü olan ince kabuklu biraz dolma bibere benzeyen ama ondan daha ince içine göçmüş gibi görünen bir biber türü var. (Valla nette araştırdım ama bulamadım diğer tüm biber türlerini buldum blok, çarliston, kapya, lamuyo, falan ama bunu bulamadım. Bilen biri adını söylesin. ) Bu biber ince kabuğundan dolayı çarliston biberden daha lezzetli.

Sonuçta biberleri 2 parmak kalınlığında içlerini temizleyip yıkadıktan sonra doğruyorsunuz. Tencereye koyuyorsunuz. 3 adet domatesi kabuklarını soyup küp küp doğruyorsunuz. Bunları da tencereye atıyorsunuz. Önce 3-4 dakika harlı ateşte sonra kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişiriyorsunuz. Su katmak yok. Sonra üstüne iki yemek kaşığı zeytinyağı katıp, daha sonra sarımsaklı yoğurtla servis yapıyorsunuz. Bitti bu kadar.

8 Eylül 2008

Patates Salatası


Daha önce mutlaka patates sevdiğimi söylemişimdir. Bazen Alman doğacakmışım diye düşünürüm. Almanya'da sadece patatesle ilgili yemekler yapan lokantalar var. Hah işte onlar tam bana göre. Zaten orada kendimi kaybetmiştim ben. Diyeceksiniz ki Alman yemek kültürü patates, lahana ve etten ibaret ama ben o patates kısmında takılıp kalıyorum. Özellikle bizim mutfağımızdaki patatesli börek benim favorim.

Sizlere standart bir patates salatası tarifi vereceğim. Ben sadece üstüne biraz kapari döktüm. Onun o değişik tadı bence salatalara yakışıyor. Buyrun bakalım.

Malzemeler:
  • 4 adet orta boy patates
  • 3 adet taze soğan (yoksa doğranmış ezilmiş 1 adet kuru soğanda olur)
  • 1/3 demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı kapari
  • 1/4 göbek marul
  • 1 adet limon, tuz, zeytinyağı

Yapılışı:

  1. Patatesleri haşlayıp küp küp doğruyorsunuz.
  2. Marulu, taze soğanı , maydanozu doğrayıp içine katıyorsunuz.
  3. Bir minik cam kavanozda 1 limon, arzunuza göre tuz (ben bir 1 tatlı kaşığı koyarım.) ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını çalkalıyorsunuz. Bu çalkalanmış karışımı patateslerin üstüne döküyorsunuz. Tüm salatalara aslında ben böyle yaparak koyuyorum. Salata sanki daha lezzetli oluyor gibi geliyor bana.
  4. En son kaparileri üstüne döküp servis yapıyoruz.

7 Eylül 2008

Papara

Bizim evde yapılan uydurma bir kahvaltılık türüdür. Son derece kolaydır ama bunu eşim hazırladığında bizim dandik papara baya bir kurallarına uyulması gereken bir kahvaltılık türüne dönüşebilir. Eşimin tarifiyle yazacağım ama siz bu kuralları yumuşatabilirsiniz.

Resimdeki gibi çok kötü görünebilir, ama son derece lezzetlidir. Ayrıca çocuklara kahvaltıda peynir ve yumurta yedirmenin en kolay yoludur.

Malzemeler:
  • Yarım ekmek (daha azı ve daha çoğuda olabilir)
  • 1 silme tatlı kaşığı tereyağ
  • 1/2 aida (hani ajda denenden , büyük boy) çay bardağı süt.
  • 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
  • 2 adet yumurta
Yapılışı:
  1. Tereyağı yanmaz tencerede eritin ve küp küp doğranmış ekmekleri içine atın. Yaklaşık 5 dakika kadar kavurun.
  2. Sütü üstüne döküp hemen tencere kapağını kapatın. (Bence gerek yok) Süt tüm ekmekleri ıslatacak kadar olmalı aslında
  3. İçine rendelenmiş veya ezilmiş peyniri katın. Peynir içinde erisin. Daha fazla yada daha az peynir koyabilirsiniz. İstediğiniz peynir türünü koyabilirsiniz.
  4. Üstüne yumurtaları kırın. Önce hemen karıştırmayın. Biraz pişsin sonra karıştırın.